Allt ljus på: Embla Broman

Karlstadsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Vem är du?

– Jag heter Embla Broman och är 25 år. Jag bor i Sundbyberg kommun (Stockholm) sedan ett år tillbaka och har precis påbörjat en utbildning till Levande Verkstad-pedagog.

Du är uppvuxen i Karlstad. Men när flyttade du, och varför?

– Jag föddes i Stockholm, men är uppvuxen i Karlstad och har därför anknytning till huvudstaden. De sista 3,5 åren i Karlstad gick jag Förskollärarlinjen och när jag tagit examen kändes det naturligt att flytta till Stockholm, där min pojkvän redan bodde. Så man kan säga att jag flyttade till Stockholm för kärleken!

Hur och när började du med konst?

– Kultur, konst, skapande och kreativitet har alltid varit en stor del av mitt liv, och har alltid funnits där. Under min uppväxt har jag mött många spännande och inspirerande människor som visat konst och skapande i olika former, så utbudet har varit stort och därför också intresset. En stor inspirationskälla har absolut varit min mamma. Hon är bildlärare och konstnär och har alltid haft olika projekt, stora som små. Hon har bl.a. tagit med mig på många vernissager, utställningar och olika event. Jag är väldigt glad över att ha blivit introducerad till konst och kultur i tidig ålder, eftersom det skapat den jag är idag.

Jag har alltid fascinerats av det som är vackert och tycker om att omge mig av vackra saker. Viljan att själv skapa såna saker är liksom en konsekvens av det.

Hur skulle du beskriva din konst?

– Varierad och detaljrik med inslag av humor och reflektion. Vad jag skapar går i olika perioder, det kan vara allt från broderi, keramik till illustrerade bilder och målningar. Jag tycker om att variera mig och att använda olika sorters material och tekniker. Det som är genomgående för nästan allt jag gör är att det är väldigt mycket detaljer. Jag tycker det är meditativt att exempelvis sitta och göra små, små streck. Det kan bli väldigt vackert. Till det kan jag då lägga till ord som ger bilden humor eller får någon annan att tänka till. Det finaste som finns är när människor berättar att mina bilder eller broderier väcker känslor och tankar, och inte bara att de är ”fina”. Då känns det extra meningsfullt. Ibland får jag se bilder på hur personer har inrett sina hem med mina tavlor. Det är också en härlig känsla!

Vad vill du uppnå med konsten?

– Först och främst skapar jag för min egen skull – för att jag mår bra av det. Det är det primära. Framöver vill jag fortsätta att utvecklas i min kreativitet och prova på nya material och tekniker. När jag får skapa för min egen skull och får uttrycka det jag tycker är viktigt, det är då som andra visar som mest uppskattning. Kort sagt kan man säga att det jag vill uppnå med konsten är att förmedla mina tankar och känslor.

Hur går processen till när du skapar?

– Min skaparprocess kan se olika ut, men för det mesta börjar det med att jag blir inspirerad av något jag sett. Det kan vara något material, en teknik eller en stil jag vill prova. Vardagliga saker kan också få mig inspirerad. Det kan låta klyschigt att ”bli inspirerad av livet”, men det finns så många situationer, fina och jobbiga, som med hjälp av broderi eller illustration kan uttryckas och utforskas.

Min process börjar alltså ofta med att jag känner min inspirerad på något sätt. Antingen sätter jag igång direkt eller så sparar jag idén. Jag har många mappar med ”inspirerande material”, på dator, mobilen och i bokhyllan i form av bilder och urklipp.

För det mesta får jag en idé, påbörjar ett arbete, lämnar den i några dagar för att sen komma tillbaka och fortsätta. Det är sällan jag sitter i flera timmar på en gång och broderar eller illustrerar.

Har du några tydliga influenser?

– Min mamma inspirerar mig i mycket. Sedan så finns det många duktiga hantverkare, illustratörer och konstnärer som jag tycker om. Bim Eriksson, Becca Jane Koehler och Elin Sandström är några av dem.

Har du haft några utställningar, eller har du några på gång?

– Jag har varit med i en del samlingsutställningar (där fler konstnärer ställer ut samtidigt) på skolor och caféer men även haft separatutställningar. Hösten 2016 ställde jag ut på UNO, med titeln ”Tiden är din vän”. Våren 2017 blev jag tillfrågad att ställa ut på Karlstad Airport. Den utställningen fick namnet ”Ett dopp efter kaffet”. Sommaren 2017 deltog jag också i ”Konst i Almen”, där jag sålde och ställde ut mina verk.

Vad är ditt mål just nu?

– Det skulle vara kul att vara med på Höstsalongen på Kristinehamns Konstmuseum. Jag skulle även vilja ha en separat utställning i Stockholm. Det vore roligt! Annars är väl mitt mål att utvecklas inom skapandet, och det tror jag kommer göra under tiden jag studerar till Levande Verkstad-pedagog. Det är en utbildning med fokus på skapandeprocessen, gruppdynamik, ledarskap och materiallära.

Vad har du för andra intressen?

– Jag tycker om att vara i naturen och att besöka vackra platser. Det mår jag bra av! Att fota, lyssna på musik och njuta av kultur i allmänhet är också något jag tycker om.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.