Storasystrar stärker unga tjejer

Karlstadsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Blir du utfryst av kompisarna, misstänker du att du kan ha blivit utsatt för en våldtäkt eller behöver du bara någon att prata med? Tjejjouren finns där för att hjälpa dig på vägen och stötta dig i vardagen, som inte alltid är så lätt.

– Vi vill stärka och peppa unga tjejer och hjälpa dem att ta plats, säger tjejjourssamordnaren Evelina Immonen.

Foto: Ida Myrin

Tjejjouren är en del av Alla kvinnors hus och har funnits i Karlstad sedan millennieskiftet.

– När vi började var vi en av de allra första i Sverige och vi är än i dag en av de mest aktiva tjejjourerna som har hållit i gång utan avbrott, säger Evelina.

Hon stöttar, tillsammans med sina jourtjejer, genom chatt och mail som är öppen söndagar, onsdagar och första lördagen varje månad mellan 19-21. När man hör av sig är man alltid anonym och Tjejjouren hoppas på att de kan bli ett första steg till att man sedan vågar söka vidare hjälp.

– Vi försöker synas mycket i forum där unga tjejer befinner sig. Varannan onsdag finns vi, till exempel, på fritidsgården Älvan på Kronoparken för att prata och diskutera med andra tjejer och vi deltar på Putte i parken. Vi försöker också åka runt till olika skolor för att föreläsa om allt ifrån mobbning till sexuellt våld.

I dag finns ungefär 20 aktiva ideella jourtjejer och Beatriz Nordström är en av dem.

– Det känns väldigt bra att få vara med och göra något. Även ifall vi inte kan hjälpa till med allt känns det fint att få vara en stöttepelare och kunna vara den där förebilden som ger hopp om att saker och ting löser sig, säger hon.

– Våra volontärer är helt fantastiska och det känns häftigt att så många vill vara med. Senast vi hade ett informationsmöte för att rekrytera nya jourtjejer var det hela 50 personer som deltog för att de ville jobba med oss, säger Evelina.

Varför har ni valt att jobba med en jour för just tjejer?

– Tjejer ska få chansen att ta plats, hitta sig själva och höja sina röster, säger Evelina.

– Det är oftast lättare när man bara har tjejer omkring sig och får prata i ett tryggt rum, säger Beatriz.

Det här hjälper tjejjouren till med

Syftet med tjejjouren är att finnas till som stöd i alla olika situationer. Vuxna förebilder som kan vägleda och informera.

– Många gånger blir vårt jobb att definiera brott. Det är inte alltid man, som ung, vet var gränsen går för till exempel kränkning eller överfall, så i vissa fall får vi försöka förklara vad som egentligen är olagligt, säger Evelina.

– Det kan också vara att berätta om strukturella samhällsproblem för att påvisa att vissa individuella problem faktiskt har en större bakgrund, fortsätter Beatriz.

Psykisk ohälsa

Frågor kring ångest, oro och självskadebeteende är vanliga för jourtjejerna. Många vet ännu inte vad det är utan går i stället runt och tror att symptomen beror på allvarlig sjukdom. Ätstörningar, träning och hälsa är också vanliga problemskapare.

– När det kommer till ätstörningar och kroppskomplex brukar vi försökta rikta fokus till varför man egentligen tycker att det spelar så stor roll, för att prata om grundproblemet i stället för till exempel hur man går ned i vikt, berättar Evelina.

Det är också många av de som hör av sig som är otroligt stressade.

– Stressen verkar krypa ned i åldrarna, mycket beroende på det här "duktig flicka-syndromet", säger Beatriz.

Sexuellt våld

Det kan vara svårt att erkänna för sig själv om man har blivit utsatt för sexuellt våld i en relation. Här försöker Tjejjouren hjälpa till med att sätta ord på vad man egentligen har varit med om.

– Man vill inte alltid tänka på att man har blivit utnyttjad men man får inte glömma bort sitt eget värde, säger Beatriz.

I vissa fall krävs uppmuntran till polisanmälningar medan det i andra fall räcker med att lyssna och stärka.

Mobbning

En stor del av utfrysningen och mobbningen har flyttats över till nätet, men det har oftast samma konsekvenser för den som är utsatt.

– Nu för tiden handlar det också mycket om tyst mobbning. Man kanske inte blir inbjuden till ett kalas eller inte blir tillagd i gruppkonversationer i klassen, säger Beatriz.

Tjejjouren kan erbjuda att följa med på samtal med skolan men finns i andra fall där som en uppbackning så att man ska våga säga ifrån.

HBTQ-frågor

En viktig del av Tjejjouren är att sprida kunskap om HBTQ.

– I den åldern vi riktar oss till är det vanligt att man är osäker på sin sexualitet och man kanske inte riktigt har koll på att alla relationer inte är samkönade, säger Evelina.

Utöver stödsamtal har de föreläst på skolor och fått ett bra rykte.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.