Blågrönt i den nya regionen

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

De åtta åren med den brokiga koalition i landstinget som kallas Värmlandssamverkan (Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet) får en fortsättning även de kommande fyra åren. I förra veckan kom beskedet att de enats om att regera vidare i minoritet, även om den blivit bräckligare sedan Sverigedemokraternas ställning som tungan på vågen stärkts. Därmed så går Socialdemokraternas förhoppningar om intet och det borde kännas rätt tröstlöst för dem nu.

Landstinget kommer dessutom att byta skepnad från och med nästa år och bli en ny region. Det blir en spännande tid att utveckla den nya organisationen som får utökat ansvar för bland annat den regionala utvecklingen. Då är det bra att den nya Region Värmland kommer till huvuddelen kommer att styras av partier som har en bred förståelse för näringslivets behov.

Sjukvården kommer dock alltjämt att vara den dominerande verksamheten och där finns det stora problem med tillgänglighet, ekonomiska underskott och kompetensförsörjning som måste lösas. Många av dem kan den nya regionen inte lösa själva. Sjukvården lider av strukturella problem i hela landet, och helst borde regionen slippa ta hand om dem, till exempel med ett nytt statligt huvudmannaskap för i alla fall sjukhusvården.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.