Ännu svårare för Löfven

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
LEDARE
Som väntat gick talmannens nästa sonderingsuppdrag till den nyss bortröstade statsministern Stefan Löfven (S). Han kommer inte att få det enklare än moderatledaren Ulf Kristersson (M) i sina försök att bilda regering. Hans sits är om möjligt ännu svårare, då han redan har en kompakt riksdagsmajoritet mot sig.

Löfven blev avsatt den 25 september och det är svårt att se hur han med det bagaget skall kunna bli vald. Det skulle kräva att några av de partier som röstade mot honom nu skulle vara beredda att åtminstone lägga ned sina röster istället. Vilka partier skall med självaktningen i behåll göra detta? Närmast till hands torde i så fall Centern med Liberalerna i släptåg ligga. De svek ju nyligen sina allianskamrater genom att inte ens kunna acceptera en mindre borgerlig regering när de själva inte var beredda att sätta sig i en regering som skulle luta sig mot Sverigedemokraterna.

Partiledaren Stefan Löfven (S) hälsade på hos talmannen Andreas Norlén.
Foto: Henrik Montgomery/TT

C och L har dock lovatatt inte sätta sig i regering med Löfven, och de har så sent som under måndagens samtal med talmannen upprepat att de vill se Kristersson som statsminister (trots att de som sagt skulle rösta nej till honom som ledare för en mindre alliansregering). Löfven när å sin sida hoppet om att ändå till sist locka över C och L. Det är det han menar när han säger att han vill söka lösningar över blockgränsen – att splittra de borgerliga och låta de så kallade mittenpartierna agera stödhjul åt hans fortsatta regeringsinnehav.

Talmannen Andreas Norlén (M) sade också på en pressträff under måndagen att några partier måste ompröva sina positioner för att det överhuvudtaget skall kunna gå att bilda regering. Nu är låsningarna så kompakta att det är svårt att se någon väg ut. Socialdemokraterna lär aldrig släppa makten frivilligt, och insisterar på statsministerposten i alla tänkbara och otänkbara konstellationer som innebär att de ingår i en regeringssamverkan.

Avgörandet landar dåofrånkomligen på C:s och L:s bord. Vilka löften och låsningar är de beredda att överge? Att sitta i eller stödja en borgerlig regering eller att sitta i eller stödja en socialdemokratiskt ledd regering. Båda skulle ge dem ett gott förhandlingsläge när det gäller att driva igenom sin politik, men givet hur eniga man är i de flesta sakfrågor med Moderaterna och Kristdemokraterna så torde det borgerliga alternativet ge mest utdelning. Men då får man svälja förtreten av att vara beroende av SD för att sedan få igenom dessa förslag i riksdagen.

Skulle man däremot förföras av Löfvens locktoner blir det svårare. Fråga bara Miljöpartiet i hur det känns att bli överkörda av det socialdemokratiska maskineriet. Opinionsmässigt skulle man också få lida, och samtidigt definitivt ha bränt broarna till de andra borgerliga partierna.

Valet borde vara självklart, men givet hur C och L agerat de senaste dagarna är det svårt att veta om de har den självbevarelsedrift som krävs.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.