Asylvisum fel väg för EU

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Migration. Europaparlamentets förslag om att migranter ska kunna ges asylvisum utanför EU:s gränser rimmar illa med samtliga EU-länders ambition att inte återvända till det kaos som rådde under migrationskrisen 2015. Förslaget bör överges snarast.

Att människor som vill skapa ett nytt liv i EU dör på Medelhavet är en tragedi. Verkningsfulla åtgärder behöver vidtas för att minska incitamenten att ta sig an den livsfarliga resan.

Att som Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter föreslår öka möjligheterna till humanitära visum för asylsökande är dock en vansklig väg att välja. Förslaget skulle innebära att asylsökande kan söka visum på ambassader och konsulat utanför EU för att lagligt kunna resa till det aktuella landet och där söka asyl. Tanken är inte att ambassaderna ska pröva asylskälen utan bara göra en säkerhetsprövning.

En sådan ordning skulle dock behöva ackompanjeras av ännu hårdare migrationspolitik från nära nog samtliga EU-länder. Detta enbart för att minska risken att åter hamna i den tumultartade situation som rådde under migrationskrisen 2015. Något alla EU-länder har varit tydliga med inte är önskvärt.

Förslaget har visserligen potential att minska den dödliga trafiken över Medelhavet. Detta dock till ett pris som inte står i proportion till problemet. Det finns andra sätt att minska de dödsföraktande resorna på samtidigt som EU-länderna inte behöver utsättas för ett migrationstryck de inte klarar av att hantera.

Det främsta av dessa alternativ är alltjämt att upprätta asylcentra utanför EU:s gränser, exempelvis i Nordafrika. Att helt få bort människosmugglingen över Medelhavet är omöjligt. Men om möjligheten att söka asyl primärt fokuseras till dessa externa inrättningar minskar incitamenten att illegalt ta sig in i EU avsevärt. Därmed skulle det vara möjligt att upprätthålla både en hög nivå av humanitet och en hög rättssäkerhet.

Ett vanligt argument i detta sammanhang är att det måste finnas lagliga vägar in i Europa. Det är riktigt. EU får inte bli en isolerad del av världen, detta vore ohälsosamt. Men också ett system med externa asylcentra innebär lagliga vägar till Europa samtidigt som det minskar möjligheterna att stanna illegalt i EU.

Ett skäl att föredra att människor med nödvändighet först beger sig till ett EU-land och sedan får sin sak prövad är just att de då kan välja att stanna även om de får avslag. Sverige har redan ett stort och växande parallellsamhälle, mycket på grund just av att systemet belönar människor för att inte rätta sig efter lagligt fattade beslut. Med detta följer omfattande säkerhetsproblem då ingen vet vilka personer som finns inom landets gränser. Dessutom tär det på tilliten i samhället när somliga gynnas för att ignorera demokratiskt fattade regler. Asylvisum skulle i vart fall inte minska detta växande problem. Det skulle däremot externa asylcentra göra.

I november kommer förslaget att debatteras av Europaparlamentet. Förhoppningsvis tar det stopp där.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.