Lägg ner OS-planerna

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Försöken att få Stockholm att stå värd för vinter-OS 2026 bör läggas ned omgående. Det folkliga stödet för det sportsliga jättejippot saknas och alla omständigheter i övrigt talar för att låta bli. Det enda rätta är att genast sluta ödsla pengar på kampanjen och att dra tillbaka ansökan.

Nyligen slogs det på stora trumman: Stockholm kan få stå värd för vinter-OS 2026. Sverige är en av tre finalister. Sveriges olympiska kommitté, SOK, är lyrisk och avgående socialminister Annika Strandhäll (S) sjunger den svenska ansökans lov.

Noterbart är att det är just bara SOK och Socialdemokraterna som vill ha OS i Stockholm 2026. Alla andra förefaller vara emot. S är enda parti i Stockholm som ville söka, övriga sade nej. Ändå blev det en ansökan. Detta eftersom SOK till varje pris – och det tenderar att bli gigantiska sådana – vill ha OS till Sverige.

Förmodligen väntar stora kostnader för propaganda för att övertyga inte bara övriga partier utan även befolkningen om det stora värdet i tillställningen. Så brukar det vara och det kommer garanterat att behövas. När Radiosporten tidigare i år lät Novus undersöka folkopinionen var 53 procent av svenska folket mot OS i Sverige 2026. Bara en tredjedel, 34 procent, var för.

Folket är som vanligt klokare än dem som fattar besluten. Att arrangera OS är en hiskeligt dyr affär. Och det blir alltid dyrare än förväntat. När London arrangerade OS 2012 var slutnotan 76 procent över budet staden lade i ansökningsprocessen. En studie från Oxford universitet har visat att bara de sportrelaterade kostnaderna för London-OS uppgick till 15 miljarder dollar. Därtill kommer kostnader för infrastruktursatsningar vilket inte sällan landar på ännu mer.

Det finns ingen anledning att ge politikerna fri framfart med checkhäftet för att försöka framställa Sverige som ett hållbarhetsparadis – jo, det blir temat för spelen om Sverige får arrangera. Visserligen finns det många sportnördar, och än fler blir det under OS. Men det gör det knappast rimligt att sprida kostnaden på hela nationen.

Sverige har inte kommunikationer att klara av ett OS. Den svenska tågpendlaren är glad när ankomsten inte är alltför sen. Inställda turer vänjer man sig också snabbt vid. Den automobila sidan är inte mycket bättre utan lider av kronisk underdimensionering. Men tanken kanske är att alla turister ska cykla? Men då räcker förstås inte hotellrummen.

OS är dessutom en högattraktiv måltavla för terrorister. Sverige har stora problem med återvändande IS-terrorister som ingen vet vad de är kapabla till. Därtill har vi notoriskt dålig koll på våra gränser och kan knappast garantera att det inte reser in ytterligare säkerhetshot. Polisen räcker inte till för att lösa ens de mer allvarliga brotten i vanliga fall – hur ska de kunna garantera ens den normala säkerhet som krävs vid ett sådant här evenemang? Inte ens om landet dammsugs på poliser lär det räcka.

Som om inte detta vore nog är vi på väg in i en lågkonjunktur. Det går att argumentera om det absolut bästa sättet att hantera detta på – men den som menar att lösningen ligger i att ösa ned pengar i ett svart OS-hål är närmare en tvångströja än en ekonomexamen.

Det finns inga goda skäl att kasta bort miljontals kronor på att försöka få OS. Vi varken kan eller vill ha det här. Dra tillbaka ansökan snarast.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.