Hoppa till huvudinnehållet

Det här avgör när föräldrarna väljer förskola i Karlstad: ”Alltid kö”

Publicerad:
Reporter William Gustafsson
William Gustafsson
william.gustafsson@nwt.se
Förskollärarna Lena Åkesson och Erik Jonsson trivs bra på Västerstrands förskola. ”Vi brukar gå ut och quiza tillsammans”, säger de om de fyra arbetslagen.
Förskollärarna Lena Åkesson och Erik Jonsson trivs bra på Västerstrands förskola. ”Vi brukar gå ut och quiza tillsammans”, säger de om de fyra arbetslagen. Foto: Lisa Olaison

Västerstrands förskola har Karlstad kommuns längsta kö där 30 barn vill ha en plats just nu.

Det geografiska läget och en speciell pedagogik ligger bakom kötrycket.

– Jag kan inte minnas någon gång där vi inte har haft kö, säger rektor Camilla Wibert.

Köerna till Karlstads förskolor varierar mellan enheterna, där det i vissa fall kan skilja mycket mellan två förskolor som ligger geografiskt nära varandra.

Här är Karlstads populäraste förskola – har över 60 barn i kö: ”Snacket går”Allt du behöver veta om Karlstads förskolor

Den kommunala verksamheten med flest barn i kö finns på Västerstrand, som till sina fyra avdelningar har totalt 30 barn som väntar.

– Det har alltid varit mycket kö till oss, jag kan inte minnas någon gång där vi inte har haft kö, säger Camilla Wibert som är rektor på Västerstrands förskola.

Kön består både av barn som ansöker om ny förskoleplacering och barn som har en placering på annan förskola men som står i kö för att byta till Västerstrand.

Guide: Så väljer du förskola i Karlstad

”Mycket barnfamiljer”

Anledningarna till att kötrycket är högt till förskolan är flera. Det tror både pedagoger och rektor på förskolan.

– Vi har ett väldigt stort upptagningsområde med mycket barnfamiljer både här på Västerstrand och ute på Kartberget, Bellevue, Zakrisdal, Romstad och Strand för att nämna några områden. Vi ligger bra till, nära till stan men ändå enkelt att hämta och lämna både med cykel och bil, säger Camilla Wibert.

Rektor Camilla Wibert tror att placeringen av förskolan – och personalen – är en stor anledning till populariteten. ”De är fantastiska”, säger hon.
Rektor Camilla Wibert tror att placeringen av förskolan – och personalen – är en stor anledning till populariteten. ”De är fantastiska”, säger hon. Foto: Lisa Olaison

Draghjälpen från nybyggda bostadsområden gör att barnantalen kontinuerligt legat högt. Det och ett gott rykte för förskolan gör att många vårdnadshavare gärna har sina barn där.

– Många trivs bra här och pratar med vänner och familj som också önskar att deras barn kan få en plats. Vi har till och med haft en som gått här som nu kommit tillbaka med egna barn. Det är väldigt roligt, säger förskolläraren Erik Jonsson.

Förskolorna i närheten, Romstad och Gruvlyckan, har inte lika många barn i sin kö.

– Det är svårt att veta exakt varför, men jag tror att många föräldrar tycker det är smidigare att stanna till vid Västerstrands förskola. Det är inte långt mellan mina förskolor, men de flesta som går på min andra förskola bor precis i området, säger Camilla Wibert som även är rektor på Gruvlyckans förskola.

– Här kan de som bor till exempel ute på Zakrisdal och jobbar i stan lämna på vägen. Har de dessutom barn på skolan blir det ännu smidigare, säger förskolläraren Lena Åkesson.

Bamse och Skalman

Hon bytte från ett jobb som pedagog på en annan kommunal förskola och sökte jobb på Västerstrand, där det främst var ett unikt koncept som lockade.

På alla fyra avdelningarna tillämpas en lekpedagogik som uppskattas av både barn och personal.

– Lek finns som en grund på alla förskolor men här tar vi det ett steg till. Vi arbetar med olika teman varje år där vi gestaltar mycket i huset och vi vuxna får klä ut oss och interagera med barnen. Jag blev helt till mig när jag såg förrådet med utklädningskläder när jag sökte mig hit, säger Lena Åkesson.

– Vi har tema Bamse just nu så om vi skulle göra ett experiment skulle det kanske vara Skalman som kommer och hjälper till. Det lockar barnen att lära sig, säger Erik Jonsson.

Lille Skutt, Skalman, Farmor, Bamse och Reinard Räv på besök hos barnen på Västerstrand.
Lille Skutt, Skalman, Farmor, Bamse och Reinard Räv på besök hos barnen på Västerstrand. Foto: Västerstrands förskola

”Fantastisk personal”

En förälder som valt att ha båda sina barn på Västerstrands förskola är Sandi Pudic. Äldsta barnet har börjat skolan nu, men när familjen flyttade från Stockholm till Karlstad önskade de en plats på Västerstrand.

– Det första vi såg var de fantastiska utemiljöerna, kommer du från Stockholm är det något helt annat här. När vi sen kom in i verksamheten märktes det också vilken fantastisk personal det var och hur kreativa de var med barnen, säger Sandi Pudic.

Sandi Pudic trivs med att ha sina barn på Västerstrands förskola.
Sandi Pudic trivs med att ha sina barn på Västerstrands förskola. Foto: Privat

För familjen Pudic handlade det inte så mycket om var skolan ligger i staden, utan mer om miljön och de som jobbar i verksamheten.

– Föräldrar pratar med varandra och det sprider sig att andra uppskattar förskolan. Då vill man att ens eget barn ska gå där också, säger han.

Därför önskas överflytt

Kommunens utbildningschef för förskola, Sarah Thorén, berättar att närhetsprincipen är det viktigaste för de flesta vårdnadshavarna.

Får barnet inte plats på förstahandsvalet står de kvar på kön till sitt förstahandsval.

– Därför är kön längre i områden med många barnfamiljer, som Kroppkärr eller Västerstrand. Den vanligaste anledningen till att familjer vill byta är att barnet blivit placerat i ett område i närheten, där det inte bor så många barnfamiljer och där det finns platser kvar, säger Sarah Thorén.

Sarah Thorén menar att närhetsprincipen är viktig både för vårdnadshavare och kommunen när de fördelar förskoleplatser.
Sarah Thorén menar att närhetsprincipen är viktig både för vårdnadshavare och kommunen när de fördelar förskoleplatser.

Just nu finns såna områden på bland annat Rud och Norrstrand. På Rud gick tidigare de barn som inte fått plats på Stockfallet.

– Nu ser vi att de barnen kan tas emot på nybyggda Stormyrens förskola, säger hon.

Läs också

Artikeltaggar

BarnFörskolorKarlstadMänskligtRudSkola och utbildningZakrisdal

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.