Hoppa till huvudinnehållet

GUIDE: Så väljer du förskola i Karlstad – det här bör du tänka på

Publicerad:
Reporter William Gustafsson
William Gustafsson
william.gustafsson@nwt.se
Valet av förskola inom Karlstad kommun innehåller många moment. NWT guidar hur du ska göra. Genrebild.
Valet av förskola inom Karlstad kommun innehåller många moment. NWT guidar hur du ska göra. Genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

När ditt barn fyller ett år välkomnar kommunen vårdnadshavare att ansöka om en plats på förskolan.

För att få plats måste en hel del vara fixat innan – NWT ger er guiden för att hitta rätt.

När föräldraledigheten går mot sitt slut är det för många dags att välja var barnet ska spendera en stor del av sina dagar. Valet av förskola eller annan pedagogisk verksamhet är på många sätt ett viktigt val för barnets utveckling.

I Karlstad finns över 70 förskolor, kommunala och fristående, att välja mellan.

När barnet fyllt ett år är det fritt fram att börja förskola.

För att få en plats krävs det att barnet är folkbokfört i Karlstads kommun och att vårdnadshavare arbetar, studerar, är föräldralediga med annat barn, är arbetslösa men söker jobb aktivt eller får sjukersättning.

– Vi kontrollerar ansökningarna när de kommer in, så att allt ser korrekt ut. Är det några oklarheter får vi kontakta vårdnadshavarna, säger Cecilia Morin, administratör för förskola och fritidshem.

Detta är det viktiga

Ansökan kan lämnas in tidigast sex månader innan önskad placeringsstart och barnet är garanterat en plats i kommunal förskola eller annan pedagogisk verksamhet inom fyra månader från ködatumet.

– Det finns ingen fördel med att ansöka sex månader innan, det viktiga är att det görs fyra månader innan. Då sätts ködatumet och från det datumet får barnet en plats inom tidsspannet, säger Cecilia Morin.

Totalt fyra förskolor väljs i den digitala ansökan som görs, där vårdnadshavaren rangordnar bland de 56 kommunala förskolorna och daghemmen. Om en plats vid en fristående förskola önskas måste den verksamheten kontaktas av vårdnadshavaren själv, för att ställa sig i kö där.

Så fungerar förtur

Platserna fördelas inom ett kösystem, där hänsyn tas till geografiska aspekter och var det finns plats i barngrupperna.

Förtur går att få om barnet är i behov av särskilt stöd eller om det finns familjeförhållanden som kräver det. Syskon har däremot ingen förtur till plats på samma förskola eller avdelning, även om det så långt som möjligt är något man försöker tillgodose.

– Har vi en plats där två barn har den som förstahandsval så går den som har ett syskon på förskolan före. Vi prioriterar men det finns ingen förtur.

När en plats på någon verksamhet blir ledig erbjuds platsen till den som står först i kön, som då får ett erbjudande digitalt. När ett erbjudande kommer på förstahandsvalet finns alternativen att acceptera eller avböja.

Om det är en plats längre ner på rangordningen finns alternativet att ta platsen men ändå stå kvar i kön till förstavalet.

– Då kan ett erbjudande komma när en plats blir ledig på den förskolan. De platserna brukar nästan alltid tillsättas i augusti inför höstterminen, säger Morin.

Läs också

Artikeltaggar

FörskolorFöräldraledighetKarlstadKarlstads kommunSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.