Hoppa till huvudinnehållet

Räddningschefen om bussolyckan: ”Kunde ha varit vårt värsta scenario”

Publicerad:
Reporter Morgan Bäckvall
Morgan Bäckvall
morgan.backvall@nwt.se
Peter Bergström, räddningschef Sunne-Torsby.
Peter Bergström, räddningschef Sunne-Torsby. Foto: Dan Enwall

En bussolycka med 75 personer inträffade strax söder om Långflon under söndagen. Detta i en glesbygd med långa resvägar och där det knappt bor några människor.

Det är en stor utmaning för räddningstjänsten.

– Det är vårt värsta scenario. Som tur var hade vi inga skadade, säger Peter Bergström, räddningschef Sunne-Torsby.

En turistbuss, en dubbeldäckare med 75 passagerare, körde ned i ett dike vid riksväg 62 vid Grytforsen sydväst om Långflon i Torsby kommun vid 17-tiden på söndagen. Bussen blev liggande på sidan.

En stor räddningsinsats påbörjades som slutade med att samtliga passagerare kunde transporteras med ersättningsbussar och inga rapporterades vara allvarligt skadade.

En bussolycka nära Långflon, med 75 personer inblandade, avlöpte väl men var en stor utmaning för räddningstjänsten.
En bussolycka nära Långflon, med 75 personer inblandade, avlöpte väl men var en stor utmaning för räddningstjänsten. Foto: Räddningstjänsten

– Vi öppnade kyrkan i Höljes och direkt såg vi till att det fanns ersättningsbussar för att kunna transportera personer till kyrkan. Men vi behövde aldrig använda den som uppsamlingsplats, säger Peter Bergström, räddningschef Sunne-Torsby.

Ungdomar från Pingstkyrkan i bussolyckan i norra Värmland: ”Chockade”Buss halkade av vägen och låg på sidan i diket – 75 passagerare lastades ur

– Vi har dessutom katastrofenheter i form av sjukvårdstält som vi kan skapa värme i. Men för 75 personer är det tufft. Så igår höll vi dem kvar i bussen. Vi fick ganska fort klart för oss att det inte fanns några skadade, tillägger han.

Det här är vårt värsta scenario, som vi kan råka ut för i de här trakterna.
Peter Bergström, räddningschef Sunne-Torsby.

Första insatsstyrka på plats var räddningstjänsten i Sysslebäck och kompletterades med en styrka från norska Trysil.

– Det här är vårt värsta scenario, som vi kan råka ut för i de här trakterna; att vi får ett stort skadefall långt bort där det kan vara svårt att komma in och skapa uppsamlingsplatser, säger Peter Bergström och fortsätter:

– Speciellt på vintern när det är kyligt. Men den här gången gick det väldigt bra, måste man säga.

Det fanns inga byggnader i närheten att samla människor i.

Samarbete om gränsräddning

Sysslebäck med åtta man och Trysil med fem–sex man ryckte ut med insatsledare från Hagfors. Om skadeläget varit värre hade man lagt på fler stationer, från Stöllet och kanske även Torsby.

Vid ett ännu större skadefall hade en styrka från Transtrand och Lindvallen i Sälen kunnat vara aktuell, som också ingår i räddningsregion Bergslagen.

– Vi har samarbetsavtal som är påskrivna sedan länge med gränsräddning. I går var det både den där Trysil var med, och Kongsvinger var i Charlottenberg på en villabrand. I går kan man säga att gränssamarbetet fungerade väl, säger Peter Bergström.

Artikeltaggar

BeredskapBilarBrott, lag och rättBussarCharlottenbergLångflonPeter BergströmSunneTorsbyTrafikTrysil

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.