Hoppa till huvudinnehållet

Psykiatrins kris: Jätteköer och flera års väntetid – nya toppchefen duckar frågorna

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Slutenvårdspsykiatrin delar numer område med öppenpsykiatrin och rättspsykiatrin - gemensamt har de stora personalbrister att lösa.
Slutenvårdspsykiatrin delar numer område med öppenpsykiatrin och rättspsykiatrin - gemensamt har de stora personalbrister att lösa. Foto: Peter Bäcker

18 Ivo-anmälningar – varav 14 på grund av att patienten avlidit.

Larmen från psykiatrin har pågått i flera år om enorma köer och flera års väntetid. Som inte alla överlever.

Hur ska krisen lösas? När NWT frågar den nya områdeschefen är svaren få. Det vanligaste:

– Det får jag återkomma till.

I flera år har larmen ljudit starkt från den psykiatriska öppenvården i Region Värmland, framför allt från Karlstad. Personalen säger att det är en nödsituation.

Skyddsombud och fack har ställt krav och anmält till Arbetsmiljöverket som i sin tur har krävt att det tillförs mer resurser eller att arbetsuppgifter tas bort. Annars blir det böter på flera hundratusen kronor för Region Värmland.

De senaste tre åren har det gjorts 18 lex Maria-anmälningar till Ivo inom psykiatrin i regionen. 14 av dem på grund av att patienten avlidit – de allra flesta i suicid.

Fördröjd vård och brister i uppföljning anges som anledning i flera av anmälningarna som NWT begärt ut.

Mycket lidande

En sjuksköterska berättar anonymt för NWT att de tidvis varit 2,5 sjuksköterskor och en läkare, som jobbat 60 procent varannan vecka – på 2 000 patienter.

Tuffast har det varit, och är fortfarande, på öppenvårdspsykiatrin i Karlstad.
Tuffast har det varit, och är fortfarande, på öppenvårdspsykiatrin i Karlstad. Foto: Peter Bäcker

Köerna är enorma. Framför allt i väntan på utredning och behandling för patienter med npf-diagnoser.

Hon larmar om flera års väntetid på läkartid efter diagnos och att personalen inte ser någon ljusning eftersom det är omöjligt att hinna komma i kapp. Hon säger att det leder till ”psykiskt lidande i sådan grad att personalen själva uppmanar patienter att anmäla till Ivo”.

Flera av de 18 vårdskador de senaste åren som regionen själva Ivo-anmält efter suicid har npf-diagnoser.

ORDLISTA

npf-diagnos – neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som adhd, autism, Tourettes syndrom och språkstörning.

lex Maria – en anmälan enligt lex Maria ska utföras då en händelse inträffat och en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig vårdskada enligt patientsäkerhetslagen.

Ivo – Inspektionen för vård och omsorg är en statlig myndighet som ansvarar för tillsyn och tillståndsprövning över hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

”Inne i dialogprocess”

Vid årsskiftet påbörjades arbetet med åtta nya vårdområden, i stället för tidigare två, som ska samorganiseras.

Ett område är psykiatrisk öppen- och slutenvård samt rättspsykiatri – en stor apparat med cirka 300 anställda som ska organiseras på kort tid.

Barn - och ungdomspsykiatrin, bup, ingår inte utan ligger under område barn- och kvinnosjukvård.

Områdeschef sedan årsskiftet är Roger O Nilsson.

Vilka förändringar innebär det att öppen- sluten- och rättspsykiatrin nu är ett och samma område?

– Att det blir en bättre samverkan inom området när vi nyttjar de kompetenser som finns. Men vi samarbetar fortfarande med bup och allmänmedicin.

Roger O Nilsson, områdeschef för psykiatrin i Region Värmland, är förtegen om de nödvändiga förändringar psykiatrin står inför.
Roger O Nilsson, områdeschef för psykiatrin i Region Värmland, är förtegen om de nödvändiga förändringar psykiatrin står inför. Foto: Alexander Hall/Region Kronoberg

Särskilt öppenpsykiatrin har det väldigt tufft med långa köer, personalbrist och flera anmälningar till Ivo och Arbetsmiljöverket. Vad måste man börja med för att få en förbättring?

– Jag får be att återkomma i den frågan och invänta det arbete som görs.

Var i arbetet mot en förbättring befinner ni er nu?

– Vi är inne i en dialogprocess nu med enheterna och har en dialog med facket. De ska finnas med tidigt.

Vilken särskilt lämpad kompetens har du för att leda det arbetet?

– Det får någon annan bedöma. Jag har mina tankar och respekt för det som gjorts här innan. Det ska vara en bra arbetsmiljö och tillgänglig vård för patienterna.

Vad kan du säga för att ge medarbetarna hopp att det kommer bli bättre?

– Det får vi ha en dialog kring. De får signaler redan nu.

Om vadå?

– Det får jag återkomma till längre fram.

Är att skapa en attraktiv arbetsplats som går att rekrytera till en av de sakerna?

– Jag får be att återkomma om det också. Vi har ett jobb att göra och ska göra det på ett bra sätt. Det kan vara många som tycker att det går fort fram men vi ska göra det bra.

Har kämpat länge

Camilla Gustafsson, ordförande i vårdförbundet Värmland, är en av de fackliga som fått information om arbetet med samorganisationen.

Camilla Gustafsson, ordförande i Vårdförbundet Värmland, vet om problemen i Karlstad - men ser också där det fungerar bra.
Camilla Gustafsson, ordförande i Vårdförbundet Värmland, vet om problemen i Karlstad - men ser också där det fungerar bra. Foto: ULFHUETT

Hur kommer det nya området påverka nuvarande väldigt ansträngda läge inom psykiatrin?

– Just nu kan vi inte se något direkt negativt. Det är framför allt öppenvårdspsykiatrin i Karlstad som haft riktigt stora problem. Där måste man göra något och bibehålla där man har fungerande verksamheter som i Kristinehamn, Torsby, Arvika, Hagfors och Säffle. På många ställen fungerar det bra.

Med flera Ivo- och arbetsmiljöanmälningar i Karlstad så låter det allvarligt om det blir fort och fel.

– Ja det är viktigt att man gör någonting för de har kämpat länge. Men det blir en oro på de andra mottagningarna i länet där det fungerar bra. Så man behöver inte ändra överallt. Det är viktigt att verksamhetscheferna tar sitt ansvar och kommer med egna förslag och inte bara ber om förslag från medarbetarna.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketArvikaCamilla GustafssonInspektionerIvoKarlstadOmsorgPsykiatriRegion VärmlandSäffleVårdVård och omsorgVårdskada

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.