Hoppa till huvudinnehållet

Pensionär krävs på 50 000 kronor – ville få dispens efter tandläkarkostnader

Publicerad:
Reporter Marcus Mathiesen
Marcus Mathiesen
marcus.mathiesen@nwt.se
Pensionären hade inte redovisat en arbetsinkomst. Genrebild.
Pensionären hade inte redovisat en arbetsinkomst. Genrebild. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Stora tandläkarkostnader ska, enligt pensionären, innebära svårigheter att betala tillbaka bostadstillägg som denne felaktigt fått utbetalt.

Men det köper inte Pensionsmyndigheten.

En pensionär i Karlstad ska betala tillbaka sammanlagt 53 057 kronor. Detta enligt ett beslut från Pensionsmyndigheten.

Anledningen ska vara att pensionären fått för mycket bostadstillägg utbetalt i perioden oktober 2021 till februari 2023. Det framkom när myndigheten gjorde en efterkontroll hos Skatteverket, där det framkom att pensionären haft en arbetsinkomst denne inte redovisat för Pensionsmyndigheten.

Totalt fick pensionären 55 829 kronor. Hen skulle ha fått 2 772 kronor.

Pensionären försökte få dispens för återbetalningen. Här hänvisade hen till stora tandläkarkostnader, som pensionären menade var tillräckligt stora för att det skulle påverka dennes betalningsförmåga.

Detta köpte dock inte Pensionsmyndigheten. Enligt en bedömning gjord med regler där det, enligt myndigheten, tas hänsyn till sjukvårds- och medicinkostnader kom de fram till att pensionären ”har ett månatligt ekonomiskt överskott som medger att återbetalning av din skuld till oss kan påbörjas”.

Därför ska pengarna nu betalas tillbaka.

Artikeltaggar

BeslutEkonomiKarlstadMyndigheterPensionsmyndighetenPolitikSkatteverketSkulder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.