Hoppa till huvudinnehållet

Nu börjar racet mot slutspel – bara fyra hemmamatcher kvar: ”Tufft schema”

Publicerad:
Reporter Solveig Voyce
Solveig Voyce
solveig.voyce@nwt.se
Tomas Mitells Färjestad har bara fyra hemmamatcher kvar innan slutspel. Först ut - HV71 på tisdagskvällen.
Tomas Mitells Färjestad har bara fyra hemmamatcher kvar innan slutspel. Först ut - HV71 på tisdagskvällen. Foto: Tommy Pedersen/TT

Kamp, intensitet, fart och hög ljudvolym.

Färjestad har återsamlats efter landslagsuppehållet, och imorgon börjar racet mot slutspel.

– Många lag har mycket att spela för, så det kommer bli tight och jämnt och det gäller för oss att vara redo direkt när pucken släpps imorgon, säger Tomas Mitell.

Henrik Björklund klev på isen när laget klev av. Linus Johansson, Joakim Nygård och Victor Ejdsell var inte med på lagets ispass på måndagen. Landslagstrion höll sig bakom kulisserna med cykel- och gymträning. Alla tre ska vara friska och hela.

– Det verkade bra med dem vid första anblicken på morgonen. De gjorde det bra i landslaget, och det var kul både för Färjestad, Värmland och Sverige, säger Tomas Mitell.

En skillnad i laget nu, jämfört med innan breaket är att Carl Lindbom är uttagningsbar igen efter sin skada.

– Det är bra, han har hjälpt oss och det är klart att det är bra att ha honom tillbaka. Max (Lagacé) hade en bra avslutning innan breaket, Brattström har gjort det bra också. Men självklart vill vi ha alla friska, så det är bra att ha alla tillbaka.

Färjestads glädjebesked – stjärnan redo för comeback: ”Nu börjar det roliga”

Nu börjar racet mot slutspel. Elva matcher är kvar att spela av grundserien för FBK.

– Det är många viktiga poäng på spel. Många lag har mycket att spela för så det kommer bli tight och jämnt och det gäller för oss att vara redo direkt när pucken släpps imorgon. Vi ska göra vad vi kan, men jag gissar att Lindbom i HV säger samma sak, ler Mitell.

Måndagsträningen innehöll en hel del kampmoment, det var hög intensitet för att väcka spelarnas ”game mode”. Och nu kommer FBK:s konkurrenter gå in i olika ”modes”. HV71 har vid seger möjligheten att komma upp på fast mark. Frågan är vilket ”mode” Färjestad har när slutracet börjar.

Kommer vi att känna igen er?

– Om ni känner igen oss brukar vi vara ganska bra, om vi svajar iväg och hittar på egna grejer brukar vi inte vara så bra har vi konstaterat. Så det är inga hemligheter, vi behöver börja med försvarsspel och målvaktsspel. Vi gör mål så det räcker normalt sett, då jag känner ingen panik med just det. De flesta lagen har satt sina grunder nu, och det kommer få matcher där du bara ”åker ut och vinner”, så det kommer behövas bra prestationer för att vinna.

Bara fyra hemmamatcher kvarstår för FBK innan slutspel.

– Därför blir de viktiga för oss, vi vet att det är svårare att vinna borta. Det tas väldigt mycket mindre poäng borta än hemma. Så vi behöver ta hand om dem och få en bra känsla inför fortsättningen. Det är ett relativt tufft schema med sju borta och fyra hemma, vi behöver sätta ihop bra matcher och prestationer den närmaste tiden.

FBK:s spelschema - sista omgångarna

13/2 Färjestad-HV71

15/2 Leksand-Färjestad

17/2 Rögle-Färjestad

22/2 Växjö-Färjestad

24/2 Färjestad-Örebro

27/2 Linköping-Färjestad

2/3 Oskarshamn-Färjestad

5/3 Skellefteå-Färjestad

7/3 Färjestad-Malmö

9/3 Frölunda-Färjestad

12/3 Färjestad-Luleå

Läs också

Artikeltaggar

Carl LindbomFärjestad BK HerrHenrik BjörklundHV71IshockeyJoakim NygårdLinus JohanssonModeSportTomas MitellVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.