Hoppa till huvudinnehållet

Final för Lars Lerins hyllade tv-serie: ”Har löpt linan ut”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
I sjätte och sista avsnittet av Lerin på Lofoten bjuder Junior in till storslagen middag där resan och allt de har målat summeras.
I sjätte och sista avsnittet av Lerin på Lofoten bjuder Junior in till storslagen middag där resan och allt de har målat summeras. Foto: SVT

Nu går Lars Lerins tv-serie från Lofoten i mål. Lovorden från tittarna är många och tittarsiffrorna överträffar SVT:s egna mål.

Men ska det bli någon fortsättning?

I sex avsnitt har tv-tittarna fått följa Lars och Junior Lerin och sex deltagare, som alla berättat om hur de tog sig ur missbruk, men också om hur deras mörka år påverkat deras anhöriga.

Tittarnas reaktioner är överlag mycket varma.

”Bästa programmet. Starka deltagare”, skriver en av många som kommenterat ett inlägg på NWT:s Facebook om programmet.

Finalprogrammet bjuder också på en utflykt till en av Lofotens vackraste stränder, Haukland, där de paddlar kajak och går upp på berget "Mannen".
Finalprogrammet bjuder också på en utflykt till en av Lofotens vackraste stränder, Haukland, där de paddlar kajak och går upp på berget "Mannen". Foto: SVT

Några andra röster:

”Detta programmet kanske får ngn annan som fortfarande är kvar i ”Mörkret”. Att ta ett beslut att vilja bli nykter/drogfri. Man är inte ensam.”

”Ett underbart program och underbara medverkande under ledning av Lars Lerin denna underbara och ödmjuka människa och Junior som är en så färgstark personlighet.”

”Jättebra program. Man blir påmind om mycket. Tack för att jag får känna mina känslor.”

”Ett program som berör”

– Det är ett väldigt personligt program med de medverkande vi har som kommer från hela Sverige och det finns även inslag där de får träffa nära och kära och bearbeta vad de gått igenom. Det är ett program som berör, säger Sindre Lind-Åkerblom, kommunikationsansvarig på SVT.

Ett stort och varmt gäng fick bra sammanhållning under veckorna de hade tillsammans på Lofoten.
Ett stort och varmt gäng fick bra sammanhållning under veckorna de hade tillsammans på Lofoten. Foto: SVT

Vilken är den största utmaningen med att göra ett program som detta?

– Att göra de medverkandes historier rättvisa, utan att överskrida några programmatiska gränser. De är oerhört starka och modiga som vågar berätta om det svåra de varit med om i ett medium med ett så stort genomslag som TV har, säger SVT:s projektledare Emelie Persson.

Vågar öppna sig

Det är ju heller inte bara deltagarna i tv-serien som berättar om sina liv i missbruket.

Också Lars Lerin själv öppnar i programmet upp om sina tillkortakommanden och om sina svåraste minnen från tiden då han bodde på Lofoten.

Jag är ju mest ensam i min ateljé och umgås med familjen, så jag bryr mig inte om vad folk ute i samhället tänker. Det gör mig ingenting.
Lars Lerin vågar vara öppen, även när 800 000 tv-tittare ser på.

Att släppa in en miljonpublik i det mörkret är inget han tvekade inför.

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag är ju mest ensam i min ateljé och umgås med familjen, så jag bryr mig inte om vad folk ute i samhället tänker. Det gör mig ingenting, säger han.

Tuffa veckor

Han är också öppen med att det inte bara var ett kärt återseende att komma tillbaka till de vackra vyernas Lofoten. Inspelningsveckorna blev påfrestande:

”Jag hade ju tänkt att jag skulle sluta måla nånting från Lofoten, men det kan jag liksom inte låta bli.” Och mycket riktigt: när NWT hälsade på i hans ateljé i november var hela golvet fyllt av Lofoten-verk.
”Jag hade ju tänkt att jag skulle sluta måla nånting från Lofoten, men det kan jag liksom inte låta bli.” Och mycket riktigt: när NWT hälsade på i hans ateljé i november var hela golvet fyllt av Lofoten-verk. Foto: Lisa Olaison

– Jag trodde aldrig att det skulle ta slut. Jag mådde dåligt däruppe för jag har ju haft sånt fruktansvärt liv där. Samtidigt är det ju så himla fint och jag fick nya intryck. Jag hade ju tänkt att jag skulle sluta måla nånting från Lofoten, men det kan jag liksom inte låta bli, sa han i en tidigare NWT-intervju.

”Inte Lars Lerin, igen...”

Nu kan både han och SVT konstatera att programmet landat väl.

Och ja, värmen i reaktionerna har nått fram till huvudpersonen själv.

– De flesta är väldigt positiva. Det är många som är uppskattande och tycker det är värdefullt att vi tar upp det här med anhöriga och människor som rest sig ur missbruk. Sen är det ju en och annan som retar sig på ”Inte Lars Lerin, igen...”, ler Lars Lerin.

Nära miljonen

När tv-serien nu är på väg in på finalen börjar det också närma sig en summering av tittarsiffrorna.

– Oj, det är ju jättefina siffror. Vi sätter mål internt för våra serier och den här har gått över målen på alla avsnitt. Det ligger mellan knappa 700 000 och 500 000 i broadcast och stor tittning online, över 100 000 tittare på alla avsnitt och lite fler på de tidigare. Man kan ju säga nära miljontittning på flera avsnitten, säger Sindre Lind-Åkerblom.

Hur viktig är Lerin själv för programmets framgångar?

– Programmet bygger på honom. Jag har hört från alla medverkande jag pratat med att de haft väldigt positiva möten med Lars och varit glada för att de fått göra det här med honom och att han är en väldigt genuin och fin person även i mötena utanför kameran. Det är ett jättefint program och jag är glad att många tagit del av det och jag hoppas att många väljer att ta del av sista avsnittet också.

Sätter punkt

Lars Lerin har tidigare berört missbruksproblematik i programserien Vägen ut, också den på SVT.

– Jag trodde att det var en engångsgrej. Jag trodde att man inte kan komma något mer med det där ämnet, men de ville så gärna att jag skulle göra det, säger han om hur Lofoten-serien föddes.

Blir det något mer program på samma tema?

– Det ämnet kommer jag inte att göra något mer med. Det tycker jag nog att jag löpt linan ut med. Det får väl bli något annat, säger han.

Hemlighetsfullt

Vad det blir och när återstår att se. Varken Lars Lerin eller Sindre Lind-Åkerblom på SVT ger någon mer ledtråd.

”Det får vi se!” svarar Lind-Åkerblom på frågan om Lofoten-programmet får någon uppföljare.

”Det får tiden utvisa” blir hennes svar på frågan om det kan bli något annat Lerin-program framöver.

Det är ett tag sedan nu Lerins lärlingar sändes i tv, men lärlingarna fortsätter att skapa.  Så här såg det ut när de ställde ut på Skutboudden utanför Arvika 2022.
Det är ett tag sedan nu Lerins lärlingar sändes i tv, men lärlingarna fortsätter att skapa. Så här såg det ut när de ställde ut på Skutboudden utanför Arvika 2022. Foto: Kerstin Herö

Något många väntar och hoppas på: Blir det en ny omgång av Lerins lärlingar?

– Samma där, inget som är bestämt idag, men man vet aldrig. Man kan ju hoppas! säger Sindre Lind-Åkerblom.

TV

Sändningstider

Lerin på Lofoten del 6 sänds i SVT1 tisdagen den 13 februari klockan 20.00. På SVT Play släpps den vid 02.00 på tisdagen.

På playtjänsten finns också samtliga tidigare avsnitt i serien.

Läs också

Artikeltaggar

HammaröKarlstadKonstKändisarLars LerinLerin på LofotenLofotenMissbrukNöje/KulturSamhälleSandgrundSVTTVTV-serierVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.