Hoppa till huvudinnehållet

SJUKA MÄNGDER: Galna semmelsiffrorna på Maxi – fyra kubik grädde och tre ton vetedeg: ”Lite heligt”

Publicerad:
Reporter Joakim Magnusson
Joakim Magnusson
joakim.magnusson@nkp.se
Fanny Klarström, Sara Magnusson, Anette Ström och Nimet Aktas på Ica Maxis bageri poserar med en välfylld semmelplåt.
Fanny Klarström, Sara Magnusson, Anette Ström och Nimet Aktas på Ica Maxis bageri poserar med en välfylld semmelplåt. Foto: Joakim Magnusson

På fettisdagen får alla andra bakverk snällt maka på sig. Då är det semlan som är kung hela dagen.

Fråga bara Sara, Fanny och Anette på Ica Maxis bageri.

– Förra året gjorde vi 4 500 semlor. Helt sjuka mängder! utbrister Sara Magnusson.

Fettisdagen har kommit att bli en av de viktigaste dagarna på hela året för alla bagare. Ica Maxis bageri i Kristinehamn är det inget undantag, och förberedelserna startar redan flera dagar i förväg. Man vill inte riskera att någon kund blir utan semla.

– I år har vi stärkt upp på personalsidan och kommer att ha bemanning fram till klockan 19. Så det ska räcka. Det är viktigt, semmeldagen är lite helig, säger Sara Magnusson.

Fanny Klarström spritsar mandelmassa.
Fanny Klarström spritsar mandelmassa. Foto: Joakim Magnusson

Semmelsäsongen är numera ganska lång. För några år sedan gjorde adventlan debut. Det var en lussebulle förklädd till semla. Den ersattes senare av saffranssemlan och säljer bra från alla helgons dag till nyår.

– Kunderna uppskattar att det händer något nytt. Men saffranssemlorna är ändå inte i närheten av vanliga semlor, säger Sara.

Snedskuren semla är en klassiker i Kristinehamn.
Snedskuren semla är en klassiker i Kristinehamn. Foto: Joakim Magnusson

Under hela året säljer Ica Maxi cirka 55 000 semlor. Det innebär att Maxi-bageriet gör av med tre ton vetedeg, fyra och en halv kubik svensk grädde, två och ett halvt ton mandelfyllning samt drygt ett ton vaniljkräm under semmelperioden.

– Semlorna är ju ett speciellt kapitel för oss bagare och konditorer, en föraning om att våren är i antågande, säger Henrik Jonsson som också jobbar på Maxi-bageriet.

Semmellängden är en nyhet för året, och den är enligt uppgift ganska unik för just Kristinehamn.
Semmellängden är en nyhet för året, och den är enligt uppgift ganska unik för just Kristinehamn. Foto: Joakim Magnusson

Semlan som säljs på Ica Maxi i Kristinehamn har sitt ursprung hos det anrika konditoriet Ejes på Västerlånggatan som låg precis där Bageri Höghuset ligger idag. Det var enligt uppgift där man började med den snedskurna semlan av hamburgermodell. När bagaren Leif Bretting, ”semmelgurun”, gick över till Ica Maxi för ett antal år sedan tog han med sig semmelkonceptet – och hatten med pärlsocker som för många utomstående är något av en liten sensation.

Sara Magnusson producerar semlor på löpande band.
Sara Magnusson producerar semlor på löpande band. Foto: Joakim Magnusson

Anette Ström, erfaren semmelbagare, tycker också att pärlsockret vinner över florsockret alla dagar i veckan.

– Florsocker dammar så, säger hon med ett leende.

I år har Anette och hennes kollegor planerat att starta semmelbaket redan klockan två på fettisdagens morgon.

Semla i kartong.
Semla i kartong. Foto: Joakim Magnusson

När semmelsäsongen är slut runt påsk, hur känns det då?

– Just då känns det ju lite mättat, men det är alltid lika roligt när det är dags att börja göra semlor igen. Kunderna börjar fråga efter semlor redan före jul. Skulle man baka semlor jämnt, som vi gör med budapestbakelser, skulle det kanske inte vara lika speciellt, säger hon.

Uppfinningsrikedom är allt. Den här korv med bröd-liknande semlan är också ett lokalt påhitt. Nimet Aktas håller i plåten.
Uppfinningsrikedom är allt. Den här korv med bröd-liknande semlan är också ett lokalt påhitt. Nimet Aktas håller i plåten. Foto: Joakim Magnusson

Artikeltaggar

BagerierICA ABKristinehamnMat och dryck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.