Hoppa till huvudinnehållet

Efter Wallins flört – FBK-backens ord om framtiden

Publicerad:
Reporter Solveig Voyce
Solveig Voyce
solveig.voyce@nwt.se
Joel Nyström har utgående kontrakt med Färjestad. Han talar med värme om FBK när han pratar om framtiden i en intervju med NWT.
Joel Nyström har utgående kontrakt med Färjestad. Han talar med värme om FBK när han pratar om framtiden i en intervju med NWT. Foto: Tommy Pedersen/TT

Rickard Wallin talade varmt om Joel Nyström i en stor NWT-intervju förra veckan, och sa att han gärna ser backen fortsätta i Färjestad.

Och backen talar med värme om FBK han också.

– Jag njuter varje dag över att få spela här.

Nu börjar racet mot slutspel – bara fyra hemmamatcher kvar: ”Tufft schema”

Rickard Wallin var tydlig när vi pratade med honom om bland andra Joel Nyström i en stor intervju under landslagsuppehållet.

– Det är ingen hemlighet att vi gärna ser honom här, sa sportdirektören. Det är ganska mycket upp till vad Joel vill. Men att vi gärna ser honom här är ingen hemlighet. Vi tycker att han har en väldigt bra roll med Carl Dahlström, att han fått ut mer ur offensiven som vi och han hoppades. Han tar kliv hela tiden. Jag är jättenöjd med hans inställning, en härlig kille att ha. Det finns saker att skruva på, men det är aldrig problem att han inte skulle vilja eller försöka. Jättekul att Färjestad fått fram en så bra spelare från skridskoskolan hela vägen upp.

Ja, Joel Nyströms hockeydagar började i Färjestad.

Nu gör han sin fjärde seniorsäsong i moderklubben – den poängbästa hittills. Han står efter 40 matcher på 22 poäng fördelat på sju mål och 15 assist. Sju mål är även det personligt seniorrekord för Nyström.

Vilken är skillnaden i år mot tidigare, med tanke på poängskörden?

– Lite självförtroende såklart, säger Nyström. Jag får nån puck som studsar med, då kommer självförtroendet och man vågar lite mer. Sen tycker jag att jag hittar betydligt fler skottlägen i år, och då brukar det ofta studsa på någon skridsko och in, eller så går pucken i mål. Så det är väl framförallt det, att jag hittar fler skottförsök i farliga lägen.

Och någon slump är det inte, att utvecklingen tagit fart, menar backen.

– Jag har jobbat med det och försökt ta kliv i det offensiva, där jag har min styrka. Jag är ju en offensiv back, så jag vill hela tiden hitta nya grejer som gör att jag kan bli bättre.

Han har till största del parats ihop med Carl Dahlström, och Nyström trivs med sin backkollega.

– Carl är bra på de grejerna jag behöver bli bättre på. Han är bra på att sätta upp i sargen, ta pucken framåt med bra fart. Jag är jätteglad att få spela med honom, jag tycker att vi hittar varann bra. Vi kollar lite video ihop för att bli bättre hela tiden båda två. Han är jättebra, och är jättenyttig för mig att spela med.

”En dröm”

Joel Nyström, som spelat i Färjestad hela sin karriär, har utgående kontrakt med Färjestad. Carolina Hurricanes äger hans rättigheter, men Nyström är inte sajnad av NHL-klubben.

Och tankarna om framtiden, de finns givetvis där hos 21-åringen.

– Det är klart att jag har en dröm att testa chansen där borta (i Nordamerika, red anm), men som jag sagt tidigare kommer jag inte ta chansen ”bara för att”. Ska jag åka över så vill jag känna att jag har en chans och är redo för den. Om det är nu eller om två år eller om chansen kommer att komma nån gång alls vet jag inte. Men jag försöker träna på för att bli så bra som möjligt, så får vi se hur långt räcker.

Om det inte blir Nordamerika, är det Färjestad som gäller om du ska stanna kvar i Sverige eller sneglar du utanför också?

– Jag älskar att spela i Färjestad, det är ju min moderklubb. Jag njuter varje dag över att få spela här, så det är klart att det är här jag vill spela, säger backen.

Expertens FBK-analys: ”Det är i såna lägen bra tränare visar sig”Uppgifter: FBK-backen går till Rögle

Artikeltaggar

Carolina HurricanesFärjestad BK HerrIshockeyJoel NyströmSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.