Hoppa till huvudinnehållet

Efter petning och besked om ny operation – Linn Persson gör debut i årets VM

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Linn Persson ger sig in i VM i tisdagens distanslopp.
Linn Persson ger sig in i VM i tisdagens distanslopp. Foto: PETTER ARVIDSON

De svenska damerna som åker tisdagens distanslopp i skidskytte-VM är nu klara. Eftersom Sverige har fem platser får samtliga chansen.

Det innebär alltså att Linn Persson gör debut i pågående mästerskapet i tjeckiska Nove Mesto. Den andra värmländskan, Mona Brorsson, åker vidare tillsammans med Anna Magnusson, Elvira Öberg och Hanna Öberg.

Sverige har en extra startplats för att Hanna Öberg är regerande mästare i distans.

Brorsson var med redan i sprintloppet och efterföljande jaktstarten, men Linn Persson ställdes över. 29-åringen från Östmark meddelade senare, på lördagen, att den onda vänsteraxeln ska opereras igen direkt efter VM. Distansen och avslutande masstarten är därmed de sista individuella loppen hon gör den här säsongen.

Vad hoppas du på med tanke på axeln?

”Det är såklart väldigt svårt att sia om. Jag hoppas åka tillräckligt bra för att med ett bra jobb på vallen kunna vara med och köra för bra placeringar. Vi såg ju vad fyra nollor räckte till i fjol under VM-distansen”, skriver Linn Persson i en kommentar till NWT.

I Oberhof-VM 2023 tog hon silver i distans och brons i sprint.

Efter att Mona Brorsson gjort sitt livs lopp med andraplatsen i världscupsprint den 12 januari i tyska Ruhpolding kom en reaktion, som delvis berodde på höjden, 1 600 meter över havet i Antholz i Italien närmast före VM. Hon tyckte att formen var på väg tillbaka, men har haft en tung VM-inledning, med 38:e plats i sprint och snäppet sämre i jaktstart. Inte blev det bättre av att hon åkte en straffrunda för mycket.

Svenskarna i herrarnas sprint på onsdag presenteras under tisdagen. Där ska landslagsledningen välja ut fyra av de fem i truppen, en är värmlänningen Viktor Brandt.

24-åringen från Karlstad gjorde med sina mått mätt succé när han sköt fullt och blev 24:a i sprinten. Brandt var på väg mot något stort även i jaktstarten, men några bom för mycket gjorde att han slutade 33:a.

I förra vinterns rekord-VM i Oberhof blev det elva blågula medaljer, varav tre guld. Facit på de hittills fem avverkade loppen i Nove Mesto är ett brons, i mixedstafett.

VM i Nove Mesto

Svenska truppen: Anna Magnusson, Piteå, Elvira Öberg, Piteå, Hanna Öberg, Piteå, Linn Persson, Bore, Mona Brorsson, Finnskoga, Jesper Nelin, Östersund, Martin Ponsiluoma, Tullus, Sebastian Samuelsson, I 21, Peppe Femling, Piteå, Viktor Brandt, I 2.

Återstående lopp

13 februari: 17.10 distans damer 15 km.

14 februari: 17.20 distans herrar 20 km.

15 februari: 18 Singelmixedstafett.

17 februari: 13.45 stafett damer 4x6 km, 16.30 stafett herrar 4x7,5 km.

18 februari: 14.15 masstart damer 12,5 km, 16.30 masstart herrar 15 km.

Läs också

Artikeltaggar

Anna MagnussonElvira ÖbergHanna ÖbergLinn PerssonMona BrorssonPiteåSkidskytteSportStafettÖstersund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.