Hoppa till huvudinnehållet

Rädslorna tog över Idol-Loves liv – så slöt han fred med sig själv: ”Mer levande”

Publicerad:
Reporter Lisa Olaison
Lisa Olaison
lisa.olaison@nwt.se
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
Musiken har alltid varit en självklarhet gör Love Strandberg. Men nu har han lärt sig att acceptera fler delar av sig själv och livet.
Musiken har alltid varit en självklarhet gör Love Strandberg. Men nu har han lärt sig att acceptera fler delar av sig själv och livet. Foto: Lisa Olaison

Han hittade vändningen i en bok.

Nu kan Love Strandberg acceptera sig själv.

– Nu, när en rädsla dyker upp, möter jag den rädslan med kärlek och jag försöker att aldrig förneka nuet.

Hur gör du för att må bra? Den psykiska ohälsan ökar i samhället. Nu vänder NWT på perspektivet. I vår nya artikelserie ”Det mentala pusslet” sätter vi fokus på vår psykiska hälsa. Vad kan vi göra själva för att må bättre – och när, var och hur kan vi få hjälp?

Ni kanske känner igen Värmlandsbördige Love Strandberg från Idol i TV4. Nu bor han i Huddinge och det är där, vid hans pysselbord, vi slår oss ner för att prata om hur man accepterar sig själv.

Love Strandberg har sedan Idoltiden varit öppen med sina erfarenheter av bland annat autism och adhd.

– Jag har alltid haft en massa rädsla och ångest. Och det sitter liksom kvar i min kropp, har han tidigare sagt till NWT.

Han tror att hans diagnoser har lett till depressioner och att han haft det jobbigt socialt.

– Jag har haft väldigt mycket stress i kroppen, och det har gjort att jag gått runt konstant med något slags smärta. Jag trodde att det var normalt. Det var inte förrän senare som jag förstod att ”Jaha, så här ska alltså inte en vanlig människa må”.

Tror du att det är så många tänker: ”Ja, men det är så här man ska må”?

– Jag pratade med en kompis för några dagar sedan, och hon hade också tänkt så ”Jaha, det är så här man ska bli behandlad av vänner. Det är så här man ska må liksom”. Jag tror att, det är ens vardag. Man är inte medveten om all skit man har. Så jag tror det är många som känner att ”Så här är det väl för alla”.

Love har insett att det går att ta sig ur det negativa och att acceptera sig själv. Han fann en del av lösningen i samtal med en vän och sedan i en bok.

– Han pratade på ett sätt som gjorde att jag insåg hur negativ jag är med allting. Jag har alltid haft ingången att jag har en rädsla i allt jag gör.

– Och jag hittade mitt sätt när jag läste ”Lev livet fullt ut” av Eckhart Tolle.

Love Strandbergs exemplar av ”Lev livet fullt ut” är fullt av anteckningar.
Love Strandbergs exemplar av ”Lev livet fullt ut” är fullt av anteckningar. Foto: Lisa Olaison

I boken pratar författaren om vad medvetenhet innebär.

– Nu, när en rädsla dyker upp, möter jag den rädslan med kärlek och jag försöker att aldrig förneka nuet, säger Love Strandberg.

Han låter den obehagliga känslan finnas och accepterar den genom att känna ett lugn.

– Ibland är det svårare och man fångas in i det här kaoset, men oftast kan jag låta det vara. ”Du får vara här” och så försvinner det. Gör jag motstånd och tänker ”Nu måste jag andas normalt, nu måste jag lägga mig ner”, då stannar det kvar.

Strävar men behöver inte

Förändringen hände inte över en natt. Fortfarande kan det vara det kaotiska som trumfar det andra, men för varje dag som går ser Love Strandberg en utveckling. Han kan vara kvar i känslan utan att låta den ta över.

Han går med på att det är lättare sagt än gjort och flikar in att det handlar om medvetenhet. Att inte göra motstånd mot rädslorna som dyker upp. Och orkar man inte stå emot, försök att inte vara för tuff mot dig själv, menar Love Strandberg.

– Älta det inte. Nu hände det, och det är lugnt. Man får alltid en ny chans och man kan möta rädslorna igen.

Och att inte göra motstånd, ja det är att acceptera läget och sig själv. Man kan gå med på att det är en jobbig situation eller att måendet inte är på topp just då.

Känner du stolthet över dig själv när du har klarat av det?

– Jag känner mer ett lugn, att jag kommer bort från tankarna. Det är mer att jag kan andas ut och bli lättad, än en stolthet och tanke bakom.

Love Strandberg lyfter fram vikten av att prata. ”Det är så jag får en djupare relation till människor i mitt liv”, säger han. Och han tycker att fler ska våga svara ”det är sådär” om allt inte är bra när man får frågan om hur man mår.
Love Strandberg lyfter fram vikten av att prata. ”Det är så jag får en djupare relation till människor i mitt liv”, säger han. Och han tycker att fler ska våga svara ”det är sådär” om allt inte är bra när man får frågan om hur man mår. Foto: Lisa Olaison

Till de som befinner sig i en liknande situation som du har gjort, vad har du för råd?

– Acceptera att det inte är bra just nu. Jag har under den här resan ibland fastnat i att tänka att allt är bra och att det är okej att jag mår så här. Men då täcker man över att det inte är bra.

Kan du ta en konkret vardagssituation som Love i dag hanterar annorlunda än Love för fem år?

– Förr kände jag att ”Jag måste ta mig ur det här så att jag sen kan landa”. Så att jag kan lösa det i framtiden. Det är som att jag levt i framtiden, att jag tänkt att räddningen finns där.

Nu har han insett att räddningen och svaren finns i nuet.

Mötte rädslan i tv

Love Strandberg säger att det hänt mycket i honom på kort tid. ”Mer än under mina andra år på den här jorden”.

Samtidigt som arbetet med att acceptera sig själv fick han en massiv medial uppmärksamhet i och med medverkan i Idol. Något avbräck i arbetet med ”nya” Love blev det inte, snarare tvärtom. Då fick han på riktigt möta de sociala rädslorna, säger han.

– Jag har alltid haft svårt att prata och vill tänkta igenom vad jag säger, det var kameror hela tiden. Då kunde jag inte tänka så jag malde på och det kändes jättebra. Det blev naturligt.

Om du inte redan börjat jobba med dig själv, hade du kunnat söka till programmet?

– Nej, det hade jag absolut inte varit redo för. Då hade det bara blivit kaos.

Att teckna och pyssla är en del av vardagen för Love Strandberg.
Att teckna och pyssla är en del av vardagen för Love Strandberg. Foto: Lisa Olaison

Vad gör det med självkänslan när man känner sig sedd samtidigt som man blir bedömd?

– Det har alltid varit en självklarhet att jag ska hålla på med musiken, så det har aldrig kommit åt mig. Även om jag har fått en massa skit och fått höra att mina framträdanden låter piss bryr jag mig inte. För jag vet att musiken betyder så mycket, så jag tillåter inte det komma åt mig.

Skulle du vilja åka tillbaka i tiden och träffa Love Strandberg, 16 år, och vad skulle du säga?

– Egentligen inte, för i och med att jag varit med om allt jag varit med om, så tror jag det är därför jag är där jag är nu. Jag har varit tvungen att gå igenom allt och har fått ett djup, så jag skulle inte vilja göra något ogjort. Då hade jag kanske bara varit ytlig.

Acceptansresan fortsätter genom att han försöker skapa rutiner i livet. Andas, skriva av sig, och även där kan det komma hemska saker.

– Genom att göra det så har jag fått massa svar på saker och man kan släppa tankarna.

Hur skulle du säga att du mår i dag?

– Jag är mig själv mer än någonsin. Jag känner mig mer levande för varje dag som går.

Läs också

Artikeltaggar

adhdDepressionDet mentala pussletHuddingeIdolKärlekLove StrandbergPsykisk ohälsaSamhälleTV4Ångest

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.