Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen avgör strandskyddet på Dingelsundet – länsstyrelsen kan stoppa nya bostäder

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Länsstyrelsen anser inte att Karlstads kommun kan upphäva strandskyddet och omvandla naturmark till tomtmark vid ett antal privatbostäder på Södra Dingelsundet. Nu ska regeringen avgöra ärendet.
Länsstyrelsen anser inte att Karlstads kommun kan upphäva strandskyddet och omvandla naturmark till tomtmark vid ett antal privatbostäder på Södra Dingelsundet. Nu ska regeringen avgöra ärendet. Foto: Helena Karlsson

Regeringen ska avgöra en detaljplan för Södra Dingelsundet. Länsstyrelsen anser att strandskyddet för området inte kan upphävas.

Samtidigt ska länsstyrelsen pröva en ny detaljplan för Norra Dingelsundet där fler bostäder planeras.

Södra Dingelsundet är under omvandling från fritidsboende till permanentboende och syftet med den nya detaljplanen är att utöka byggrätterna för att möjliggöra permanentbostäder. Kommunen har byggt ut vatten och avlopp i området och fastigheterna har anslutits till anläggningen.

I oktober 2019 vann den ena delen av detaljplanen för området laga kraft, men den andra delen som omfattar ett antal fastigheter på den södra udden har överklagats två gånger och upphävts lika många gånger av först mark- och miljödomstolen och sedan länsstyrelsen trots omarbetningar.

Kommunen vill upphäva

Kommunen vill genom att upphäva strandskyddet i området och omvandla naturmark till tomtmark vid ett antal privatbostäder på Södra Dingelsundet. Kommunen ser strandområdet som ianspråkstaget, men länsstyrelsen anser inte att det är förenligt med strandskyddets syften. Det är att trygga allmänhetens tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.

– Vi anser att allmänhetens tillgång till stranden är viktigare och att strandskyddet ska bevaras, säger Magnus Ahlstrand, plan- och bostadshandläggare på länsstyrelsen.

Nu kommer den här frågan slutligen att avgöras av regeringen. Man har begärt in yttranden från Boverket och Naturvårdsverket som båda har gått på länsstyrelsens linje.

– Regeringen brukar inhämta information på det här sättet, men när de fattar beslut i ärendet är oklart. Det kan ta lång tid. I frågan kring om bostadsområdet Katrineberg skulle få byggas dröjde det nästan tre år, säger Magnus Ahlstrand.

Kan stoppa bostäder

Nyligen antog Karlstads kommun en ny detaljplan för Norra Dingelsundet där cirka 15 fritidshus tack vare den kan förvandlas till permanentbostäder. Planen gör det även möjligt att bygga ungefär lika många villor samt ett 30-tal radhus och parhus.

Planen kräver att strandskyddet som är 100 meter behöver upphävas för en del av området för att möjliggöra de nya bostäderna. Kommunen anser att det är möjligt efter man menar att hela Norra Dingelsundet redan är ianspråktagen mark.

Men länsstyrelsen gör en annan bedömning och menar att ett upphävande av strandskyddet är mycket tveksamt eftersom man inte anser att kriterierna för detta är uppfyllda.

– Vi kommer inom tre veckor fatta beslut om vi ska upphäva detaljplanen, säger Magnus Ahlstrand.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBoverketDetaljplanerDingelsundetKarlstads kommunKatrinebergMagnus AhlstrandNaturvårdsverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.