Hoppa till huvudinnehållet

Löftet från Karlstad hade något stort på gång i VM igen: ”Schabblade bort det i stå”

Publicerad:
Viktor Brandt startade som 24:a och slutade på 33:e plats i VM-jaktstarten.
Viktor Brandt startade som 24:a och slutade på 33:e plats i VM-jaktstarten. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Viktor Brandt hade något riktigt stort på gång, igen.

Men fyra bom i stående i VM-jaktstarten satte käppar i hjulet och värmlänningen korsade mållinjen som 33:a, och Johannes Thingnes Bø fick segerjubla.

Det är världsmästerskap i Nove Mesto, Tjeckien, och i dag var det jaktstart 12,5 km för herrar. Värmlänningen Viktor Brandt gjorde i går en succéartad VM-debut i sprint med 24:e plats efter fullt skytte, och den här söndagen var det alltså dags för Brandt att jaga nya framgångar.

Brandt jakt-startade med andra ord som 24:a och avståndet upp till sprintsegraren Sturla Holm Lægreid var 2.09. Bland svenskarna hade Sebastian Samuelsson finast startposition på femte plats.

Kalasstart

Viktor Brandt fick en smakstart. Fullt skytte i första liggande och han lämnade vallen på 19:e plats med två minuter upp till ledande Vetle Sjåstad Christiansen. Brandt tappade tid i spåret, men med rappt och fullt skytte även i andra serien, var han 18:e med 2.30 upp till förstaplatsen. Samuelsson var trea efter två av fyra besök på skjutvallen.

24-årige Brandt sköt fyra bom, och samtliga kom i stående.
24-årige Brandt sköt fyra bom, och samtliga kom i stående. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Två Brandt-bom i tredje serien, den första stående, blev såklart kostsamt för löftet som var tillbaka på 24:e plats. In till sista skyttet var Brandt 26:a och efter ytterligare två missade skott slutade 24-åringen från Karlstad på 33:e plats.

– Det var en bra start men det var väl ungefär det som var roligt i dag. Jag hade en kropp som inte riktigt var vad jag hoppats på. Jag schabblade bort det i stå. Jag sköt ändå för något ännu bättre än vad jag gjorde i går på sprinten. Jag lyckades inte hålla ihop det, säger Viktor Brandt, och tillägger:

– Men överlag var det här två tävlingar som jag är grymt nöjd med såklart.

Norge totaldominerade

Johannes Thingnes Bø startade som tvåa, men vann VM-guld 28,7 sekunder före landsmannen Lægreid. Norge roffade åt sig alla placeringar topp fem, och Sebastian Samuelsson kom på sjätte plats med 1.28 upp till Thingnes Bø.

Johannes Thingnes Bø vann VM-guld i jaktstart.
Johannes Thingnes Bø vann VM-guld i jaktstart. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Brandt var 4.48 bakom Thingnes Bø som hade tre bom. Martin Ponsiluoma slutade sjua. Jesper Nelin blev 41:a, efter tidstillägg.

Läs också

Artikeltaggar

Jesper NelinJohannes Thingnes BøMartin PonsiluomaNove MestoSebastian SamuelssonSkidskytteSkidskytte-VMSturla Holm LægreidVetle Sjåstad ChristiansenViktor Brandt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.