Hoppa till huvudinnehållet

Här är Karlstads populäraste förskola – har över 60 barn i kö: ”Snacket går”

Publicerad:
Reporter William Gustafsson
William Gustafsson
william.gustafsson@nwt.se
Förskolan Kulingen på Kroppkärr är eftertraktad. Just nu står över 60 barn i kö till förskolan med den tydliga uteprofilen.
Förskolan Kulingen på Kroppkärr är eftertraktad. Just nu står över 60 barn i kö till förskolan med den tydliga uteprofilen. Foto: Helena Karlsson

Lek i skogen, miljömedvetenhet och mat som lagas ute.

Det är tre av sakerna som gör att Kulingens förskola är den mest efterfrågade i Karlstad, tror både pedagoger och föräldrar.

– Snacket går mellan föräldrarna, många vet att deras barn kommer få det väldigt bra här, säger mamman Sara Vålvik.

I det stora gula huset på Kroppkärr, precis nedanför E18, ligger en av Karlstads drygt 20 fristående förskolor. I ur och skur-förskolan Kulingen är en av kommunens äldsta fristående verksamheter, som sedan 2010 drivs som ett personalkooperativ.

Rektor Veronika Peterson har jobbat på förskolan i 27 år.

– Vi i personalen trivs väldigt bra här. Det blir en familjär känsla som jag tror speglas till både barn och föräldrar, säger hon.

Veronika Peterson är rektor och förskollärare på I Ur och Skur Kulingen. ”Eftersom vi är en relativt liten enhet lär man känna varje familj”.
Veronika Peterson är rektor och förskollärare på I Ur och Skur Kulingen. ”Eftersom vi är en relativt liten enhet lär man känna varje familj”. Foto: Helena Karlsson

Längst kö

Att verksamheten är populär märks bland annat på den kö som finns till förskolan. Av de uppgifter som NWT fått ut om kommunens och sju av de fristående förskolorna kö, sticker Kulingen ut med 65 barn som önskar få en plats.

Allt du behöver veta om Karlstads förskolor

Kösystemen skiljer sig mellan kommunala och fristående förskolor, men också mellan olika fristående verksamheter. En direkt jämförelse är svår att göra då köplatsen på bland annat Kulingen inte behöver försvinna trots att barnet fått en annan plats.

En över dubbelt så lång kö som den mest efterfrågade kommunala verksamheten tyder dock på att intresset är stort.

– Det har alltid varit hög efterfrågan på platser här. Dels beror det på att vi ligger i ett område där många barnfamiljer bor, dels vill många att barnen ska få med sig det som vi erbjuder, säger Veronika Peterson.

Märta Vålvik, 4, trivs bra på Kulingen. ”Det är nästan så att hon inte vill gå hem på eftermiddagen”, säger mamma Sara.
Märta Vålvik, 4, trivs bra på Kulingen. ”Det är nästan så att hon inte vill gå hem på eftermiddagen”, säger mamma Sara. Foto: Helena Karlsson

Mycket tid utomhus

Som en I Ur och Skur-förskola bedriver de en stor del av verksamheten utomhus. Efter frukosten kläs barnen på innan stora delar av dagen spenderas ute, antingen i skogen eller på gården framför. När det går lagas maten utomhus.

– En del av dagen blir så klart inomhus om det är för kallt eller för varmt, vi anpassar så alla mår bra. Men jag tror både vi som personal och barnen mår väldigt bra av att vara ute mycket. Och föräldrarna känner sig trygga att deras barn varit ute oavsett väder.

– Det var en man som frågade en gång om vi var ”den där regn- och ruskförskolan”, men riktigt så jobbar vi inte, ler Veronika.

På förskolan har man i dagsläget 22 platser, vilket gör att många i kön aldrig kommer få möjlighet att få en plats.

– Om det hade gått önskar vi såklart att alla som vill kunde få en plats, men riktigt så enkelt är det inte. Skulle vi öka på antalet barn och personal tror vi det skulle gå ut över den familjära känslan och relationerna vi skapar.

Gott rykte

Ute i kapprummen har både barnen och personalen fullt sjå med att få på barnen rätt kläder.

För Sara Vålvik, här med dottern Kerstin, var det självklart att välja Kulingen. ”Även jag som förälder trivs bra här, det är också viktigt”, säger hon.
För Sara Vålvik, här med dottern Kerstin, var det självklart att välja Kulingen. ”Även jag som förälder trivs bra här, det är också viktigt”, säger hon. Foto: Helena Karlsson

På en av bänkarna sitter föräldern Sara Vålvik med snart ettåriga Kerstin i famnen. De har precis lämnat av storasyster Märta, 4.

– Jag har alltid åkt förbi här och tyckt det varit så mysigt och gemytligt. När vi valde för Märta blev det givet att hon skulle söka här, vi föll verkligen för profilen.

På förskolan finns det möjlighet till förtur för syskon, vilket gör att Kerstin också börjar till våren. Bland andra nyblivna föräldrar diskuteras valet av förskola mycket.

– Snacket går mellan föräldrarna och Kulingen har ett bra rykte. Många vet att deras barn kommer få det väldigt bra här, säger Sara Vålvik.

”Lära sig av naturen”

I kommunal regi finns det ingen förskola med tydlig och uttalad utomhusprofil, vilket gör att konceptet sticker ut. Även i Väse, Skattkärr och på Tuggelite finns fristående verksamheter med liknande profil.

– Det känns som det ligger rätt i tiden med ett hållbart tänk och att barnen får lära sig av naturen, säger Veronika Peterson.

Barnens snöskyfflar åkte fram direkt när snön täckte gården.
Barnens snöskyfflar åkte fram direkt när snön täckte gården. Foto: Helena Karlsson

Runt henne på gården har de yngsta barnen på förskolan börjat skotta undan den snön som fallit under natten. Märta och hennes kompisar sitter runt ett bord och lagar snöpannkakor.

– De mår så bra av att vara ute mycket, när de kommer på morgonen frågar de direkt när vi ska gå till skogen och på eftermiddagen vill de nästan inte gå hem. Då blir man såklart stolt.

Det här avgör när föräldrarna väljer förskola i Karlstad: ”Alltid kö”Så väljer du förskola i Karlstad – det här bör du tänka på

Artikeltaggar

BarnFörskolorKarlstadMänskligtSkattkärrSkogSkola och utbildningTuggelite

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.