Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Allt du behöver veta om Karlstads förskolor

Publicerad:
Reporter William Gustafsson
William Gustafsson
william.gustafsson@nwt.se
Stormyrens förskola på Stockfallet är en av kommunens mest eftertraktade förskolor.
Stormyrens förskola på Stockfallet är en av kommunens mest eftertraktade förskolor. Foto: HP Skoglund

Barnkullarna minskar och många förskolor har det tufft.

Samtidigt är köerna långa för att barnen ska få plats i populära verksamheter i Karlstad.

NWT har samlat allt du behöver veta om kommunens förskolor.

I Karlstads kommun finns över 70 förskolor att välja på för vårdnadshavare, där förskoleplatsen spelar roll för både barnets utveckling och livspusslet runt hämtning och lämning.

Trots att barnkullarna i Sverige minskar, finns det på många förskolor fortsatt en kö enligt NWT:s kartläggning av kommunens 56 förskolor samt 7 av de fristående förskolorna som delat uppgifterna.

Kösystemet i kommunen är separat från de fristående verksamheterna, vilket gör en direkt jämförelse svår.

Av de kommunala förskolorna är det Västerstrands förskola som har flest barn i kö.

Även Stormyrens förskola på Stockfallet har en lång kö på totalt 21 barn, och till Kroppkärrs förskola vill 14 barn ha en plats.

– De förskolor där vi ser en längre kö ligger ofta i områden med mycket barnfamiljer. Då får inte barnet plats på den förskolan som är förstahandsvalet utan står kvar i kön till den, säger Sarah Thorén, utbildningschef för förskolan i Karlstad.

Sarah Thorén är utbildningschef för förskola i Karlstad. Hon menar att stora barnkullar i vissa områden leder till långa köer,
Sarah Thorén är utbildningschef för förskola i Karlstad. Hon menar att stora barnkullar i vissa områden leder till långa köer, Foto: HP Skoglund

I områdena runt Kroppkärr och Stockfallet är barnkullarna fortsatt stora, vilket inte minst märks på den fristående I ur och skur-förskolan Kulingen som har längst kö.

Här är Karlstads populäraste förskola – har över 60 barn i kö: ”Snacket går”

I andra områden är det färre barn som behöver förskoleplats. I Edsvalla står noll barn i kö till förskolan och även mer centralt, på Herrhagen och i Klara, är köerna korta.

På Hybelejens förskola på Herrhagen står inga barn i kön, och på personalkooperativet Slussens lista finns för första gången på länge noll barn som väntar.

– Det här är första året som vi märker att det är färre barn som ska in i verksamheten, skriver verksamhetsansvariga Anna Johansson i en kommentar.

Så ser köerna till de fristående förskolorna ut

De fristående verksamheterna i kommunen har egna kösystem där varje förskola har hand om den egna kön. NWT har tagit del av sju av dessa köer.

Backa: 7 barn i kö.

Kulingen: 65 barn i kö.

Linblomman: 14 barn i kö.

Romstads familjedaghem: 2 barn i kö.

Slussen: 0 barn i kö.

Tranan: 18 barn i kö.

Trollet: 16 barn i kö.

Hur många barn som går på respektive förskola skiljer sig mellan enheterna, enligt Skolverkets statistik.

Större förskolor som Norrstrands förskola har runt 130 platser fördelat på åtta avdelningar. Mindre förskolor har mellan 10 och 20 barn och storleken på barngrupperna totalt pendlar mellan 7 och 30 barn, där de flesta ligger kring 15 per barngrupp.

Artikeltaggar

FörskolorHerrhagenKarlstadSkola och utbildningSkolverketStockfallet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.