Hoppa till huvudinnehållet

Kejsarens nya kläder eller ”Jätteproppen Orvar”

Publicerad:
Jag hoppas att politikerna premierar den fasta personalen samtidigt som de rensar bort Jätteproppen Orvar en gång för alla, skriver insändarskribenten.
Jag hoppas att politikerna premierar den fasta personalen samtidigt som de rensar bort Jätteproppen Orvar en gång för alla, skriver insändarskribenten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag kan inte annat än att instämma med insändarskribenten ”Barnet”, NWT den 6 februari 2024, som önskar transparens och klarspråk angående slöseriet inom Region Värmland.

Våga prata ur skägget om slöseriet i Region Värmland

Sjukvårdsapparaten i Sverige är tyngd av ett stort hyrläkarberoende. Det är sedan tidigare fastslaget att hyrläkeriet innebär en tyngd inte enbart i kostnader som gör att vårdpengen räcker till färre, utan även sämre kvalitet på vården och försämrad arbetsmiljö för de trogna hjältar som valt att vara fasta läkare. Man vet också att hyrpersonal genererar en ansenlig mängd onödig administration, som spiller över på den stadigvarande personalen och stjäl tid från patientarbetet. Dessa trogna hjältar, då menar jag all stadigvarande vårdpersonal, krattar manegen för en girig skara som bestämt sig för att skära guld med täljkniv!

I en artikel i NWT för några år sedan, beklagade sig en hyrläkare över att regionen inte satsade på längre avtal för hyrläkare på samma arbetsplats, så att hyrläkaren kunde följa upp ”sina patienter”, med försämrad kontinuitet som följd. Skälet till att jobba som hyrläkare skulle vara att man själv ville bestämma över när man arbetade eller inte. Var är då kontinuiteten för mig som patient, om ”min läkare” valt att ta ledigt för att spela golf under årets soliga månader? Det är enormt beklämmande med denna juvenila egoism och arrogans mot vårt solidariskt uppbyggda hälso- och sjukvårdssystem.

Det här måste vi inse och våga prata öppet om! Jag hoppas att politikerna premierar den fasta personalen samtidigt som de rensar bort ”Jätteproppen Orvar” en gång för alla.

Prinsessan på Ärten

Artikeltaggar

HyrläkareRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorg