Hoppa till huvudinnehållet

Gröna vårkänslor och inspiration när nya butiken öppnade: ”Allt på samma ställe”

Publicerad:
Reporter Joakim Magnusson
Joakim Magnusson
joakim.magnusson@nkp.se
Hans Högfeldt och Daniel Högfeldt Österman öppnade Trädgårdsbutiken på Drevsta under lördagen. Heatlandia har tagit över Nordic husbilars gamla lokaler och butiken är ett nytillskott.
Hans Högfeldt och Daniel Högfeldt Österman öppnade Trädgårdsbutiken på Drevsta under lördagen. Heatlandia har tagit över Nordic husbilars gamla lokaler och butiken är ett nytillskott. Foto: Joakim Magnusson

Trädgårdsinspiration, planteringsidéer och ”sekatörernas Rolls Royce” under ett och samma tak.

Under lördagen slog Hans Högfeldt och hans kollegor på Heatlandia upp portarna till Trädgårdsbutiken på Drevsta.

– Det känns jättegôtt, säger han.

Redan klockan nio lördag morgon stod de första kunderna i dörren, och strömmen var sedan konstant under hela dagen. Det var många som var nyfikna när Heatlandia öppnade Trädgårdsbutiken i Nordic husbilars gamla lokaler på Drevsta i Kristinehamn.

Flytten och butiken var på gång redan i höstas. Då var planen att öppna på Marieberg, men när möjligheten att ta över lokalen på Drevsta industriområde dök upp slog de till direkt.

Hans Högfeldt startade Heatlandia för fyra år sedan. Han och de andra på företaget varvar beskärning av träd och buskar med snickeriarbeten, måleri - och den nyöppnade butiken.
Hans Högfeldt startade Heatlandia för fyra år sedan. Han och de andra på företaget varvar beskärning av träd och buskar med snickeriarbeten, måleri - och den nyöppnade butiken. Foto: Joakim Magnusson

För Hans Högfeldt och hans anställda – de är totalt fem personer med honom inräknad – blir de nya lokalerna ett lyft.

– Nu har vi verkstad, förråd och butik på samma ställe. Det blir ungefär 500 kvadrat. Vi har en fastighetsägare som har stöttat oss och varit väldigt tillmötesgående. Tidigare har vi funnits på två ställen. Vi har haft verkstad och förråd på ett ställe och hemma har det också samlat sig en hel del grejer. Det känns jättegôtt nu, säger Hans Högfeldt.

Han startade Heatlandia för fyra år sedan. Fokus har främst legat på trädgårdsjobb som trädbeskärningar, häckklippning och liknande. Heatlandia får också förfrågningar om, och utför, allt från mindre snickarjobb till att måla om hela hus. Butiken är dock något helt nytt och Hans Högfeldt tror att konceptet behövs i Kristinehamn.

Vill man till äventyrs testa att beskära ett äppelträd själv så finns nödvändig litteratur att köpa i butiken.
Vill man till äventyrs testa att beskära ett äppelträd själv så finns nödvändig litteratur att köpa i butiken. Foto: Joakim Magnusson

– Man köper våra tjänster eller idéer. Många vill kanske göra allt arbete på egen hand, men det är också många som inte orkar eller hinner själva. Vi kan visa upp allt från stenläggningar och vattenfall till buskar, träd och blommor. Här kan man få träffa sakkunnig personal, säger han.

Sonen Daniel Högfeldt Österman, nyutbildad trädgårdsanläggare, har fått sig ett litet kontor där han med centimeterprecision kan rita upp en trädgård från grunden.

– Det är inte så lätt att bara starta med en tom gräsmatta. Det är mycket man ska tänka på. Det är sol och skugga, tillgången till vatten, jordmån, väder och vind. Man vill ha en trädgård som kan stå där i många år. Vill vill inte bara hjälpa våra kunder att utföra ett arbete, utan också berätta hur trädgården ska skötas.

Krukor i olika färger.
Krukor i olika färger. Foto: Joakim Magnusson

Han tillägger:

– Någonting som man också kan tänka på är att skaffa sig en skötselsnål trädgård. Man ska hinnan njuta av den också!

Mycket av detta är kanske lite svårt att beskriva kortfattat i text. Det handlar helt enkelt om att kunden ska komma in, känna dofter av blommor och växter och klämma på olika redskap och inte minst fråga sig fram. Ett så kallat showroom ska byggas upp på framsidan av lokalen lagom till trädgårdssäsongen.

Hans Högfeld påminner om att det snart är dags att börja beskära sina buskar och träd. Han visar upp en lista med jobb som står i kö när vädret väl tillåter.

En liten iris för spirande vårkänslor, snön och isen till trots!
En liten iris för spirande vårkänslor, snön och isen till trots! Foto: Joakim Magnusson

– Vi hade tre sommarjobbare ifjol och kommer att behöva lika många i år, säger han.

Just nu, och en liten tid framöver, finns naturfotografen Conny Wolbe representerad i butiken. Han var även på plats under lördagen för att visa och sälja sina naturbilder – både med och utan ram.

– Jag har sysslat med fotografi länge, men när det gäller naturfotografering och fåglar skulle jag säga att det är det jag har gjort mest under de sista tio åren. Jag tycker mycket om att sitta själv ute i skogen. Men jag är ingen fantast som åker ut varje dag, jag har ju sju barnbarn också, säger Conny med ett skratt.

Conny Wolbe med ett av sina många naturfotografier. Det föreställer en större hackspett i en riktigt gammal gran.
Conny Wolbe med ett av sina många naturfotografier. Det föreställer en större hackspett i en riktigt gammal gran. Foto: Joakim Magnusson

Ett av favoritmotiven föreställer en större hackspett i toppen av en riktigt gammal gran. Fotot togs i Glaskogens naturreservat.

– Hackspettbilder har jag många, men det är miljön som bygger bilden. Det ska inte se ut som i en fågelbok, säger Conny Wolbe.

Hans Högfeldt har i Nordic husbilars gamla lokaler fått alla möjligheter att utveckla sitt företag, och i butiken samsas chokladpraliner med krukor, växter och redskap.

Är det något ur sortimentet som han särskilt vill lyfta?

– Nakaya! Det är sekatörernas Rolls Royce! skrattar han.

Artikeltaggar

BlommorButikerDjur och naturDrevstaHandelKristinehamnRolls-RoyceTrädgårdVäxter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.