Hoppa till huvudinnehållet

Marcus Wandt tillbaka på jorden – Carl-Henrik följde färden: ”Coolt att ha en bror som varit i rymden”

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Säfflebon Carl-Henrik Wandt på skolan på fredagen, samma dag som hans storebror Marcus Wandt landade på jorden igen efter en tre veckor lång rymdfärd.
Säfflebon Carl-Henrik Wandt på skolan på fredagen, samma dag som hans storebror Marcus Wandt landade på jorden igen efter en tre veckor lång rymdfärd. Foto: Mattias Modéen

Efter tre veckor i rymden landade den svenske astronauten Marcus Wandt i sin rymdkapsel i havet utanför Florida på fredagseftermiddagen.

Hans yngre bror som går andra året på naturvetenskap på Karlbergsgymnasiet i Åmål har följt hela resan.

– Det är klart att det är coolt att ha en bror som varit i rymden. Det är jättecoolt och jag är superstolt över honom, säger Carl Wandt.

Vi träffar Carl Wandt, som bor i Säffle och pluggar på Karlbergsgymnasiet i Åmål, några timmar innan Marcus Wandt och de andra astronauterna ska återvända till jorden efter tre veckor i rymden. Det är kallt ute och skosulorna knarrar mot den sträva snön när vi går de sista meterna in till gymnasiet. Carl Wandt möter upp i den rymliga entrén med ett ungdomligt och piggt handslag.

Det var sent på kvällen, svensk tid, den 16 januari, som Marcus Wandt och de andra astronauterna i farkosten Dragon sköts upp i rymden från Kennedy Space Center i Florida. Med på plats då var bland andra Carl Wandt.

– Det kändes som en upplevelse som nästan är förbjuden att ha. Först och främst att uppskjutningen lyckades, men också magnituden av den. Det var mitt på ljusa dagen och man såg ett eldklot ljusare än solen katapulteras uppåt i många tusen kilometer i timmen och så ljudet och vibrationerna och att veta att ens egen bror är i raketen som gör det där eldklotet. Jag skulle kunna beskriva känslan i flera timmar. Man måste vara med om den för att verkligen fatta. Det var coolt, väldigt coolt.

Din bror är många år äldre än dig, ungefär 25 år äldre – hur väl känner du honom?

– Jag känner honom väldigt bra. Vi har inte upplevt sådana saker som många andra bröder upplever tillsammans för första gången i livet. Men han är en väldigt bra, äldre bror och en inspiration och verkligen en förebild i mitt liv. Jag är nära honom idag och han har varit en bra och stor del av mitt liv – absolut.

Vad tänker du om att det är din bror som gjort den här rymdfärden som den tredje svensken någonsin i rymden?

– Det är coolt, det är jättecoolt. Räknar man hur många statsministrar Sverige haft genom åren så är det ganska många, räknar man antalet astronauter är det inte lika många så jag är verkligen superstolt. Det är en häftig känsla, verkligen.

Har det varit mycket snack här på skolan bland dina kompisar om den här rymdfärden?

– Ja, det är verkligen mycket snack. Men det är bara kul, tycker jag. Jag svarar gärna på hur många frågor som helst. Det är kul att folk är intresserade.

Carl-Henrik Wandt räknade ner timmarna till Marcus Wandts landning vid 14.30-tiden, svensk tid.
Carl-Henrik Wandt räknade ner timmarna till Marcus Wandts landning vid 14.30-tiden, svensk tid. Foto: Mattias Modéen

Har du själv följt rymdfärden?

– Absolut! Det har varit fantastiskt att se att han trivts så bra där uppe. Han har haft ett leende på läpparna och varit jätteglad. De andra astronauterna har också varit jätteglada och det gör mig glad också att alla verkar ha trivts.

Har ni kunnat prata med varandra när han varit i rymden?

– Vi har haft ett videosamtal. Han visade jorden från fönstret där uppe och det var verkligen sjukt att se jorden uppifrån i ett videosamtal med ens egen bror. Han visade även hur mikrogravitationen och fysiken fungerade när han skulle dricka vatten. Han pluppade ut lite vattenbubblor och slurpade upp dem. Sedan fick jag vinka lite och hälsa på de andra astronauterna och hans kollegor där uppe. Alla verkade supertrevliga, superglada och supernöjda med allting. Det var verkligen skönt att ha samtalet med honom och veta att allting var ok där uppe.

Vad har Marcus och de andra astronauterna gjort i rymden?

– Det är mycket forskning. ”Sikta mot stjärnorna”, som det står på framsidan av tidskriften ”Forskning och framsteg”, beskriver det bra. Det har handlat om att pusha gränserna för det som har med rymdforskning och rymdfaror att göra. Jag har inte exakt koll på vad alla gör, men det är mycket forskning. För Marcus har det handlat om allt från biologi till teknik.

Marcus och hans kollegor skulle ha återvänt till jorden för ungefär en vecka sedan, men det sköts upp till under fredagen. Tror du han var besviken?

– Absolut inte! Jag tror att det är en av de bästa grejerna han kunde tänka sig skulle hända. Jag hade definitivt känt så i alla fall och tror nog han känner så också att ”yes lite längre tid där uppe”. Men det är klart man egentligen hoppas att saker ska gå som planerat. Man vill att saker ska gå bra, men jag tror ändå att han är glad att han fick lite längre tid däruppe. Det är inte varje dag man kan vara på en rymdstation.

Har det känts läskigt att inte exakt veta när han ska komma hem till jorden igen?

– Nej, men man kan ju läsa lite rubriker och så och få känslan av att… ååh, fast i rymden, men så är det ju egentligen inte riktigt. Landningen har bara blivit uppskjuten.

Han ska landa i havet utanför Florida i eftermiddag. Ska du följa landningen?

– Absolut. Själva landningen är just nu planerad till mitt under min fysiklektion. Men jag får prata med läraren och hoppas att jag får lämna lektionen.

Det kanske finns särskilda skäl för det?

– Jag hoppas det. Planen är att jag ska följa landningen live och att han ska landa halv tre i eftermiddag.

Vet du när han kommer hem till Sverige igen?

– Det jag vet är att man ska räkna med minst en dag rehab på jorden per dag man varit i rymden. Men jag har en känsla av att Marcus kommer att återhämta sig ganska snabbt ändå.

Ska ni ses och fira på något vis?

– Givetvis ska vi fira ordentligt när vi ses igen. Han ska få berätta i detalj om resan och hur allt har varit. Det ska bli coolt att höra hur allting har varit.

Kommer han hit till Karlbergsgymnasiet också?

– Jag får fått frågan lite försiktigt från många lärare på skolan, men det är stor efterfrågan på Marcus nu. Jag kan inte lova någonting sådant. Alla sådana förfrågningar måste gå genom ESA, den europeiska rymdorganisationen, så vi får se hur det blir. Men såklart kan det finnas en möjlighet.

Marcus Wandt flaggar för Sverige på plats på rymdstationen.
Marcus Wandt flaggar för Sverige på plats på rymdstationen. Foto: ESA/M. Wandt

Är du också intresserad av rymden och att bli astronaut?

– Intresserad är jag såklart. Men jag skulle inte på rak arm kunna säga att jag vill bli en astronaut, men inte heller säga att jag inte vill bli det. Jag är så ung och har breda, många och stora intressen. Det är för tidigt för mig att nischa in mig så och få en sådan dröm så här tidigt i livet. Att ha en bror som har gjort en sådan här rymdfärd har inte fått mig att vilja bli just en astronaut, men det har verkligen fått mig att känna att – oavsett vad jag gör i framtiden – så vill jag göra det bra och fullt ut. På så sätt har han motiverat mig, verkligen.

Marcus Wandt är en stor insprationskälla, menar lillebror Carl-Henrik Wandt
Marcus Wandt är en stor insprationskälla, menar lillebror Carl-Henrik Wandt Foto: Mattias Modéen

Rymdkapseln landade som planerat i havet utanför Florida under fredagseftermiddagen, exakt klockan 14.30 svensk tid. Landningen i havet blev mjuk och astronauterna plockades upp av ett fartyg, innan de tog sig ur kapseln med leenden som gick ända upp till öronen.

Carl Wandt fick möjlighet att se landningen.

– Vi såg den tillsammans på fysiklektionen hela klassen.

Hur var det?

– Det kändes bra att få se hela landningen och det leende på munnen som Marcus hade när han gick ur kapseln.

Blev det applåder i klassen?

– Ja, det blev det.

Hur tror du att Marcus känner sig nu – lättad, lycklig eller något annat?

– Bådadera skulle jag tro och på något sätt även ganska nöjd över att allt har gått bra. Han verkade glad.

Läs också

Artikeltaggar

Europeiska rymdorganisationenFloridaKarlbergsgymnasietKennedy Space CenterLärareMarcus WandtRymdenTeknik och vetenskapÅmål

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.