Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Bästa lönerna på Karlstads universitet – så mycket tjänar topparna

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
NWT har tagit fram en lista på de tio bäst betalda på Karlstads universitet.
NWT har tagit fram en lista på de tio bäst betalda på Karlstads universitet. Foto: Helena Karlsson

Den nye rektorn Jerker Moodysson tjänar över 120 000 kronor i månaden.

NWT har listan över de tio bäst betalda på Karlstads universitet.

– Vi måste vara konkurrenskraftiga, säger rektorn.

Jerker Moodyssons lön sätts av inte av universitetet, utan det gör regeringen och lönen baseras på flera faktorer. Bland annat hur stort universitetet eller högskolan är.

Med 123 000 kronor i månaden blir han också bäst betald på Karlstads universitet, vilket är ungefär mittenlön jämfört med Sveriges andra rektorer vid universitet och högskolor.

– Jag har en bra lön, som jag är nöjd med, säger han.

Tvåan på listan tjänar 20 000 kronor mindre, och det är Stefan Lindskog, professor i datavetenskap och dekan över fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap.

NWT har tagit del av listan över de tio bäst betalda på universitetet, där professorn på plats tio tjänar 82 000 kronor.

– Vi har bra löner som vi är nöjda med. Men vi har en global arbetsmarknad och måste därför vara konkurrenskraftiga. Våra löner sticker inte ut i riket i branschen, men jag kan förstå att det uppfattas som väldigt höga löner, och det har jag också stor respekt för.

De fem bäst betalda innehar olika chefstjänster på universitetet, medan de övriga fem inte innehar några chefstjänster.

Nio på listan har professorstitel – vilket är den högsta akademiska titel som finns. Det är bara universitetsdirektören Anna-Christine Larsson Ljung som inte har det.

– Det är mycket marknaden som styr, säger Jerker Moodysson och fortsätter:

– Vi kan inte alls erbjuda samma löner som de stora universiteten i Sverige eller i andra länder. Men vi ligger så högt som vi måste, annars förlorar vi kompetens.

Artikeltaggar

ChalmersDatavetenskapJerker MoodyssonKarlstads universitetKTHLönerSkola och utbildningUniversitetUtbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.