Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadskille bakom Mellobidrag: ”Låtens budskap och känsla ska lyfta”

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Till vardags huserar Kristofer Strandberg i det Värmländska metalbandet Eyes Wide Open. Nu har han producerat Dear Saras bidrag i Melodifestivalen.
Till vardags huserar Kristofer Strandberg i det Värmländska metalbandet Eyes Wide Open. Nu har han producerat Dear Saras bidrag i Melodifestivalen. Foto: Erik Engstrand/Stina Stjernkvist

När Dear Sara kliver ut framför tv-publiken under lördagens deltävling i Melodifestivalen gör hon det med en låt som är producerad av Kristofer Strandberg från Karlstad.

– Det krävs rätt produktion för att låtens budskap och känsla ska lyfta, säger producenten till NWT.

Turnébussen rusar fram på Autobahn med sikte på Stuttgart där Karlstadsbandet Eyes Wide Open ska spela när kvällen kommer. En turnévecka är avklarad, två återstår.

Den svenska Melodifestivalen kan tyckas långt borta, men en av medlemmar i bussen kommer att hålla ett vaksamt öga på lördagens deltävling i Göteborg.

Eyes Wide Opens gitarrist, Kristofer Strandberg, har nämligen producerat ett av bidragen – Dear Saras ”The Silence After You”.

– Jag får heja på Sara på håll, säger Kristofer Strandberg med en röst som skvallrar om att han gärna hade varit på plats i Göteborg.

Kristofer Strandberg besöker en musikaffär under turnén i Tyskland.
Kristofer Strandberg besöker en musikaffär under turnén i Tyskland. Foto: Stig Kosmo

Bakom artistnamnet Dear Sara döljer sig den svensk-samiska artisten Sara Nutti. Hon har tidigare haft inslag av jojk i sin musik, hennes senaste singel ”Stockholm är kallt” handlar dock om tunnelbanan och livet mellan andrahandskontrakt i storstaden.

– Och min bakgrund är inom metal, fortsätter Kristofer Strandberg och berättar om ett intressant samarbete.

– Vi möts väl någonstans i mitten, jag har försökt smyga in några rock-grejer i låten, ler han.

I Kristofer Strandbergs händer är ”The Silence After You” en poplåt med flera melodislingor och hookar.

– Det fanns en demo av låten, men teamet bakom den vill ett den skulle låta mer modern så de kontaktade mig.

Dear Sara med bidraget ”The Silence After You” under fredagens repetitioner i Scandinavium inför deltävling två av Melodifestivalen.
Dear Sara med bidraget ”The Silence After You” under fredagens repetitioner i Scandinavium inför deltävling två av Melodifestivalen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Innan samarbetet kom till var Dear Sara nästan helt okänd för Kristofer Strandberg.

– Jag åkte till Stockholm och spelade in sången med Sara som är grym. Allt gick väldigt smidigt och snabbt. Låten gillade jag redan första gången jag hörde den, jag märkte direkt att texten betyder något för Sara när hon sjunger.

Dear Sara under fredagens pressträff i Scandinavium.
Dear Sara under fredagens pressträff i Scandinavium. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

”Det måste handa saker”

Ofta är det låtskrivarna själva som även sköter producerandet av låten – många gånger kan produktionen vara en integrerad del av själva skrivandet.

– Var gränsen mellan producent och låtskrivare går kan vara oklart, men i det här fallet var det tydligt. Det fanns en färdig lät som jag jobbade med.

För att en låt ska lyfta i Melodifestivalen krävs ett tydligt anslag och en produktion som kan tilltala en bred publik i olika åldrar. Oavsett hur det låter ska det dessutom bli bra tv.

– Just med tanke på att det ska funka i tv är det viktigt med dynamiken. Musiken får inte vara platt, det måste handa saker. ”The Silence After You” börjar enkelt med piano och så stiger allt fram till slutet. Som en Mellolåt ska göra helt enkelt.

”En cool, udda röst”

För att nå framgång i Melodifestivalen behöver artisten och låt ”gå genom rutan” som det heter.

– Sara är superbra som person också, jag tror att hon har en bra chans att nå ut. Hon är säkert inte favorittippad på förhand, men det tror jag kan ändras när hon väl får möta tv-publiken. Hon har en cool, udda röst som sticker ut.

I startfältet för lördagens deltävling finns några andra artister som Kristofer Strandberg arbetat med tidigare.

– Maria Sur har jag gjort en jullåt till och Liamoos senaste singel har jag mastrat. Det är kul att göra lite av varje, som person har jag alltid älskat olika musikstilar. Det finns både bra och dålig musik i alla genres.

Agnes Karlsson Fraenki: ”Djärvt SVT! Eller bara dumt?”

Fakta

Artisterna i den andra deltävlingen på lördag

1. Maria Sur: ”When I’m Gone”.

2. Engmans Kapell: ”Norrland”.

3. Dear Sara: ”The Silence After You”.

4. C-Joe: ”Ahumma”.

5. Liamoo: ”Dragon”.

6. Fröken Snusk: ”Unga & fria”.

Melodifestivalen sänds lördagar klockan 20.00 i SVT1.

Läs också

Artikeltaggar

ArtisterAutobahnEngmans KapellEyes Wide OpenFröken SnuskGöteborgHårdrockKarlstadKändisarLåtskrivandeMaria SurMelodifestivalenMelodifestivalen 2024MusikNöje/KulturPopRockSara NuttiStockholmSVT1TVTyskland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.