Hoppa till huvudinnehållet

Jag hade blivit en mästare på självdiagnostik

Publicerad:
Reporter Felix Hall
Felix Hall
felix.hall@nwt.se
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Livet är svårt.

Ibland är det komplicerat att förstå vad det är som gör att man inte mår bra. Man kanske inte ens förstår att man inte mår bra.

Det här är högst självupplevt.

Jag satt i väntrummet på vårdcentralen igen. Tittade ner på mitt frikort som jag hade i handen. Det här skulle bli mitt sjätte besök inom loppet av tre veckor. Varje dag var det nya saker som spökade. Yrsel, problem med synen, tinnitus som förvärrats, panikångestattacker, stress och en känsla av tryck över bröstet. Något var fel. Något var inte som det skulle. Min högsta önskan var bara att få en diagnos av en läkare och kanske ett läkemedel att bota detta – vad det nu än var – som skapade en sådan oro.

Jag minns besvikelsen.

Efter någon timme på den där ganska hårda stolen och en snabb undersökning fick jag till slut ett besked:

”Det är inget fel på dig. Gå nu ut härifrån och gör något kul. Du är frisk – ut och lev livet, Felix!”

Idag, tio år senare, förstår jag det som jag inte förstod då. Jag mådde inte bra. Livet jag levde var inte hälsosamt. Jag slarvade med sömnen och arbetade väldigt mycket, konstant med för hög anspänning och stress. I kombination med det saknade jag en meningsfull tillvaro vid sidan av mitt arbete. När lamporna från TV-jobbet släcktes försvann jag in i en tyst och mörk lägenhet. Jag var ensam. Och jag hade alldeles för mycket tid att fundera på hur jag mådde. Jag hade – utan att jag själv förstod vidden av det – blivit en mästare på självdiagnostik. Ett skadligt beteende.

I dag har jag två fantastiska barn och en underbar sambo. Jag hinner inte längre fundera så mycket på mig själv och hur jag mår. Livet handlar inte längre bara om mig. Det handlar om andra. Det blev min väg ut. Och det som också fick mig att hitta tillbaka till min barndoms stora passion i livet: Kort- och brädspelen.

Jag tror att alla människor går omkring och funderar på hur man mår och om man är nöjd med hur livet ser ut. Precis som jag en gång gjorde – och det alldeles för mycket.

I serien ”Det mentala pusslet” möter du dem som hittat sitt sätt att hålla demonerna borta och du får ta del av flera, helt skilda, berättelser om vad som fick dem att må bra i livet. Kanske kan det inspirera till att göra det där som du länge gått och funderat på, men som aldrig blivit av.

Det är aldrig för sent att hitta den sista pusselbiten – i det mentala pusslet.

Läs också

Artikeltaggar

Det mentala pussletLäkemedelSjukvårdStressVård och omsorgVårdcentraler