Hoppa till huvudinnehållet

Ett populärt sätt att upptäcka nya matställen: ”Vi säljer slut varje gång”

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
Sällskapet med Kicki Dedorson, Carola Åsfeldt, Anita Larsson och Therese Ohlin såg fram emot en trevlig lördag i goda vänners lag.
Sällskapet med Kicki Dedorson, Carola Åsfeldt, Anita Larsson och Therese Ohlin såg fram emot en trevlig lördag i goda vänners lag. Foto: Lisa Olaison

Slå dig ner, få en bit mat, ät och gå vidare.

Det låter kanske brutalt och stressigt, men det är tvärt om, tycker gäster NWT pratat med.

– Det är en social grej, säger Therese Ohlin som deltog i Matmilen under lördagen.

Konceptet finns i många städer och gjorde entré i Karlstad i fjol.

Det går ut på att gästen köper en biljett, sedan finns går man mellan sex utvalda restauranger. Och det verkar gå hem hos värmlänningarna.

– Karlstad är den stad, tillsammans med Östersund, där det är störst tryck på biljetterna, säger Petteri Jalava, eventmanager hos RP Eating som ligger bakom evenemanget.

– Vi säljer slut varje gång.

Den här gången hade man 225 biljetter, men till resterande tillfällen under våren kommer det finnas 200.

– Det är för att det ska bli en mer angenäm upplevelse. Nu har vi också portionerat ut besökarna så man börjar på olika ställen, så inte alla går till samma ställe. Några freestylar alltid, men de flesta brukar hålla sig till reglerna.

Andrea Masci, som driver Oliveriet, visar upp rätten som Matmilens gäster fick ta del av. Pastan, ja den är gjort i lokalerna.
Andrea Masci, som driver Oliveriet, visar upp rätten som Matmilens gäster fick ta del av. Pastan, ja den är gjort i lokalerna. Foto: Lisa Olaison

Mat som ger energi

I februariomgången fanns sex restauranger att gå mellan. En av dessa var Oliveriet i centrala stan.

– Det är roligt, man kan pratat med gästerna, säger Andrea Masci, vars restaurang deltog för tredje gången.

Den här lördagen var det en pastarätt med salsiccia och pecorino som stod på menyn.

– Som den italienare jag är så serverar jag pasta, det ger energi.

Att delta i evenemang som Matmilen och Moveat, ett annat liknande koncept, hjälper restaurangerna menar Andrea Masci.

– Just nu är det tufft, och det brukar det vara på vintern. Det är färre gäster och många får stänga. Men många som kommer en sån här dag kommer tillbaka senare.

God mat och lite egentid såg Lisa och Jonas Skjören-Lindén framemot.
God mat och lite egentid såg Lisa och Jonas Skjören-Lindén framemot. Foto: Lisa Olaison

Gillade stället

Två av de som avnjöt en liten pastarätt var paret Jonas och Lisa Skjören-Lindén. Biljetterna hade de fått i julklapp.

– Och det inkluderade även barnvakt, säger Lisa.

De såg fram emot att testa lite nya ställen

– Det här stället visste jag inte ens om, säger Jonas som var lite rädd att det skulle bjudas på oliver, avslöjar Lisa.

– Men det blev det inte så jag är supernöjd, säger Jonas och skrattar.

Första rätten gav de tummen upp och nog kan de tänka sig att återvända.

– Ja, hit skulle vi nog våga komma med barnen också, säger Lisa.

”inte så mastigt”

På Hörnet, intill Stora torget, serverades långbakad fläsksida med diverse tillbehör.

– Det var gôtt, slår sällskapet Kicki Dedorson, Carola Åsfeldt, Anita Larsson och Therese Ohlin fast.

– Det är inte så mycket mat på varje ställe så det blir inte så mastigt, säger Kicki.

Anita berättar att de deltog även i höstas och såg det som ett sätt att få en trevlig lördag tillsammans.

– Och så får man upp ögonen för nya restauranger.

– Och så är det väldigt socialt, flikar Therese Ohlin in.

Efter besöket på Hörnet återstod fem stopp, där gängen skulle avsluta på Bakgården, på Kasernhöjden.

Artikeltaggar

Andrea MasciKarlstadMat och dryckOliverietRestaurangerStora torget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.