Hoppa till huvudinnehållet

Alva, 25, renoverade huset och byggde en campervan: ”Det är så jag slappnar av”

Publicerad:
Reporter Julia Olsson
Julia Olsson
julia.olsson@kt-kuriren.se
Alvas hittade sin passion i att renovera och bygga.
Alvas hittade sin passion i att renovera och bygga. Foto: Kajsa Juslin

25-åriga Alva Karlsson från Karlskoga renoverade sitt hus med hjälp av Youtube.

På två år har hon äntligen renoverat klart och även byggt en campervan, och hon letar redan nu efter nästa renoveringsobjekt.

– Det är bara att prova sig fram och resten löser sig, säger hon.

För snart tre år sedan bestämde sig den då 23-åriga Karlskogabon Alva Karlsson, för att hon skulle köpa sitt livs första hus.

– Först var jag sugen på att bo på landet, men till slut insåg jag att det var ganska skönt att bo nära allt. Jag letade efter ett renoveringsobjekt som jag kunde sätta min egen prägel på, berättar hon.

Letandet pågick i flera månader och hon budade till och med på några hus, men utan resultat. Till slut hittade hon det lilla enplanshuset hon idag bor i, i centrala Karlskoga i ett lugnt och fridfullt villaområde, inte alls långt ifrån hennes nuvarande arbetsplats.

– Jag tänkte faktiskt inte ens gå på visningen från början, men tänkte att jag kunde ju åka hit bara för att kolla, säger hon.

Ett festligt hus

Något hon konstaterade när hon kom till adressen var att det inte riktigt var kärlek vid första ögonkastet.

– Det var massa konstigt på väggarna och det var trångt och man märkte att det hade varit en hel del fester här under de åren som den tidigare ägaren hade bott här.

Men trots den något stökiga exteriören kunde Alva se potentialen och bestämde sig för att lägga ett bud — och vann budgivningen.

– Jag fick köpa huset för en billig peng och började ganska snabbt med att planera för hur jag ville ha det.

Efter två års tid är hon äntligen färdig med renoveringen av sitt hus.
Efter två års tid är hon äntligen färdig med renoveringen av sitt hus. Foto: Kajsa Juslin

Alva som inte har några tidigare erfarenheter när det kommer till snickeri eller egentligen något som har med renovering att göra, började fundera på att anlita någon som skulle komma för att renovera huset.

– Jag hade ingen aning om hur man renoverade ett hus men jag tycker om att pyssla och vara kreativ, det är så jag slappnar av, säger hon och skrattar.

Bristande tålamod

Men trots att Alvas snickarerfarenheter var få, var det hennes bristande tålamod som fick henne att tänka om.

– Jag tyckte att det skulle ta för lång tid för att anlita någon så jag tänkte att jag lika gärna kan börja på egen hand, men med lite hjälp av från familjen. Jag tänkte inte så mycket på vad som kunde gå fel eller planerade speciellt mycket. Jag körde på och tänkte ”det löser sig”, Det är lite av ett motto, säger hon och skrattar.

Samtidigt rullar hon upp sin ena tröjärm för att visa en tatuering med motivet ”Det löser sig”.

– Jag tyckte så mycket om det så jag tatuerade in det i nacken också, säger hon och lyfter upp håret för att visa tatueringen som sitter precis i nacken.

Då bestämde hon sig

Innan hon köpte huset hade hon börjat med att bygga lite möbler och hyllor hemma i sin lägenhet, både för att hålla sig själv sysselsatt, men också för att få utlopp för sin kreativitet, men hon tröttnade snabbt på det lilla utrymmet.

– Det var lite därför jag bestämde mig för att det var dags att köpa hus. Jag har alltid haft ett intresse för att arbeta kreativt. Jag började nästan klättra på väggarna i min förra lägenhet, men intresset för att renovera har såklart växt fram tack vare huset, säger hon.

I en fotobok visar hon hur arbetet har sett ut.
I en fotobok visar hon hur arbetet har sett ut. Foto: Kajsa Juslin

Med hjälp av de kunskaperna hon redan hade, sökte hon sig till Youtube för att lära sig vad och hur hon skulle göra, och nu två år senare sitter vi i hennes nyrustade vardagsrum.

– Jag bestämde mig för att göra om allt egentligen, berättar hon och börjar se sig omkring i sitt nyrenoverade hem.

Ett lugn

Hon har målat, spacklat, slipat golv, rivit väggar och byggt ut med ett trädäck och en altan.

– Om jag ska vara helt ärlig så har jag mestadels bara provat mig fram. Jag hittade ett lugn i att renovera och tyckte helt enkelt att det var skitkul, säger hon och ler.

I påsk blir det en premiärtur i hennes egenbyggda campervan.
I påsk blir det en premiärtur i hennes egenbyggda campervan. Foto: Kajsa Juslin

Alva plockade fram ett fotoalbum hon har skapat för att minnas tillbaka till renoveringen under de senaste åren.

– Så här såg det ut innan, berättar hon och pekar på bilder med mörka tapeter och målningar på väggarna.

Jämfört med hennes nya ljusa och öppna planlösning är det nästan svårt att förstå att det är samma hus.

Äntligen klar

När hon i höstas blev klar med huset blev hon snabbt rastlös och hade precis införskaffat sig en skåpbil, som hon egentligen skulle använda som sin ”snickarbil”, för att köra material.

– Jag kände att jag behövde ett nytt projekt innan jag började klättra på väggarna igen, och jag hade sett några videor på Youtube och tyckte inte att det såg så svårt ut, så jag bestämde mig för att bygga en campervan, säger hon och ler.

Nu letar hon efter sitt nästa renoveringsprojekt, om det blir en bil eller ett hus vet hon inte än.
Nu letar hon efter sitt nästa renoveringsprojekt, om det blir en bil eller ett hus vet hon inte än. Foto: Kajsa Juslin

Sagt och gjort.

På garageuppfarten stod det en vit renoverad Caddy med inbyggda och isolerade väggar, säng och förvaring för både kläder och ett kök.

Men trots att den nu står färdig för att använda på hennes garageuppfart, berättar hon att hon inte har några storslagna planer på hur hon ska använda den.

– Jag har i alla fall planerat en premiärtur till Norge tillsammans med en kompis till påsk, men sen vet jag inte mer. Jag gjorde den mest för att ha något att göra, säger hon och skrattar.

Hon har lärt sig mycket tack vare videor på Youtube.
Hon har lärt sig mycket tack vare videor på Youtube. Foto: Kajsa Juslin

Alva berättar att hon till och med skulle kunna tänka sig att sälja själva bo-delen, om det skulle finnas intresse för det.

– Jag har byggt en liknande, som jag sedan sålde till pappa, berättar hon.

Nästa projekt

Hon har även börja ta emot möbelbeställningar från vänner och bekanta för att ha något att göra. Hon avslöjar även att hon redan nu har börjat leta efter ytterligare ett hus att renovera, eller varför inte en till campervan?

– Nästa gång skulle jag vilja bygga en mer fullutrustad campervan, men jag vet inte riktigt vad som kommer först än, det beror på vad jag hittar först, säger hon och skrattar.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterKarlskogaNorgeRenoveringarYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.