Hoppa till huvudinnehållet

Lerin har julstädat – säljer ateljéfynd hos glad auktionist: ”Helt grymt!”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Lars Lerin i sin ateljé, som nu är nystädad med resultatet att Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad fått en lång rad verk att sälja. Arkivbild.
Lars Lerin i sin ateljé, som nu är nystädad med resultatet att Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad fått en lång rad verk att sälja. Arkivbild. Foto: Tommy Pedersen

När Lars Lerin städar sin ateljé jublar auktionisten.

Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad har fått in en lång rad Lerin-verk att sälja, direkt från konstnären själv.

– Det var helt grymt! säger auktionisten och hävdar att ateljén nu ser rent onaturlig ut.

På den kommande kvalitetsauktionen på Auktionsverket i Karlstad finns 80 konstverk som har en annorlunda proveniens.

”Obs. Lars Lerin har julstökat i ateljén. Ta chansen o förvärva någon av hans favoriter” står det i beskrivningen av verken.

– Vi pratade och han sa att ”vi kanske skulle städa i ateljén” och ”det kanske vi skulle göra” sa jag. Det var riktigt jävla kul! ler Peter Pettersson.

Direkt från Lerins hörna

Det är ett välblandat urval: förutom små och stora akvareller från då och nu finns också oljemålningar, träsnitt och bemålade träsnitt.

– Han tog ju bara vad som stod i hörnan där, säger Peter Pettersson med ett skratt.

Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad laddar för kvalitetsauktionen, där han bland annat säljer verk som Lars Lerin plockat ut från sina ateljégömmor.
Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad laddar för kvalitetsauktionen, där han bland annat säljer verk som Lars Lerin plockat ut från sina ateljégömmor. Foto: Lena Richardson

Han är speciellt glad över att Lars Lerin släppte iväg några stora målningar som han själv beskrev för Peter som lite av experiment.

– Det är lite ovanligare målningar och så är det ju jättekul att jag fick med en från Naturlära med två duvor, som jag vet har hängt på Sandgrund i omgångar. Det är så skickligt, säger Peter Pettersson.

Riktigt tidig akvarell

Han gläds också över att en hel del gamla verk fick följa med till auktionen. Bland annat finns där oljemålningar från 70-talet, men också akvareller från konstnärens tidiga år.

– En akvarell från Vågå är från 72 och det måste vara den tidigaste akvarell jag sett faktiskt. Jättefin är den också, lovar Peter Pettersson.

”Vågå, 1972” av Lars Lerin är en riktigt tidig akvarell.
”Vågå, 1972” av Lars Lerin är en riktigt tidig akvarell. Foto: Auktionsverket i Karlstad

Tre jättestora oljemålningar hör också till auktionistens favoriter.

– Jag älskar de där oljemålningarna, det har jag alltid gjort. Jag älskar dem och gärna de där mörka, mörka. I dem kommer ljuset verkligen fram, säger han.

Onaturligt rent

Ljust och fint blev det också i den Lerinska ateljén, rapporterar Peter Pettersson, som varit på plats och hämtat verken till auktionen.

– Det är kanonfint i ateljén nu. En del av charmen i den ateljén är högarna med grejer, men nu ser det helt onaturligt ut!

”Diorama, 2013” av Lars Lerin har fått ett utropspris på 250 000 till 350 000 kronor.
”Diorama, 2013” av Lars Lerin har fått ett utropspris på 250 000 till 350 000 kronor. Foto: Auktionsverket i Karlstad

I auktionshallen ser det desto rörigare ut, erkänner han.

– Det ser ut som ett krig. Vi skulle egentligen ta en före- och en efterbild. Tavlorna står i buntar överallt, det är rena kriget, suckar Peter Pettersson.

Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad har snart en ny kvalitetsauktion med ett stort antal verk av Lars Lerin. Arkivbild.
Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad har snart en ny kvalitetsauktion med ett stort antal verk av Lars Lerin. Arkivbild. Foto: Lena Richardson

Han och medarbetarna har nu en dryg vecka på sig att bringa ordning i kaos. Första visningsdagen är satt till söndagen den 7 januari i auktionsverkets lokaler i Ulvsby strax utanför Karlstad.

Bilderna krånglade

Att få ut katalogen på webben hade högsta prioritet och det var ett arbete som i sig gjorde Peter Pettersson sömnlös.

Vi skulle egentligen ta en före- och en efterbild. Tavlorna står i buntar överallt, det är rena kriget.
Peter Pettersson om stormen före lugnet i auktionshallen inför kvalitetsauktionen med 1500 utrop.

– Vi har haft problem med vårt datasystem. Egentligen skulle vi haft ut katalogen dan innan julafton, men vi fick något fel så vi fick göra om alla bilder till hela auktionen. Det är 1500 utrop och kanske fem-sex bilder på varje utrop. Vi fick ladda upp alla bilderna en och en och det har tagit massor med timmar.

”Det är skitroligt”

Nu är den knuten upplöst och glädjen är åter.

– Det är skitroligt att få göra det här! sammanfattar Peter Pettersson.

"Ur Naturlära, 2012". En akvarell som finns med i Lars Lerins Augustprisbelönade bok Naturlära.
"Ur Naturlära, 2012". En akvarell som finns med i Lars Lerins Augustprisbelönade bok Naturlära. Foto: Auktionsverket i Karlstad

Budgivningen är redan igång på nätet, men första avslut på verken som Lerin plockat ut från sina gömmor tickar igång först den 14 januari. Utropspriserna Peter Pettersson satt på dessa verk varierar mellan 2000 och 350 000 kronor.

Stort antal Sandberg

Bland övriga utrop på kvalitetsauktionen kan nämnas en samling bilder av Lasse Sandberg. Det är ett tjugotal collage, teckningar och verk i blandteknik, både fristående verk och sådana som är knutna till hans och makan Ingers sagofigurer, som Spöket Laban samt Lilla Anna och långa farbrorn.

Välkända figurer av Lasse Sandberg.
Välkända figurer av Lasse Sandberg. Foto: Auktionsverket i Karlstad

Här puffar Peter Pettersson lite extra för ett par collage:

– De små collagen har Lasse gjort när de rest. De är så roliga och det är något som varit väldigt personligt. De reste med barnen överallt, så barnen var med till Sidney och överallt vart det var. Jag har alltid tyckt att Lasse Sandberg varit underskattad, slår han fast.

Också ett tjugotal verk av den karismatiske Björnjägarn, Nils Rundgren, säljs på auktionen. Enligt uppgift ska en och samma säljare ha lämnat in alla de verken.

Nils Rundgren (1890-1971) alias Björnjägarn hade en mycket speciell stil. Tjobavinkel med sotare heter det här verket. På Auktionsverkets kommande kvalitetsauktion säljs en stor samling med Björnjägarkonst.
Nils Rundgren (1890-1971) alias Björnjägarn hade en mycket speciell stil. Tjobavinkel med sotare heter det här verket. På Auktionsverkets kommande kvalitetsauktion säljs en stor samling med Björnjägarkonst. Foto: Auktionsverket i Karlstad

Läs också

Artikeltaggar

AuktionerAuktionsverket i KarlstadInger SandbergKarlstadKonstLars LerinNöje/KulturPeter PetterssonSandgrundUlvsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.