Hoppa till huvudinnehållet

Företaget går vidare med sina planer på vindkraft i Arvika och Eda

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
I slutet av januari har företaget Landinfra Energy AB bjudit in de två kommunerna Arvika och Eda, samt länsstyrelsen, till ett samrådsmöte kring planerna på två nya vindkraftparker.
I slutet av januari har företaget Landinfra Energy AB bjudit in de två kommunerna Arvika och Eda, samt länsstyrelsen, till ett samrådsmöte kring planerna på två nya vindkraftparker. Foto: Sofia Bergström

Företaget Landinfra Energy AB går vidare med sina planer på att etablera två separat placerade vindkraftparker i Arvika respektive Eda kommun.

Arvika Nyheter skrev om bolagets planer i april i år. Då sa dess företrädare, Linus Fransson, strategichef och en av företagets grundare, att man fortfarande utredde möjligheterna att etablera vindkraft i berörda områden i västra Värmland, Tobaksberget och Eriksbråtberget. Och om företaget såg att det fanns förutsättningar att göra det så skulle en dialog med grannar och lokalsamhälle inledas.

Nu har Landinfra bjudit in de två kommunerna Arvika och Eda, samt länsstyrelsen i Värmland, till ett samrådsmöte som äger rum i januari nästa år.

– Vi fortsätter utreda förutsättningarna för etablering och har kommit till nästa steg, det första formella i miljötillståndsprocessen - ett samrådsmöte med myndighet och kommun, säger Linus Fransson i dag.

Senare i processen ska samråd även genomföras med fastighetsägare som berörs av en eventuell vindkraftsetablering, men också föreningar och andra myndigheter, samt allmänheten.

Under samråden har alla berörda intressenter möjlighet att lämna in synpunkter på planerna.

Förhoppningen är att kunna hålla samråd med allmänheten under första halvåret 2024 enligt Linus Fransson.

Över två kommuner

Den största vindkraftsparken som planeras rör ett område öster om Häljeboda i Eda kommun, Tobaksberget, som även sträcker sig in i Arvika kommun. Enligt det underlag som tagits fram inför samrådet anges det preliminära antalet vindkraftverk till 23 stycken inom en yta på 2 500 hektar. Enligt bolaget skulle det generera omkring 470-670 GWh el per år, vilket ungefär skulle motsvara årsförbrukningen för 94 000-134 000 hushåll.

Det mindre skogsområdet på cirka 1 150 hektar, vid Eriksbråtberget, ligger nordost om Gunnarskog i Arvika kommun. Där kalkylerar bolaget med nio vindkraftverk. Enligt samrådshandlingarna skulle de kunna producera 180-260 GWh el per år och det skulle motsvara förbrukningen under ett år för 36 000-52 000 hushåll.

Totalhöjden för vindkraftverken uppges bli max 300 meter.

Markägare

Skogsbolaget Stora Enso är markägare i båda områden och har tecknat ett nyttjanderättsavtal med Landinfra under tiden de utreder förutsättningarna för vindkraft. Om företaget får tillstånd för vindkraftsparkerna övergår det i ett arrende.

Syftet med samrådsmötet, dit kommunerna och länsstyrelsen bjudits in, är att informera om projektet och hämta in synpunkter. En del i samrådet är att undersöka om projektet kan ha påverkan på miljön eller inte.

Vindkraftparkerna kräver tillstånd enligt Miljöbalken och ett tillstyrkande av kommunerna, där de anläggs.

Projektområdet Eriksbråtberget ligger bland annat inom fastigheterna Gunnarskogs-Lövnäs 1:29, Treskog 13:1, Trehörningen 1:8.

Projektområdet Tobaksberget berör flera fastigheter i norra delen av Eda och Arvika kommuner, däribland Eda Häljeboda 1:261 och Arvika Axland 1:39.

Linus Fransson skriver i ett mejlsvar att företaget parallellt även fortsätter att utreda förutsättningar för en eventuell industrietablering i kombination med vindkraftsprojekten i form av bland annat vätgasproduktion och vidareförädling till elektrobränslen.

Företaget

Det Malmöbaserade företaget Landinfra Energi AB, som står bakom planerna på vindkraftverken, bildades 2022.

På sin egen webbplats skriver företaget att verksamheten är inriktad på att driva energiprojekt för förnybar energi och anger fem affärsområden: Markbaserad solenergi, landbaserad och havsbaserad vindkraft, energilagring och slutligen storskalig vätgasproduktion och förädling till elektrobränslen.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunArvika NyheterEdaEnergiMiljöVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.