Hoppa till huvudinnehållet

Nya jätteplanerna – så ska Löfbergsskrapan förvandlas i miljardsatsning

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Familjen Löfberg har stora investeringsplaner. Kaffeproduktionen ska flyttas från Löfbergsskrapan i Inre hamn till en ny anläggning i Välsviken. Därefter ska dagens industriområde förvandlas till en ny del av Bryggudden med cirka 300 nya bostäder, olika verksamheter och kontor. Det säger Therese Gustafsson, ordförande Löfberg fastigheter, Mikael Löfberg, ordförande Löfberg invest och Kathrine Löfberg, ordförande Kafferosteriet Löfbergs.
Familjen Löfberg har stora investeringsplaner. Kaffeproduktionen ska flyttas från Löfbergsskrapan i Inre hamn till en ny anläggning i Välsviken. Därefter ska dagens industriområde förvandlas till en ny del av Bryggudden med cirka 300 nya bostäder, olika verksamheter och kontor. Det säger Therese Gustafsson, ordförande Löfberg fastigheter, Mikael Löfberg, ordförande Löfberg invest och Kathrine Löfberg, ordförande Kafferosteriet Löfbergs. Foto: Helena Karlsson

Löfbergs ska flytta sin kaffeproduktion från Löfbergsskrapan i Inre hamn till Välsviken.

– Löfbergsskrapan tänker vi i stället göra om till en mötesplats som kan bestå av ett boutiquehotell, restauranger, ett kaffemuseum och ett mikrorosteri.

– Industriytorna på området ska förvandlas till en mix med cirka 300 bostäder, verksamheter och kontor.

Det berättar Mikael Löfberg, ordförande i Löfberg invest.

2016 stod Löfbergs höglager i Välsviken färdigt och tre år senare satte kaffeproducenten spaden i marken för en ny produktionsanläggning för hela kaffebönor. Totalt handlade det om investeringar på drygt 300 miljoner kronor.

Tallgren (S): Kommer betyda oerhört mycket för Karlstad

Nu har Löfbergs tagit beslutet att ta nästa steg.

– Ja, vi kommer att flytta den resterande delen av vår kaffeproduktion, malet kaffe, från Löfbergsskrapan till Välsviken. Vi kan helt enkelt inte växa mer i vår anläggning i Inre hamn och då är det naturligt att samla produktionen där.

– Därför ska vi bygga en ungefär lika stor ny produktionsbyggnad för malet kaffe intill den nuvarande för hela bönor i Välsviken och anläggningen kommer även att innehålla en lagerdel. Mark för det finns redan byggklar där, säger Mikael Löfberg.

Löfbergs anläggning i Välsviken ska kompletteras med ett nytt kafferosteri för malet kaffe samt en lagerdel.
Löfbergs anläggning i Välsviken ska kompletteras med ett nytt kafferosteri för malet kaffe samt en lagerdel. Foto: Christer Wik

Den här investeringen, summan är ännu inte klar, är helt nödvändig för Löfbergs som växer kraftigt. Det senaste året har man ökat sin försäljning i svensk dagligvaruhandel med 42 procent och har idag en marknadsandel på 25,9 procent och därmed intar man förstaplatsen.

Även internationellt växer Löfbergs och inom ett par år ska produktionen i Karlstad skalas upp med upp till 30 procent.

Utvecklar Karlstad

– Samtidigt har vi har alltid varit en del av utvecklingen i Karlstad och har under senare år bidragit till det tack vare vår medverkan i stora projekt som Bryggudden, Karlstad CCC och Mitticity.

– Nu fortsätter vi med vår nästa investering och detta blir den största i företagets historia och ett rejält avtryck i historien från oss i den fjärde generationen i familjen Löfberg, säger Therese Gustafsson, ordförande i Löfberg fastigheter utan att nämna några summor.

– Det känns extra roligt att kunna göra det nu i dessa lite tuffare tider, säger Mikael Löfberg.

Dagens industriområde i Inre hamn i Karlstad får ett helt annat utseende när kaffeproduktionen försvinner till Välsviken. Närmast Löfbergsskrapan till vänster planeras ett höghus med kontor i den nedre delen och bostäder högre upp.
Dagens industriområde i Inre hamn i Karlstad får ett helt annat utseende när kaffeproduktionen försvinner till Välsviken. Närmast Löfbergsskrapan till vänster planeras ett höghus med kontor i den nedre delen och bostäder högre upp. Foto: Illustration: Sweco/Tovatt Architects & planners

Det är en omfattande förvandling av företagets industriområde i Inre hamn som planeras när rostningen av kaffe upphör här.

Byggs i etapper

– Detta är något som vi tänker göra i etapper. Eftersom allting inleds med en flytt av produktionen från Löfbergsskrapan är det naturligt att vi även börjar med vår satsning i Inre hamn där, säger Kathrine Löfberg, ordförande i Kafferosteriet Löfbergs.

Och planerna kring det klassiska höghuset från 1960 är många.

– Det är här vi har vår historia och vår själ och hjärta och vi vill verkligen utveckla den här byggnaden och samtidigt öppna den för allmänheten. Tanken är att ladda höghuset med med upplevelser och skapa en häftig mötesplats, fortsätter hon.

Hotell och restauranger

– I Löfbergsskrapan kan det bli ett boutiquehotell, restauranger, ett kaffemuseum, utställningslokaler och ett mikrorosteri. För kaffedoften som sprids över stan ska vara kvar i Karlstad. Det är väldigt viktigt för oss och för stadens identitet, säger Mikael Löfberg.

– Vi funderar samtidigt på att bygga på höghuset med en våning och anlägga en helt ny restaurang där. Utsikten över stan från byggnaden är fantastisk och vi vet att många Karlstadsbor och andra är intresserade av att få komma in i Löfbergsskrapan.

”Här i Löfbergsskrapan kan det bli ett boutiquehotell, restauranger, ett kaffemuseum, utställningslokaler och ett mikrorosteri. För kaffedoften som sprids över stan ska vara kvar i Karlstad. Det är väldigt viktigt för oss och för stadens identitet”, säger Mikael Löfberg,Therese Gustafsson och Kathrine Löfberg.
”Här i Löfbergsskrapan kan det bli ett boutiquehotell, restauranger, ett kaffemuseum, utställningslokaler och ett mikrorosteri. För kaffedoften som sprids över stan ska vara kvar i Karlstad. Det är väldigt viktigt för oss och för stadens identitet”, säger Mikael Löfberg,Therese Gustafsson och Kathrine Löfberg. Foto: Helena Karlsson

När sedan den här ombyggnaden är klar tänker kaffeproducenten gå vidare och förvandla resten av dagens industriområde till en ny del av Bryggudden. Det blir en omfattande förvandling.

Vill ha bra mix

– Vi är väldigt nöjda med utvecklingen av dagens Bryggudden. Den nya delen blir en mix med cirka 300 bostäder, både stora och små lägenheter, verksamheter och kontor. Vi planerar för lokaler i markplanet på de nya husen precis som det är bland annat i de tre magasinen vid bryggpromenaden.

– Redan nu är intresset från marknaden att etablera sig här stort. Den totala ytan vi tillför är cirka 45 000 kvadratmeter, varav ungefär hälften bostäder och hälften kontor och andra kommersiella lokaler, säger Mikael Löfberg.

”Långsiktig utveckling”

På så sätt får man en stadsdel som lever hela dygnet alla dagar i veckan och det skapar trygghet.

– Det här ska bli ett hållbart projekt och en innebär en långsiktig utveckling av den här delen av staden som kommer att bli ännu mer en av centrum nu när stationsområdet byggs om och Tullholmen där vi också investerar i bostäder växer fram, säger Kathrine Löfberg.

Det planeras för många typer av arkitektur på den nya delen av Bryggudden. ”Vi räknar med att kunna trycka på knappen om cirka tio år och med tanke på att detta ska genomföras i minst tre etapper tar det sedan ungefär ytterligare tio år innan allting står klart”, säger Kathrine Löfberg.
Det planeras för många typer av arkitektur på den nya delen av Bryggudden. ”Vi räknar med att kunna trycka på knappen om cirka tio år och med tanke på att detta ska genomföras i minst tre etapper tar det sedan ungefär ytterligare tio år innan allting står klart”, säger Kathrine Löfberg. Foto: Illustration: Sweco/Tovatt Architects & planners

Förutom omvandlingen av Löfbergsskrapan är det två andra byggprojekt som sticker ut i de kommande byggplanerna.

– Ja, bredvid Löfbergsskrapan vill vi bygga ett ungefär lika högt höghus med hälften kontorsytor nertill och hälften bostäder ovanför.

– Dessutom vill vi utveckla parkeringshuset och byggnaden intill där Willys finns och komplettera dem med bostäder, säger Therese Gustafsson.

Tar ett antal år

Det kommer att ta ett antal år innan Löfbergs stora satsningar som kan räknas i miljardklassen kan inledas. Mycket planering ska göras, nya detaljplaner ska tas fram och så vidare. Detta är stora och komplexa investeringar som tar tid.

– Vi räknar med att kunna trycka på knappen om cirka tio år och med tanke på att detta ska genomföras i minst tre etapper tar det sedan ungefär ytterligare tio år innan allting står klart, säger Kathrine Löfberg.

Önskar få inspel

Löfbergs vill gärna ha tips och idéer från Karlstadsborna kring utvecklingen av den nya delen av Bryggudden.

– Det är något som vi verkligen uppskattar. Det är viktigt att många får tycka till och komma med inspel i de här processerna för att allting ska bli så bra som möjligt, säger Therese Gustafsson.

Tallgren (S): Kommer betyda oerhört mycket för Karlstad

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBrygguddenFastigheterInvesteringarKarlstadKarlstad CCCKathrine LöfbergMitticityRestaurangerVälsvikenWillys

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.