Hoppa till huvudinnehållet

Efter kaos i Biggest Loser och operation: ”Mår bättre än någonsin!”

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Musikern Frippe Myrer har kämpat med vikt- och alkoholproblem under många år. Nu är han förlovad, tillfreds med livet och aktuell med ny singel.
Musikern Frippe Myrer har kämpat med vikt- och alkoholproblem under många år. Nu är han förlovad, tillfreds med livet och aktuell med ny singel. Foto: Carl Edlom

Musikern och artisten Frippe Myrer är ett känt ansikte i Värmlands dansbands värld. Han är även välbekant för FBK-fansen och de som följer viktsåpan ”Biggest Loser”.

NWT möter honom för att prata om musiken och hur det är att alltid bli synad.

Hockeyintresserade känner igen hans röst från kampsången ”Tillsammans (vårt älskade Färjestad)” och musik har alltid varit en stor del av hans liv. Men livet har även präglats av vikt- och alkoholproblem.

Nu är det tre år sedan den värmländske dansbandsprofilen Fredrik ”Frippe” Myrer, 39, lämnade ”Biggest Loser” efter att ha tävlat framför kameran i flera veckor. Han möter fortfarande människor när han är ute och spelar som undrar hur det går för honom, hur han mår.

– De känner igen mig från programmet och är nyfikna. Jag blir ofta synad. Många frågar krasst om jag håller vikten, ”Har du gått upp eller ner?”, berättar Frippe Myrer.

– Men framförallt så frågar de hur jag mår i hjärnan och själen. Mestadels har det varit personer med ett genuint intresse, folk som bryr sig på ett fint sätt. Det är inget hån. Men det är klart, i perioder då jag har gått upp i vikt har det inte alltid varit så roligt att vara så offentlig.

Han är en van trubadur, numera gör Frippe Myrer bara de spelningar han verkligen vill. Han har lärt sig att väja bort stress och andra faktorer som bidrar till ohälsa.
Han är en van trubadur, numera gör Frippe Myrer bara de spelningar han verkligen vill. Han har lärt sig att väja bort stress och andra faktorer som bidrar till ohälsa. Foto: Carl Edlom

”Biggest Loser” blev inte alls den språngbräda till ett sundare liv som han – så här i efterhand inser – hade alldeles för naiva förhoppningar om att det skulle bli.

– Programmet gav inga verktyg, fortsätter Frippe Myrer.

– Allt gick så snabbt och handlade mest om att träna. Men hjärnan fick inte hänga med. En kvart efter att jag hade åkt ut fick jag en tågbiljett i näven och fick höra att ”Taxin till station kommer snart”. Det var kaos. I slutändan handlade det bara om att göra bra tv.

Han muttrar kort.

– När det gäller viktproblem så sitter allt i hjärnan – från tänk kring stress till vad man stoppar i sig.

De många tatueringarna är viktiga för honom, på fingrarna har han noter med anledning av den roll som musiken spelar för honom i livet.
De många tatueringarna är viktiga för honom, på fingrarna har han noter med anledning av den roll som musiken spelar för honom i livet. Foto: Carl Edlom

”Förlovad sedan ett år”

Sedan två år jobbar han som transportledare på Värmlandsschakt i Karlstad. Tidigare körde han långtradare i drygt 16 år. Frippe Myrer stortrivs i sin arbetsroll och livet i stort verkar gå i ett rosa skimmer just nu.

– I dag mår jag bättre än någonsin! Jobbet är en trygghet och jag spelar som trubadur då och då och har mitt dansband. Och jag är förlovad sedan ett år, nästa år blir det giftermål.

Han delar sitt boende mellan Högboda och Norrstrand i Karlstad.

– Efter ”Biggest Loser” hade jag koll på vikten ett par månader. Sedan gick det åt helvete. Jag vägde 158 kilo när jag kom till programmet och gick ner till 132 fram till finalen. Men sedan gick jag upp till 178 på två år. Jag sket i allt.

Han tystnar och skakar av sig de dåliga tiderna. Sedan brister han ut i ett stort leende.

– Men så bra som jag mår nu har jag aldrig mått i hela mitt liv. Mycket är tack vare min Camilla. Jag har hittat ro i kroppen och lärt mig att andas. Mår bättre i både kropp, själ och hjärna. Och tack vare det har jag fått göra en operation.

Frippe Myrer har uppträtt under Dansbandsveckan i Malung både som sångare i dansband och som trubadur.
Frippe Myrer har uppträtt under Dansbandsveckan i Malung både som sångare i dansband och som trubadur. Foto: Carl Edlom

Han beskriver operationen, som förenklat gick ut på att minska storleken på matsäcken, på sjukhuset i Torsby som oerhört påfrestande men avgörande för hans hälsa.

– Det är snart två månader sedan. De senaste åtta veckorna har jag gått ner 30 kilo. Nu väger jag 148. Jag äter små portioner mat sex gånger om dagen, varje måltid måste ätas i sakta mak. Upp till en halvtimme kan det ta, även om det bara är några tuggor.

Frippe Myrer planerar att utöka sina konserter på äldreboenden och i kyrkor, han beskriver ett fantastiskt mottagande av de äldre när han spelar.
Frippe Myrer planerar att utöka sina konserter på äldreboenden och i kyrkor, han beskriver ett fantastiskt mottagande av de äldre när han spelar. Foto: Carl Edlom

Nykter i snart åtta år

Genom alla turer med hälsan har musiken varit en stöttepelare för honom. Han skriver låtar – bland annat till Donnez – och är verksam som både soloartist och med dansbandet Frippez.

– Musiken står för ett lugn och en trygghet, berättar han.

– Dansband är det bästa jag vet. Jag tycker mycket om att spela i kyrkor och på äldreboenden också. Den uppskattning jag får av äldre när jag spelar är fantastisk, de lever verkligen upp av musik.

På fredag släpper Frippez julsingeln ”Tomten ska dansa”.

– Jag var i Malung i somras, på Dansbandsveckan, och spelade i Grönlandsparken. Där har jag spelat med både dansband och som trubadur. Att vara där är drömmen. Förhoppningen är att Frippez ska bli ett turnerande dansband, jag letar medlemmar.

Han listar några låtar som tillhör de givna när han uppträder i mindre sammanhang.

– ”Sagan om lilla Sofie” av Hep Stars!

Med ett leende berättar han att det var den första låten han lärde sig spela på gitarr och den hänger fortfarande med honom.

– Kör alltid den! Och ”Fattig bonddräng”, det är nog min favoritlåt. Kör även en del Cornelis och Lasse Berghagen – det är faktiskt Berghagen som skrivit ”Sagan om lilla Sofie”. Sedan blir det såklart alltid en del Sven-Ingvars-klassiker. Och någon egen låt här och där.

Frippe Myrers pappa Dag ”Daggen” Myrer var också dansbandsmusiker. Han spelade i bland annat Keith Elwins, Erik Lihms och Jenny Saléns men gick bort hastigt 2016.

– I mars blir det åtta år sedan jag drack alkohol, säger Frippe Myrer med stolthet i rösten.

– Jag lovade pappa att sluta dricka två månader innan han gick bort och det löftet håller jag fortfarande. Om jag lyckades vara nykter ett år skulle han bjuda mig på en resa till Mallorca, all inclusive. Nu blev det inte så. Men när vi ses igen, då ska vi ta oss en jävel han och jag.

Christer Sjögren och Västanås Stinnerbom om julmusik: ”Trygghet och värme”

Frippe Myrer uppträder tillsammans med pianisten Daniel Boström i Munkfors kyrka den 5 december. Frippez singel ”Tomten ska dansa” släpps den 1 december.

Artikeltaggar

AlkoholBiggest LoserDansbandErik LihmFärjestad BK HerrHögbodaJenny SalénJulKarlstadKilLasse BerghagenMallorcaMotion och hälsaMunkforsMusikMänskligtNorrstrandNöje/KulturSven-IngvarsSvenska dansbandsveckanTatueringarThe Hep StarsTVTV-serierTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.