Hoppa till huvudinnehållet

Regementets nya tillfälliga lokaler sätts på plats: ”Folk är väldigt intresserade

Publicerad:
Reporter Magnus Carlsson
Magnus Carlsson
magnus.carlsson@nkp.se
Här lyfts en av sammanlagt 100 moduler på plats för de tillfälliga kontorslokalerna för A9.
Här lyfts en av sammanlagt 100 moduler på plats för de tillfälliga kontorslokalerna för A9.

I måndags levererades de första modulerna till regementets tillfälliga lokaler. 14 av totalt 100 moduler sattes på plats redan under måndagen.

– Många känner kanske ”äntligen händer det något”, säger Malin Berglind.

Det är Fortifikationsverket som ansvarar för försvarets byggnader och Malin Berglind är projektledare lokalt. Hon började i april tidigare i år och kom in i processen strax efter att man hade konstaterat att den först tilltänkta placeringen var olämplig.

– Då var det min kollega i Skövde som höll i processen. Men så mycket kan jag säga att det jublades ju inte direkt åt det beskedet, säger hon.

Markprover visade på föroreningar i marken och dåliga geotekniska förutsättningar. Så det blev till att tänka om. I samarbete med kommunen fann Fortifikationsverket snabbt en ny lokalisering, i princip tvärs över vägen mot vad som först var tänkt. Men bygglovsprocessen fick tas om och den nya placeringen krävde avsevärt mycket mer markarbete. Fördelen dock med den nya platsen är att den ligger på mark som ingår i den permanenta etableringen och kommer nyttjas efter etablering av modulerna.

– Vi började avverka skogen i september och 4 oktober sköt vi första dynamitladdningen i berget, berättar Malin Berglind.

Malin Berglind är projektledare hos Fortifikationsverket.
Malin Berglind är projektledare hos Fortifikationsverket. Foto: Oscar Gustavsson

Under arbetets gång har hon märkt att det varit mycket folk som har rört sig i området:

– Folk är väldigt intresserade av vad som händer i området. Nu när modulerna kommer på plats blir det kanske lite mer påtagligt för gemene man, även om vi tycker att vi har tagit små steg hela tiden.

Hur många moduler ska sättas upp totalt?

– Jag dubbelkollade med leverantören och det är 100 moduler som ska levereras, svarar Malin Berglind.

Dessa kommer att sättas upp till A-huset och B-huset. A-huset består dessutom av två delar, A1 och A2.

– När A1 är färdigmonterat kan vi gå in och börja med interiören, säger Malin Berglind.

Men när modulerna till A2 lyfts på plats får ingen jobba inne i A1 av säkerhetsskäl.

Malin Berglind berättar att det exempelvis ska dras elledningar i modulerna. Kanalisationen är gjord, men det är inga kablar dragna. Modulleverantören måste även återställa alla skarvar mellan modulerna innan det arbetet kan börja kan börja. Så det återstår en del jobb med modulerna innan husen är inflyttningsklara.

– Vi räknar med att kunna börja jobba inomhus innan årsskiftet. Det tar ett par veckor att få upp A-huset, säger hon.

När kan militären flytta in?

– De ska kunna vara på plats i slutet av första kvartalet 2024.

Det finns en del massor kvar på området efter markarbetet. Tanken är att lagra dessa för att kunna använda när det är dags att börja med det riktiga regementet.

– Det är dyrt med fyllnadsmassor, men vi behöver tillstånd att få lagra dem. Får vi inte det är tanken att vi kör dem till Villingsberg och de arbeten som är på gång där, säger Malin Berglind.

Arbetet med att sätta upp moduler har föregåtts av omfattande markarbeten.
Arbetet med att sätta upp moduler har föregåtts av omfattande markarbeten.

För det är inte bara i Kristinehamn det jobbas för A9:s återetablering. I planen ligger ju en interimslösning med värnpliktsutbildning i Villingsberg innan regementet i Kristinehamn står klart och därför behöver Fortifikationsverket bygga ut där också.

– Delar av det arbetet ska vara klart till sommaren 2025 och då hoppas vi att vi ska kunna vara i skarpt läge för Harberget. Då bör detaljplanen vara klar och ha vunnit laga kraft.

Men nog har du börjat titta på Harberget redan nu?

– Jo, men det har jag ju, svarar Malin Berglind med ett skratt.

Tanken är att försöka bevara så mycket av topografin och skogen som vanligt. Välväxta granar och tallar ska få stå kvar i möjligaste mån.

Men dit är det något år kvar.

Artikeltaggar

A9Bostad och byggenDetaljplanerFortifikationsverketFörsvarFörsvarsetableringenKristinehamnMilitärSkogSkövdeTillståndVillingsberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.