Hoppa till huvudinnehållet

”Norskegården” görs delvis om från bostad till kontor

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Den så kallade Norskegården i Charlottenberg. Bilden togs i samband med att huset renoverades och byggdes om för några år sedan. I förgrunden Hans Helldin, vd för Eda Bostads AB.
Den så kallade Norskegården i Charlottenberg. Bilden togs i samband med att huset renoverades och byggdes om för några år sedan. I förgrunden Hans Helldin, vd för Eda Bostads AB. Foto: Ingen Byline

För fem år sedan byggdes den så kallade ”Norskegården” i centrala Charlottenberg om till ett bostadshus. Men den största lägenheten har varit svåruthyrd och därför planerar bostadsbolaget att istället hyra ut den som kontors- och affärslokal.

Huset hade innan omvandlingen stått och förfallit en längre tid. Hösten 2017 köpte det kommunala bostadsbolaget fastigheten av en privatperson och i början av 2018 påbörjades renoveringen och ombyggnationen.

Fastigheten fick tre lägenheter, två mindre tvåor på bottenvåningen, samt en större, en fyrarummare på 108 kvadratmeter, på övre plan. En jättefin lägenhet enligt Eda Bostad ABs vd Hans Helldin som helst sett att fyrarummaren fortsatt som bostad. Men den har varit svår att hyra ut.

– Det är en stor lägenhet med en relativt hög hyreskostnad. Det är kanske inte så många som är beredda att betala det i Eda kommun.

Hyran ligger i dag på 11 800 kronor.

Bostadsbolaget har därför sökt och fått ett tillfälligt bygglov för att kunna hyra ut fyrarummaren som kontors- och affärslokal, vilket det finns intresse för.

– Vi har fått en förfrågan om det, säger Hans Helldin.

”Norskegården” har haft flera ägare och inrymt olika verksamheter innan bostadsbolaget köpte den för 340 000 kronor. Bland annat har det varit övernattningsrum för norsk tågpersonal.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCharlottenbergEda Bostads ABEda kommunFastigheterLägenheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.