Hoppa till huvudinnehållet

Håkan, 85, har ensam demonstrerat för Ukraina – i över sex månader

Publicerad:
Reporter Morgan Bäckvall
Morgan Bäckvall
morgan.backvall@nwt.se
Varje måndag vid lunchtid har Håkan Eles demonstrerat för Måndagsrörelsen i över sex månader.
Varje måndag vid lunchtid har Håkan Eles demonstrerat för Måndagsrörelsen i över sex månader. Foto: Morgan Bäckvall

Har ni sett den ensamma mannen som varje måndag vid lunchtid står på torget med ett plakat: ”Hjälp Ukraina”?

Han har demonstrerat på samma plats – i över sex månader.

Det är Håkan Eles, 85, från Värnäs som vecka ut och vecka in bilpendlar de fyra milen från Värnäs till Torsby för att demonstrera.

Varje måndag åker Håkan Eles från Värnäs till Torsby för att demonstrera till förmån för Måndagsrörelsen.

På hans plakat står ”Hjälp Ukraina” och när Rysslands invasion inleddes på morgonen 24 februari 2022 återupptog Måndagsrörelsen traditionen av demonstrationer, som kom till i början av 1990-talet.

Då med syfte att stödja de baltiska staterna Estlands, Lettlands och Litauens befrielsekamp från Sovjetunionen.

Håkan Eles syns vid Björntorget i centrala Torsby på måndagar under lunchtid, i ur och skur, kyla och vilket väder det än på vara.

– Man måste hålla Ukrainafrågan levande. Det är ett fullkomligt obegripligt krig, säger Håkan Eles.

Personlig ilska

– Varför jag står här varje måndag handlar om min personliga ilska och upprördhet. Det är en rättvisefråga till ett krig som måste få ett slut. Jag tror det finns ett slut, säger Håkan Eles.

Ett par måndagar har han av olika skäl inte tagit sig till Torsby för att demonstrera. Då har hans sondotter som jobbar i Torsby ställt ut hans skylt på torget ändå.

– Det är väldigt få som kommer fram och pratar och jag står där oftast ensam. Jag samlar inte in pengar. Skänk pengarna till de hjälporganisationer som finns istället, säger han.

Läs också

Håkan Eles meddelar att man nu på onsdag har ett föredrag på Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet i ett samarbete med Värnäs byalag. Föredragshållare är amerikanske etnografen Benjamin Teitelbaum.

Alla frivilliga bidrag som kommer in går till Jan Björn, som NWT berättat om tidigare och som snart gör en ny resa till ukrainska gränsen mot Polen.

Flerfamiljshuset träffades av raket från ryskt stridsflyg. Minst 44 människor miste livet, efter att ha tagit skydd i källaren. Arkivbild.
Flerfamiljshuset träffades av raket från ryskt stridsflyg. Minst 44 människor miste livet, efter att ha tagit skydd i källaren. Arkivbild. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Måndagsrörelsen

Statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson talade måndagen den 21 februari 2023 vid Norrmalmstorg i Stockholm på Måndagsrörelsens möte för att visa sitt stöd för det ukrainska folket.

Källa: regeringen.se

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmarknadDemonstrationerEbba BuschFolkhögskolorJohan PehrsonSamhälleSovjetunionenTorsbyTraditionerUkrainaUlf KristerssonVärnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.