Hoppa till huvudinnehållet

Anställd larmar: Ambulanser får stå när regionen sparar

Publicerad:
Reporter Marie Blomgren
Marie Blomgren
marie.blomgren@nwt.se
Det händer varje dag att någon värmländsk ambulansresurs påverkas av att korttidsfrånvaro inte ersätts. Genrebild.
Det händer varje dag att någon värmländsk ambulansresurs påverkas av att korttidsfrånvaro inte ersätts. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

Den värmländska sjukvården blöder pengar.

För att spara får ambulanser stå när personalen blir sjuk eller vabbar.

– Det var helt otänkbart tidigare, säger en ambulanssjuksköterska.

Sköterskan berättar att det i princip råder stopp för övertid, även om det innebär att ambulanser inte går att bemanna och därför får stå.

– De låter ambulanser stå obemannade i princip varje dag.

Även om det totala antalet ambulanser som får stå inte är så stort kan det slå hårt mot enskilda orter.

Årjäng är ett exempel, enligt sjuksköterskan. Där finns en ambulans som är i tjänst dygnet runt och en som rullar dagtid. Men det finns också luckor i schemat som gör att dagambulansen inte alltid kan bemannas. Då har tillgången på ambulanser på dagtid plötsligt halverats.

– Då planerar man för att den ska stå. För de enskilda orterna blir det en stor skillnad.

Sjuksköterskan beskriver att ledningen accepterar att en större andel av ambulanserna inte bemannas nu än vad de gjorde före sommaren och att det enbart beror på att regionen vill hålla nere kostnaderna.

De nya arbetstidsregler som införts i Sverige med anledning av ett EU-direktiv, och som bland annat ger rätt till elva timmars sammanhängande dygnsvila, ska inte påverka i det här fallet, uppger hen.

Att ambulanser inte bemannas gör att patienterna får vänta längre. Däremot känner hen inte till att någon patient har tagit skada av att färre ambulanser har rullat.

Inte orsakat patientskador

Det gör inte heller Andreas Norling, verksamhetschef för ambulanssjukvården och 1177.

– Vi har inte fått in några avvikelser som med tydlighet pekar på det.

Finns det några som pekar på det med mindre tydlighet?

– Nej, det är ingenting jag har fått till mig.

Andreas Norling, verksamhetschef för ambulanssjukvården och 1177, säger att han inte känner till några fall där patienter kommit till skada för att ambulansresurserna inte varit tillräckliga.
Andreas Norling, verksamhetschef för ambulanssjukvården och 1177, säger att han inte känner till några fall där patienter kommit till skada för att ambulansresurserna inte varit tillräckliga. Foto: Helena Karlsson

Han säger att han har möten två gånger i månaden med underställda chefer för att diskutera just avvikelser och att inga fall där patienter kommit till skada på grund av bristande resurser har tagits upp.

Hur påverkas patienterna av mindre resurser?

– I de mest tidskritiska uppdragen är vår ambition att det inte ska påverka alls. På de lägre prioriterade ärendena blir det en något ökad väntan och även bland prioritet 1-ärendena finns det olika grader av tidskritiskhet.

Händer dagligen

Det händer dagligen att någon ambulans påverkas av att frånvaro inte ersätts, enligt Andreas Norling.

– Det kan vara att en ambulans görs om till bedömningsenhet, men det är inte säkert att det är hela arbetspass, utan det kan vara del av arbetspass.

På orter med få ambulanser kan effekten av att en bil står ändå bli stor. Som till exempel i Årjäng, som har en ambulans som rullar dygnet runt och en på dagtid.

Om dagambulansen står har man halva resursen jämfört med vad man skulle ha på dagtid. Är det rimligt?

– Ja, vi tycker det och arbetar i stället med operativa rutiner som gör att vi flyttar våra resurser över regionens geografi för att ha så god beredskap som möjligt.

Han säger att man också bemannar extra när man bedömer att det behövs, som vid snöovädret i månadsskiftet oktober–november.

Två skäl

Enligt Andreas Norling finns två skäl till att ambulansen inte bemannar alla pass vid korttidsfrånvaro. Det ena handlar om regionens ekonomi. Det andra om de arbetstidsregler som har införts under hösten och behovet av att följa dem och gällande regler för övertidsuttag.

– Tidigare har vi kanske inte levt helt och hållet efter gällande lagstiftning.

Han uppskattar att övertidsuttaget i år är drygt hälften av vad det har varit förr om åren.

Tidigare i höst uttrycktes en oro för att de nya arbetstidsreglerna skulle göra att ambulanspersonal skulle säga upp sig, främst i Årjäng och Likenäs. Enligt Andreas Norling har det skett främst i Årjäng.

– Man har sökt sig till andra stationer inom Region Värmland.

Läs tidigare artiklar om ambulansen:

Läs också

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdAndreas NorlingArbetsmiljöLikenäsRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorgÅrjäng

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.