Hoppa till huvudinnehållet

Flytta hem till en sjötomt

Publicerad:
Reporter Emil Nilsén
Emil Nilsén
emil.nilsen@nwt.se
Minska strandskyddet.
Minska strandskyddet. Foto: Lena Richardson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna öppnar upp för att rita om strandskyddet. Ett kommunalt mandat att besluta om vad som får ske längs med Värmlands vattendrag skulle i rätt händer bli ett kraftfullt verktyg för att locka till sig nya invånare.

Något avskaffande av strandskyddet är det tyvärr inte tal om men alla steg för att minska statligt inflytande över privat egendom är välkommet. I synnerhet när besluten fattas bara några sjömil från skärgårdsöar där bryggor, strandhus och vräkiga villor endast överskrids i antal av sjöfåglarna.

Motståndarna till detta repeterar invanda talepunkter om att sjönära boende inskränker allmänhetens tillgång till stränderna. Detta är en uppfattning som baseras på missunnsamhet istället för fakta. Det är den nuvarande lagstiftningen som minskar tillgängligheten till stränderna.

Om man lämnar de ideologiskt draperade irrgångarna där slagord om allemansrätt och tillgänglighet ekar så dyker det upp en fråga. Vad är ens en strand?

Den allmänna uppfattningen går att koka ner till en remsa av sand där man barfota kan gå ner i vattnet. Men även skogsbeklätt gränsland mellan sjö och mark är strand och går därmed under samma regelverk som badplatsen.

Idén att alla skall ha tillgång har i många fall fått resultatet att ingen får tillgång. De stränder som det var meningen att befolkningen skulle ha åtkomst till har i många fall skog hela vägen fram till vattenlinjen och besöks enbart av törstiga älgar och riktigt dåliga orienterare.

Ingen vill att hus uppförs på det som i dag är en badstrand eller att allmänna bryggor blir privata. Skulle man däremot öka möjligheterna att bygga hus eller etablera hela bostadsområden i strandnära lägen, skulle detta allmänhetens tillgång till vatten och möjligheter för fiske och bad öka. Ett krav för att få etablera ett sådant område skulle kunna vara att för var femte strandtomt skall byggherren anlägga en badstrand och/eller en båthamn.

Den kommun eller region som vågar sjösätta och tillämpa en sådan strategi skulle få en enorm fördel gentemot övriga. En strandtomt kan mycket väl vara tungan på vågen för att fånga upp de värmlänningar som vill flytta hem eller de storstadsbor som tröttnat på den allt otrevligare miljön.

Det kommer förmodligen inte bli billigt att köpa en sådan här tomt, men å andra sidan är sannolikheten stor att den som har råd också bidrar rejält till den kommunala skattkistan. Frågan är vilka kommuner som har politiker som klarar av att lägga missunnsamheten åt sidan och ta chansen.

När en kommun väl börjar kommer de andra bli tvungna att välja mellan att haka på eller se på när även de som redan bor på landsbygden börjar röra på sig. Det finns enormt många sjöar i Värmland. Det är dags att använda dessa för att dels för att det är rimligt men också för att öka attraktiviteten i att flytta tillbaka.

Välkommen hem till Värmland igen. Om du säljer din tvåa på Kungsholmen får du råd med en strandtomt, en nybyggd villa, två bilar, en fyrhjuling och en båt. Det är en del skjutningar även i det här området men de är koncentrerade till en vecka på hösten och du är välkommen att gå med i jaktlaget.

Artikeltaggar

AllemansrättenBadanläggningarBadplatserBostad och byggenDjur och naturLandsbygdPolitikSjöar och havStrandskyddSverigedemokraternaVillorVärmlands län