Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningarna ratade i världscupstafetter: ”Inte kontroversiell uttagning”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Mona Brorsson och övriga fyra värmlänningar får stå över lördagens stafetter i skidskyttevärldscupen i Östersund.
Mona Brorsson och övriga fyra värmlänningar får stå över lördagens stafetter i skidskyttevärldscupen i Östersund. Foto: Bengt Sundler

Ingen av de fem värmlänningarna får chansen direkt i världscuppremiären i skidskytte i Östersund.

Det blev klart när lagen i singelmix- och mixstafett togs ut.

– Jag tycker inte alls att det här är någon kontroversiell laguttagning, säger Brorsson till NWT på plats.

Klockan 12 på fredagen presenterades lagen till lördagens båda stafetter.

Beprövade och tidigare framgångsrika Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg tar hand om singelmixen och Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Anna Magnusson och Hanna Öberg åker mixen.

– Jag är taggad och tycker det är jätterolig tävlingsform. Kul att köra med Hanna. Senast här i Östersund vann vi, säger Samuelsson.

– Jag ställer mig till förfogande och Johannes får ta ut hur han vill, men singelmix är en väldigt rolig tävling. Känner mig väldigt trygg med Sebastian. Jag känner mig ivrig på att dra igång den här säsongen, säger Hanna Öberg.

Mona Brorsson under fredagens träning i Östersund.
Mona Brorsson under fredagens träning i Östersund. Foto: PETTER ARVIDSON

Förmodligen stod den fjärde platsen mellan Magnusson och Mona Brorsson.

Förhoppningar fanns från värmländskt håll att åtminstone få med veteranen, som har kommit igen stark efter fjolårets sjukdomshelvete, haft en bra försäsong och såg stark ut i Sverigepremiären i Idre, där hon noterade andra respektive tredje tid i de två loppen.

– Jag tycker det känns helt okej. Självklart vill jag åka, men jag vet att coacherna tar ut det laget som är bäst för dagen. Jag tycker inte alls att det här är någon kontroversiell laguttagning. Jag tänker att jag får visa vad jag går för i de individuella tävlingarna som kommer, säger Brorsson.

Trodde du att du kunde en plats?

– Ja, jag visste att man kunde argumentera för båda alternativen, men jag tycker ändå inte att uttagningen är konstig. Jag tror det var tight, men jag behöver visa lite bättre resultat.

Linn Persson i fjolårets form hade varit given. Nu är hon ett mer osäkert kort. Hon opererade ljumske och axel efter förra säsongen. Speciellt axeln kan i bland hämma fortfarande. Dessutom måste hon använda en egentillverkad specialsele i skyttet för att över huvud tagen kunna tävla.

– Jag har inte tänkt alls på det egentligen, det har varit mer om jag ska köra eller inte än vad jag ska köra. Om man tittar på resultaten ser det ut som de har tagit ut rätt lag. De har tänkt till där, säger Linn Persson.

Värmlänningarna får istället ladda för söndagens distanslopp.

– I dag har vi åkt banorna i tävlingstempo och haft lite taktik- och tekniksnack, så jag känner mig väl förberedd. Gäller att ha bra balans här. Man får absolut inte gå ut för hårt, men inte bli passiv heller, säger Brorsson.

Framför allt farten under skidorna imponerade i Idre för två veckor sedan.

– Jag känner att det är jättestor skillnad mot tidigare säsonger. Åkningen verkar stämma bra. Men distans, som väntar, är också mycket mentalt. Man måste våga åka fort och det får jag nog arbeta med under tävlingen. Det känns absolut som jag går in i den här säsongen med jättebra fysisk status.

Får Brorsson ihop både skytte och åkning kan det bli riktigt bra.
Får Brorsson ihop både skytte och åkning kan det bli riktigt bra. Foto: PETTER ARVIDSON

Förväntningarna är alltså höga.

– Jag är ganska pirrig och ser verkligen fram mot att tävla. Men det är lite nervöst. Mycket hänger på skyttet i en distans. Det tog jag med mig från Idre, att jag behövde fila vidare och få till de sista detaljerna. Tycker jag fått bra svar de här dagarna. Bitarna börjar falla på plats.

På herrsidan var det väntat med Samuelsson och Ponsiluoma, även om den sistnämnde nyss varit sjuk och avstod loppen i Idre.

Värmlänningarna Viktor Brandt och Emil Nykvist räcker inte riktigt än i skidåkningen. Oskar Brandt är snabb, men bommar för ofta.

Direkt på söndag åker alla värmlänningar utom Oskar Brandt distanslopp. Han står över till sprinten.

Truppen

Damer, distans/sprint: Tilda Johansson, Anundsjö, Elvira Öberg, Piteå, Hanna Öberg, Piteå, Anna Magnusson, Piteå, Mona Brorsson, Finnskoga, Stina Nilsson, Lima, Linn Persson, Bore.

Distans, herrar: Sebastian Samuelsson, I 21, Jesper Nelin, Östersund, Anton Ivarsson, Tullus, Viktor Brandt, I 2, Emil Nykvist, Bore, Martin Ponsiluoma, Tullus.

Sprint, herrar: Samuelsson, Nelin, Ivarsson, Oskar Brandt, I 2, Malte Stefansson, Oxberg, Ponsiluoma.

Tävlingarna

25 november: Singelmixedstafett, damer och herrar (12.15), mixedstafett, damer och herrar (14.15).

26 november: Distans, damer, 15 km (11.20), herrar, 20 km (14.30).

29 november: Stafett, damer, 4x6 km (15.20).

30 november: Stafett, herrar, 4x7 km (15.20).

1 december: Sprint, damer, 7,5 km (14.45).

2 december: Sprint, herrar, 10 km (14.45)

3 december: Jaktstart, damer, 10 km (14.00), herrar, 12,5 km (16.00).

Fem skäl till att NWT är på plats i Östersund – nu åker koftan påFem (!) värmlänningar i VC-premiären: ”Väldigt roligt”

Artikeltaggar

Hanna ÖbergIdreJaktstartLinn PerssonMartin PonsiluomaMona BrorssonOskar BrandtPiteåSkidskytteSportSprintStafettVärldscupen i skidskytteÖstersund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.