Hoppa till huvudinnehållet

Klimatministern, agera på de nya skräckrapporterna

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Sveriges viktigaste minister, Romina Pourmokhtari, behöver nu kliva fram och vara pådrivande på den globala scenen, skriver Pontus Björkman.
Sveriges viktigaste minister, Romina Pourmokhtari, behöver nu kliva fram och vara pådrivande på den globala scenen, skriver Pontus Björkman. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På så sätt blir utsläpp dyrt samtidigt som resurser tillskapas för en snabb elektrifiering och klimatanpassning i länder med utbredd fattigdom, skriver Pontus Björkman.

Nu publiceras forskningsrapporter inför FN:s stora klimatmöte i Dubai i slutet av november. Aldrig tidigare har det varit en lika skrämmande läsning. Sveriges viktigaste minister, Romina Pourmokhtari, behöver nu kliva fram och vara pådrivande på den globala scenen.

Nyligen publicerade Nature Climate Change en rapport om domedagsglaciärerna Thwaites och Pine Island som smälter allt snabbare i det uppvärmda vattnet. Forskarna drar slutsatsen att istäckena i Västantarktis oundvikligen kommer att försvinna på grund av klimatförändringen. Isen håller vatten motsvarande en höjning av havsnivån på fem meter. Miljarder människor kommer på sikt att påverkas.

Senaste åren har två människor dött varje minut av extremtorkan i Etiopien, Kenya, Somalia och Sydsudan. Människor som knappt orsakat några utsläpp får betala med sina liv då deras stater saknar ekonomiska muskler att hjälpa till vid katastrofer.

I Adaptation Gap Report har FN sammanställt hur stora investeringar som behövs för att hantera klimatkrisens allt extremare väder. Varje år saknas mellan 2 100 och 4 000 miljarder kronor. Det är 50 procent mer än tidigare beräkningar.

Så skriver du en debattartikel

Inför mötet i Dubai har 54 länder i Afrika därför presenterat en finansieringslösning för en snabb omställning. De vill se globala skatter på fossila bränslen och finansiella transaktioner. På så sätt blir utsläpp dyrt samtidigt som resurser tillskapas för en snabb elektrifiering och klimatanpassning i länder med utbredd fattigdom.

De två skatterna kan skapa den globala samling som behövs för att hejda det vansinne vi försatt oss i. Klimatminister Romina Pourmokhtari, ge ditt helhjärtade stöd till de afrikanska ländernas initiativ och gör allt du kan för att rädda världen från skenande klimatförändringar!

Pontus Björkman

Artikeltaggar

AfrikaDubaiEtiopienFattigdomFNKenyaKlimatMiljöNature Climate ChangePolitikRomina PourmokhtariSkatterSomaliaSveriges regeringSydsudanUtsläpp