Hoppa till huvudinnehållet

Värmländske padeltalangens VM-succé – Sveriges hittills största framgång

Publicerad:
Erik Nordström var en av spelarna i Sveriges lag som tog silver i Ungdoms-VM.
Erik Nordström var en av spelarna i Sveriges lag som tog silver i Ungdoms-VM. Foto: Sofie Axelsson

Framgångarna för padelspelaren Erik Nordström från Karlstad fortsätter.

Han var en av hörnstenarna i det svenska landslaget som tog silver i Ungdoms-VM i Paraguay.

Ett VM-silver på ungdomsnivå är en jätteframgång för Sverige, den största genom tiderna, och det var en överraskning med tanke på att det blev en sjundeplats i EM för ett år sedan. Och nu deltog dessutom stornationer i padel som Argentina, Brasilien, Paraguay och Chile.

Ungdomslandslaget består av fyra spelare i åldern 17 till 18 år och lika många i åldersspannet 15 till 16 år respektive 13 till 14 år.

I den äldsta ålderskategorin var en av spelarna Erik Nordström från Karlstad.

Sverige inledde gruppspelet i Paraguays huvudstad Asuncion med att besegra Chile med 2-1. Sedan väntade gruppfavoriten Argentina och där blev det förlust med samma siffror. Andraplatsen i gruppen och en slutspelsplats säkrades genom att vinna mot Egypten med klara 3-0.

Spansk dominans

Frankrike stod för motståndet i kvartsfinalen och här hade Sverige revansch att kräva efter förlusten i EM för ett år sedan. Man lyckades vinna med 2-1 och i semifinalen väntade hemmanationen Paraguay. Trots ett rejält hemmastöd vann Sverige den matchen med 2-1.

I finalen väntade padelsuveränerna Spanien och de regerande Europamästarna blev för svåra och vann med klara 3-0.

Det svenska damlaget slutade fyra, även här vann Spanien.

Det skrivs en hel del om padeldöden, men faktum är att de licensierade elitspelarna ökar i antal. Under det första kvartalet 2023 fanns det 5 630 licensierade spelare jämfört med 5 100 under 2022.

Antalet föreningar i samma jämförelse har ökat från 170 till 220.

Artikeltaggar

Erik NordströmPadelParaguaySport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.