Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska bland de första uttagna till OS i Paris: ”Skapar ett lugn”

Publicerad:
Kanotisterna Moa Wikberg och Linnea Stensils är två av 34 aktiva som fick klartecken från SOK att tävla i Paris-OS 2024 i samband med Olympic Camp i Playitas på kanarieön Fuerteventura.
Kanotisterna Moa Wikberg och Linnea Stensils är två av 34 aktiva som fick klartecken från SOK att tävla i Paris-OS 2024 i samband med Olympic Camp i Playitas på kanarieön Fuerteventura. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En värmlänning finns bland de första som är klara för sommar-OS i Paris nästa år. Det handlar om kanotisten Moa Wikberg, som därmed får göra debut.

– Det skapar ett helt annat lugn, säger hon.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) släppte på tisdagen de 36 första till OS på en presskonferens under OS-lägret på kanarieön Fuerteventura.

29-åringen från Hammarö, numera boende i Stockholm, och tävlande för Karlstad är uttagen i K2 500 meter tillsammans med Linnea Stensils, Vaxholm. Duon säkrade en OS-plats för Sverige i slutet av augusti genom att bli sexa i VM i tyska Duisburg.

– Vi har varit femma och sexa egentligen hela säsongen och det är små tidsmarginaler. Sjätteplatsen på VM var inte vårt bästa lopp, men den placeringen betyder mest. Eftersom det är så svårt att ens ta en kvotplats är du då automatiskt i världstoppen, säger Wikberg, som kämpat i många år för att nå ett OS.

– Det var nära förra gången, men slutade med axeloperation i stället.

Hon pratar om Tokyo 2021. Över ett år dröjde efter ingreppet innan hon kunde tävla igen. JVM-guldduon från 2012 återförenades, just med sikte på OS, och fick en lovande nystart direkt. De blev sjua och åtta i VM 2022 och tog två femteplatser i EM.

– Nu är det ett år mindre mellan OS, så det känns bra att jag hunnit komma tillbaka trots det.

Spelen i Paris avgörs den 26 juli–11 augusti 2024.

Att beskedet kommer så tidigt betyder mycket.

– Vi får en helt annan möjlighet att förbereda oss och verkligen kunna lägga upp en plan för att vara i så bra form som möjligt där. Det skapar bättre förutsättningar.

Wikberg/Stensils har fått klartecken tillsammans med storstjärnor som simmaren Sarah Sjöström, stavhopparen Armand Duplantis, diskuskastaren Daniel Ståhl, cyklisten Jenny Rissveds och beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig.

– Det känns bra. Kul att ladda för mitt femte OS. Nu har jag varit med i OS-sammanhang i halva mitt liv, säger Sarah Sjöström till TT.

Ett fint sällskap alltså.

– Det säger något om att vi ändå har presterat för att bli uttagna så här tidigt, säger Moa Wikberg.

Nya uttagningar sker efter årsskiftet, i januari och mars.

Moa Wikberg och Linnea Stensils.
Moa Wikberg och Linnea Stensils. Foto: PETTER ARVIDSON

Lägret på Fuerteventura pågår under den här veckan.

– Sen flyger vi direkt till Florida och har tre veckors läger. Men OS-laddningen började egentligen direkt efter VM.

Även om Wikberg/Stensils fixade OS-platsen kände de sig inte helt säkra på att bli uttagna.

– Det var inget vi tog för givet. Men vi har presterat på jämn och hög nivå de senaste tre åren egentligen och aldrig missat en internationell final. Har kunnat visa att vi varit stabila. Även om vi inte varit på pallen än så bidrog det nog mycket att vi kunde få den här tidiga uttagningen.

Vad ska ni göra för att kunna slåss om medaljerna i OS?

– Det har vi pratat mycket om och är rätt överens om att vi måste höja vår individuella kapacitet. Båda känner att vi ligger lite efter i styrka mot vad vi varit som bäst.

Orsaken för Moa Wikberg är skadan och frånvaron efter operationen.

– Jag tappade ganska mycket muskelmassa under den perioden. Det har varit ett stort mål att komma tillbaka till den formen jag var i innan. Nu är det mycket fokus på styrketräning. Närmare tävlingssäsongen kommer vi jobba mer med själva lopplanen och bli ännu säkrare på alla moment.

Planen fram till OS är ganska klar när det gäller internationella tävlingar.

– Det kommer vara två världscuper och ett EM och troligtvis kör vi bara de två världscuperna.

En fördel med att redan vara klar för Paris är att det går att välja och vraka.

– Det skapar ett helt annat lugn att kunna jobba långsiktigt och inte behöva stressa sig i form. Nu vet vi att det är i början av augusti som gäller. Då ska vi vara i vår bästa form.

Träningen blir också roligare.

– Ja, nu kan vi slappna av mer och njuta av resan också.

Fakta: Uttagna till OS i Paris

Bordtennis: Herrlag

Brottning: Jonna Malmgren (53 kg)

Cykel: Jenny Rissveds (mtb)

Friidrott: Daniel Ståhl (diskus), Armand Duplantis (stav), Perseus Karlström (gång), Thobias Montler (längd)

Judo: Marcus Nyman (90 kg)

Kanot: Linnea Stensils/Moa Wikberg (K2 500 m)

Ridsport: Hoppningslag, fälttävlanslag, dressyrlag

Segling: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470), Josefin Olsson (laser radial)

Simsport: Sarah Sjöström (50 m frisim), Michelle Coleman (50 m frisim, 100 m frisim), Sophie Hansson (100 m bröstsim), Louise Hansson (100 m fjäril), Erik Persson (200 m bröstsim)

Skyttesport: Stefan Nilsson (skeet).

Volleyboll: David Åhman/Jonatan Hellvig (beachvolley)

VM-finalen avgjord – värmländskan säkrade OS-plats för Sverige

Artikeltaggar

Daniel StåhlDavid ÅhmanDiskusFrisimFuerteventuraKanotKarlstadLinnea StensilsMoa WikbergParisSarah SjöströmSimsportSOKSportVM 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.