Hoppa till huvudinnehållet

Smutsigt på flera ställen – Ica Wallinders får anmärkningar på 15 punkter: ”Olyckligt”

Publicerad:
Ica Wallinders på Rudsvägen 34 i Karlstad har efter en inspektion fått 15 åtgärdspunkter. VD:n Thomas Pennerud menar att det är överdrivet.
Ica Wallinders på Rudsvägen 34 i Karlstad har efter en inspektion fått 15 åtgärdspunkter. VD:n Thomas Pennerud menar att det är överdrivet. Foto: Joachim Lagercrantz

Vid en inspektion från kommunens miljöförvaltning konstaterades ett flertal rengöringsbrister i butikens lokaler.

Nu tvingas Ica Wallinders till omedelbara åtgärder – då situationen enligt kommunen kan leda till matförgiftning.

– Det är omöjligt, menar vd Thomas Pennerud som tycker att det är överdrivet.

Det var i förra veckan, den 14 november, som kommunens miljöförvaltning besökte butiken för en livsmedelskontroll.

Besöket renderade i en lista på 15 punkter som butiken måste åtgärda. De flesta punkterna rör, enligt kommunen, smuts.

På knivar, hyllor, lådor, packmaskin och handtag till draglådor hittades smuts.

Golvställ till torkpapper, hållare till omslagspapper och delar av kyldiskar var heller inte rena. Utöver detta hittades smuts på golv och vid golvbrunnar i flera avdelningar, bland annat i kylrum där livsmedel förvaras.

Även köket konstaterades vara i behov av rengöring – ovanför och bakom ugnar. Det saknades även tvål vid handfaten.

Vill nyansera

Thomas Pennerud, vd på Ica Wallinders, vill nyansera anmärkningarna.

– Det här är inte kopplat till gammal smuts – utan 90 procent av punkterna rör ytor som inte torkats av. Två personer var borta, vi fick högproduktionstakt vilket gjorde att vi hade mycket att stå i. På kvällen före det här besöket tog man beslutet att hoppa över städningen av kladdiga ytor för att istället göra det dagen efter.

– Sen stod hon där. Sånt här kommer att hända. Det här var fruktansvärt olyckligt och det är synd att man sen inte kan föra en dialog kring det.

Thomas Pennerud menar att de alltid försöker ha en dialog med kommunen om det här med respektive miljöinspektör – vad som är produktionsnedskräpning och vad som är gammal smuts.

– Samtliga 15 punkter handlar om en yta på 2,5 kvadratmeter där produktionen har skett, så för oss var det ingen stor grej. Ibland har inspektören aldrig varit i en produktion och då blir det från ett teoretiskt perspektiv.

Men smuts bakom ugn samt vid golv och golvbrunnar, är det något som uppkommer i samband med produktion?

– Nej, den enda punkten som är relevant är den som beskriver smuts i hörn. Där hade vi inte spolat av tillräckligt vid rengöring av golvet och heller inte skrapat. Där har vi nu gjort en förändring i vårt arbetssätt.

Thomas Pennerud, VD Ica Wallinders, Karlstad.
Thomas Pennerud, VD Ica Wallinders, Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Kommunens inspektör konstaterar också att renhållningsbristerna är återkommande då man vid två tidigare besök noterat liknande brister. Dessa besök gjorde i september 2021 och i april 2023.

– Det här är saker som enbart kommunicerats till oss, inget som vi fått anmärkningar på tidigare i något protokoll. Då hade vi också diskussioner och då handlade det mest om knivar.

– Vi jobbar med miljöcertifieringar där vi har en utomstående part som kontrollerar oss och där har vi aldrig haft något problem.

”Inte orolig”

Kommunen menar att det i smuts och damm kan finnas bakterier. De skriver i beslutet att:

Vid bristande renhållning, olämplig förvaring samt bristfällig handhygien kan bakterier spridas till livsmedel och den som äter maten kan riskera att drabbas av matförgiftning.”

Miljöförvaltningen menar att inte går att producera säker mat i de här förhållandena och kräver nu att Ica Wallinders gör omedelbara åtgärder för att inte kunder ska utsättas för risker.

– Redan samma eftermiddag var städet avklarat och då var alla 15 punkter åtgärdade. Så för oss är detta inte någon fråga längre. Inte för att bagatellisera något, men det här tillhör driften. Det är alltså inget som brister i våra rutiner och jag är inte orolig att kunder ska utsättas för matförgiftning – det är en omöjlighet, säger Thomas Pennerud.

Fram tills den 22 november, en vecka efter att beslutet delgavs, måste nu samtliga åtgärder ha vidtagits i verksamheten.

Kommunen kommer nu inom kort att återbesöka butiken för att undersöka om åtgärderna vidtagits.
Kommunen kommer nu inom kort att återbesöka butiken för att undersöka om åtgärderna vidtagits. Foto: Joachim Lagercrantz

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerButikerHandelIca WallindersKarlstadMat och dryckMatförgiftningRudsvägen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.