Hoppa till huvudinnehållet

Smittskyddsläkaren: ”Ovisst läge” i covidvågen

Publicerad:
Anna Skogstam, smittskyddsläkare, säger att det är ovisst hur smittspridningen kommer att utveckla sig den närmsta tiden.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare, säger att det är ovisst hur smittspridningen kommer att utveckla sig den närmsta tiden. Foto: HP Skoglund

Något färre patienter med covid-19 vårdas på sjukhus i länet.

Men det är för tidigt att säga att vågen är över.

– Det är ett lite ovisst läge nu, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

På måndagsmorgonen vårdades ett 40-tal patienter med covid-19 på sjukhus i länet. Precis som tidigare vårdas en del av patienterna egentligen för något annat, men råkar också ha covid, medan andra vårdas specifikt för sjukdomen.

I flera veckor har antalet inlagda covid-patienter pendlat mellan 50 och 60, men nu är det alltså lite lägre. Även inom den kommunala omsorgen verkar smittspridningen ha lugnat sig lite.

– Jag tolkar det som att smittspridningen nog fortfarande är ganska hög i samhället, men att påverkan på vård och omsorg är något lägre just nu.

Enligt Anna Skogstam vårdades inga patienter på iva på grund av svår covid-19 på måndagsmorgonen.

Hur lång tid behövs för att avgöra om smittspridningen är på väg neråt varaktigt?

– Det får de närmsta veckorna utvisa. Förra året gick det också lite upp och ner vid den här tiden och då tog det ny fart i december. Man får nog räkna med att smittspridningen kommer att tillta ytterligare och sedan kommer influensan också.

Det kom en ganska tidig topp av covid-19 som sammanföll med att man började vaccinera. Borde man börja vaccinera tidigare på hösten?

– Jag tror att det är någonting vi behöver ta med oss till nästa höst och analysera väldigt noga. Det kan vara så att vi behöver justera lite till nästa höst, beroende på hur det utvecklar sig.

”... svår avvägning”

Risken med att börja vaccinera tidigt är att en sen topp kan slå hårdare, eftersom vaccinskyddet klingar av efter några månader.

– Det är en svår avvägning.

Den som har haft covid-19 är immun i några månader. Det gör att de som är sjuka nu kan drabbas igen i slutet av vintern.

– Covid-19 är en väldigt oförutsägbar sjukdom än så länge, säger Anna Skogstam.

Eventuella nya varianter av viruset som sprider sjukdomen skulle också kunna påverka.

När det gäller influensa och rs-virus har ett fåtal fall hittats i Värmland den här säsongen.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetCoronavirusetRegion VärmlandVaccinationVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.