Hoppa till huvudinnehållet

Sjuksköterskan som satsar på sin dröm: ”Står för naturliga resultat”

Publicerad:
Pernilla Skoog har startat företaget Studio estetik by Pernilla i Storfors. Hon inriktar sig på att göra fillers och muskelavslappnande behandlingar i ansiktet.
Pernilla Skoog har startat företaget Studio estetik by Pernilla i Storfors. Hon inriktar sig på att göra fillers och muskelavslappnande behandlingar i ansiktet. Foto: Emely Wallo Bergare

Skönhet och olika behandlingar kopplade till ämnet har alltid intresserat henne. Till slut gjorde Pernilla Skoog slag i saken och öppnade en egen salong.

Vid sidan av sitt jobb på vårdcentralen hjälper hon nu kvinnor och män med muskelavslappande injektioner i ansiktet samt fillers.

– Jag står för naturliga resultat – att återskapa det man en gång haft, förklarar hon.

Skönhetsbehandlingar kan vara kontroversiellt att prata om då det både finns ett starkt för och ett starkt emot.

Pernilla Skoog är dock av uppfattningen att samhällets syn är på väg att förändras i och med den lag som trädde i kraft 2021.

– Nu måste det vara legitimerad personal som utför behandlingarna. I och med det tror jag att acceptansen kring det blir större, nu är det noga reglerat och känns kanske mer seriöst – arbetet utförs av någon som verkligen vet vad den gör.

Det var också den nya lagen som gjorde att hon, som är utbildad sjuksköterska, bestämde sig att göra verklighet av sin dröm.

– Jag hade tänkt på det i många år, men det var då som jag kände att jag skulle ta en chansning och köra.

I slutet av september slog hon upp dörren till salongen Studio estetik by Pernilla, på Parkgatan i Storfors – kunderna möts här av en ljus och fin källarlokal. Inför kundbesök tänder hon doftljus och gör det hemtrevligt – allt för att det ska kännas välkomnande.

– Jag har haft en del kunder utifrån, Karlskoga till exempel. Så det är ju kul om folk kan tänka sig att åka en bit för att komma hit.

”En speciell relation”

Även om hon är ny som egenföretagare är hon ingen rookie när det kommer till vårdyrket. Pernilla började arbeta som sjuksköterska 2009. Hon har bland annat jobbat på kirurgavdelningen och medicinmottagningen i Karlskoga innan hon började på vårdcentralen i Storfors.

– Där jobbar jag 80 procent och sedan gör jag det här 20 procent. Jag har tagit mycket med mig från jobbet som sjuksköterska in i det här, även om det inte är det här jag gör på vårdcentralen.

Pernilla har alltid drömt om att få jobba med skönhet – nu har hon vågat ta steget och startat eget.
Pernilla har alltid drömt om att få jobba med skönhet – nu har hon vågat ta steget och startat eget. Foto: Emely Wallo Bergare

Det bästa med arbetet, både på vårdcentralen och i salongen, är kundkontakten tycker Pernilla.

– Får man kunder som återkommer bygger man ju upp en speciell relation till dem, det är roligt.

Behandlingarna som Pernilla utför är muskelavslappande injektioner i ansiktet, vilket slätar ut och reducerar rynkor, samt fillers.

– Fillers gör man i läppar och för att skapa volym i ansiktet. Med åldern förändras utseendet, berättar Pernilla som är noga med att uttrycka att hon jobbar för att återskapa och få fram naturliga resultat.

– Det ska egentligen inte synas att du varit här, utan folk ska titta på dig och tänka: ”Så fräsch hon ser ut”.

Muskelavslappnande injektioner i ansiktet slätar ut och reducerar rynkor.
Muskelavslappnande injektioner i ansiktet slätar ut och reducerar rynkor. Foto: Emely Wallo Bergare

Hur känns det att göra någon av behandlingarna, gör det ont?

– Det svider lite. Fillers kan göra lite ont eftersom vi är så känsliga runt läpparna, men de flesta står ut. Gör man läpparna får man bedövning innan. De flesta fillers innehåller dessutom en viss del lokalbedövning.

Hur länge håller behandlingen?

– Muskelavslappande injektioner håller i mellan tre till sex månader. Behandling med fillers i ansiktet håller vanligtvis sex till tolv månader. I vissa fall upp till 18 månader. Behandling med fillers i läppar håller oftast kortare tid. Det är väldigt individuellt från kund till kund. Det ingår alltid ett kostnadsfritt återbesök för eventuella korrigeringar.

Pernilla fortsätter:

– Jag har även planer på att börja med ansiktsbehandlingar för att nå ut till en bredare kundgrupp. Det finns ju en del som är rädda för sprutor men som säkert gärna skulle vilja unna sig något annat, ansiktsbehandlingar kan därför vara ett bra komplement.

Trygghet i första hand

Alla som genomgår någon av dessa behandlingar måste vara över 18 år. Kunden måste också ha genomgått en konsultation minst 48 timmar innan behandlingen och fyllt i ett medicinskt formulär.

– Jag har patientförsäkring och är även ansluten till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg, reda.anm) vilket innebär att det kan göras tillsyn här när som helst, säger Pernilla för att ytterligare trycka på att patientsäkerheten och den upplevda tryggheten kommer i första hand.

När Centrumfesten arrangeras i Storfors den 5 december håller Pernilla sin dörr öppen för alla att komma in och kika i salongen eller ställa frågor kring behandlingarna hon erbjuder.
När Centrumfesten arrangeras i Storfors den 5 december håller Pernilla sin dörr öppen för alla att komma in och kika i salongen eller ställa frågor kring behandlingarna hon erbjuder. Foto: Emely Wallo Bergare

Inför Centrumfesten som arrangeras i Storfors den 5 december kommer hon bjuda in till öppet hus i salongen.

– Det vore jättekul om folk ville komma förbi och kika lite då. Man får jättegärna ställa frågor om det är något man funderar på.

Inifrån kliniken där kunderna tar till nålen: ”Alla vill klättra i hierarkin”Inifrån kliniken där kunderna tar till nålen: ”Alla vill klättra i hierarkin”Emelie, 23, och Märta, 35, om fillers som gick fel: ”Jag förstörde mitt ansikte”Clara, 22 och Malin, 46, om skönhetsingreppen: ”Kul att testa”

Artikeltaggar

FöretagandeNäringslivSkönhetStorforsVård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.