Hoppa till huvudinnehållet

Allt du behöver veta inför CHL-returen mellan FBK och Biel

Publicerad:
Michael Lindqvists Färjestad kan bli klart för kvartsfinal i CHL ikväll, när man möter EHC Biel-Bienne i returen i Löfbergs Arena.
Michael Lindqvists Färjestad kan bli klart för kvartsfinal i CHL ikväll, när man möter EHC Biel-Bienne i returen i Löfbergs Arena. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Nu ska det avgöras. Vinner Färjestad ikväll skriver man CHL-historia, för då väntar den första kvartsfinalen någonsin i Europaspelet för klubben.

Men vilka är förutsättningarna?

Vad kan man förvänta sig av EHC Biel i returen?

Vi dyker ner i returmötet och får än en gång hjälp av Christian Kobi på Le Journal du Jura, som har stenkoll på FBK:s motståndarlag.

Mitells högsta önskan när FBK kan skriva historia: ”Gör att det tippar över”

För tredje gången i höst tar vi del av Christian Kobis tankar kring EHC Biel.

Ni kanske minns hur han berättade om klubbens tunga höst? Kort efter grundseriemötet mellan lagen hamnade Biel i en skadekarusell av gigantiska mått. Orken har inte funnits där, varken fysiskt eller mentalt och laget har hamnat långt ner i tabellen i schweiziska högstaligan.

”Nått sin gräns”

I den första CHL-åttondelen av två möttes lagen i Biel. Färjestad vann med 5-3, vilket var rättvist sett till matchbilden.

– Jag tyckte att Färjestad hade lite tunga ben i början av matchen. Förmodligen för att man reste samma dag och inte kom fram till arenan förrän strax innan matchstart. Biel öppnade med goda intentioner men vi fick se lagets stora problem – de kan inte göra mål, eller gör få mål. En kontrast mot Färjestad, som alltid hade en spelare på rätt plats och som gav Biel en lektion i realism genom att göra alla sina fem mål utan att egentligen se ut att anstränga sig. I slutet av matchen pressade Biel på, men de borde ha gjort fler än ett mål, menar Christian Kobi på Le Journal du Jura.

Christian Kobi är journalist på schweiziska tidningen Le Journal du Jura, och hjälper oss med en motståndarspaning inför tisdagens åttondelsfinal mellan Färjestad och EHC Biel-Bienne.
Christian Kobi är journalist på schweiziska tidningen Le Journal du Jura, och hjälper oss med en motståndarspaning inför tisdagens åttondelsfinal mellan Färjestad och EHC Biel-Bienne. Foto: Matthias Käser

Vad kan man förvänta sig av Biel nu, när det hela ska avgöras?

– Om Biel ska ha minsta chans att komma ikapp tvåmålsunderläget så behöver de definitivt göra första målet och gärna tidigt i matchen. Annars blir det väldigt svårt. Men även om det skulle ske är Biels chanser väldigt små. Ser man till lagets jobbiga tabelläge i ligaspelet, där man just nu är tolva av 14 lag, vore det bra om Europaäventyret slutade här. Laget har redan nått sin gräns med alla skador och nu måste fokus ligga på ligan och att försöka klättra i tabellen. Men det här bara min personliga åsikt. Jag tror inte att spelarna eller ledningen skulle säga samma sak.

Läget i Biel

Ett nytt oroande frågetecken finns i Biel inför returmatchen mot Färjestad.

”Kapten Gaëtan Haas var tillbaka i fredags och gjorde två mål i ligaspelet men spelade inte dagen efter. Jag har ingen aning om han spelar mot Färjestad. I övrigt väntar vi oss inga större förändringar i laget”, säger Christian Kobi på Le Journal du Jura.

Jesper Olofsson, som tidigare spelat i Färjestad, har missat båda matcherna mot sin gamla klubb. Han spelade mot Genève-Servette i helgen, så där ser det mer lovande ut inför kvällen.

Såhär lyder den senaste officiella skaderapporten från Biel.

Aleksi Heponiemi: knäskada – borta till slutet av november.

Fabio Hofer: knäskada – borta till slutet av december.

Ian Derungs: fotskada – borta till mitten av december.

Luca Cunti: hjärnskakning – dag för dag-status.

Liam Öhgren är redo för spel och väntas debutera i Färjestadströjan ikväll, när laget möter Biel i CHL-åttondelen.
Liam Öhgren är redo för spel och väntas debutera i Färjestadströjan ikväll, när laget möter Biel i CHL-åttondelen. Foto: FREDRIK KARLSSON

Läget hos Färjestad

Färjestad kan ta en historisk seger på tisdagskvällen. Seger – och klubben är klar för CHL-kvartsfinal för första gången någonsin.

När Tomas Mitell avslutade måndagens träningspass gjorde han det med att samla ihop sitt lag, och ge några sista ord inför tisdagens utmaning.

– Vi har satt oss i ett bra läge men det är långt ifrån klart. Gör vi en bra arbetsinsats har vi en bra chans att gå vidare. Det kan bli en rolig tisdagskväll här hemma men också tråkigt och frustrerat som gör att vi kommer hit på onsdag och är rätt griniga på varann. Vi försöker börja i rätt ände.

Och efter träningen kom goda nyheter – Liam Öhgren kommer att göra sin första tävlingsmatch i FBK-tröjan när han kliver in i CHL-slutspelet, sannolikt som 13:e forward.

– Det ska bli kul att vara tillbaka. Jag har väntat länge på det här, extremt skönt, sa han när vi pratade med honom igår.

Öhgrens besked – debuterar för Färjestad imorgon: ”Extremt skönt”

På skadelistan har FBK nu Henrik Björklund, och sedan tidigare långtidsskadade Mikael Wikstrand.

Alexander Iakovenko på framfart med David Tomásek i hasorna när lagen möttes i Löfbergs Arena i grundserien.
Alexander Iakovenko på framfart med David Tomásek i hasorna när lagen möttes i Löfbergs Arena i grundserien. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Så avgörs åttondelsfinalen

Åttondelsfinalerna, kvartsfinalerna och semifinalerna har alla samma upplägg. Lagen möts i bäst av två matcher där det sammanlagda resultatet avgör vilket lag som går vidare i slutspelet.

Om resultatet är oavgjort efter returmatchen tar en förlängning vid, man spelar i 10 minuter tre mot tre.

Blir det inget mål där väntar straffavgörande där båda lagen slår fem straffar.

Vinner Färjestad väntar antingen Skellefteå eller Oceláři Třinec i kvartsfinalen. Inför åttondelsreturen leder Oceláři Třinec med 4-3. Kvällens match mellan lagen startar 18.00 så vid seger för FBK kommer motståndet att vara spikat vid slutsignal, då Färjestad har nedsläpp 19.00.

Artikeltaggar

CHLEHC BielFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyLiam ÖhgrenLöfbergs ArenaSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.