Hoppa till huvudinnehållet

Regionstyrelsen planerar 100 miljoner i underskott och färre anställda

Publicerad:
 ”Vi är för många anställda, det är 50 procent av våra kostnader, måste vi ner i kostnader måste vi ner i personal”, säger regionrådet Åsa Johansson (S). Arkivbild.
”Vi är för många anställda, det är 50 procent av våra kostnader, måste vi ner i kostnader måste vi ner i personal”, säger regionrådet Åsa Johansson (S). Arkivbild. Foto: Peter Bäcker

På tisdagens sammanträde sade regionstyrelsen ja till att minska antalet anställda, och till att budgetera ett underskott på 100 miljoner.

Tidigare under tisdagen kom det fram att Region Värmland inför ett anställningsstopp. Ett beslut som välkomnas av regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S).

– Anställningsstoppet är det regiondirektören som bestämmer, just nu har man anställt fler än man har råd med.

Regionen hade tidigare haft anställningsstopp av administrativ personal, och haft prövningar vid anställningar.

– Ändå har 260 personer anställts under det här året, säger Åsa Johansson (S).

Utöver anställningsstoppet gav regionstyrelsen under tisdagens sammanträde i uppdrag till regiondirektören att komma med en plan för att minska antalet anställda i regionen.

– Vi är för många anställda, det är 50 procent av våra kostnader, måste vi ner i kostnader måste vi ner i personal.

400 miljoner mindre

Åsa Johansson understryker att det inte är en åtgärd hon önskat, men att den är nödvändig.

– Statsbidraget från regeringen ger oss 400 miljoner mindre, och hälso- och sjukvården har gått med underskott i flera år.

– Det är så jädra tråkigt, för personalen är vår viktigaste resurs, nu ser vi att vi tyvärr måste ta till det här verktyget. Det är supertråkigt att behöva reducera personalstyrkan, men för att komma ner i den budgeten vi har tror vi att det är nödvändigt.

Redan den 19 december ska regiondirektören ha en plan för att minska antalet anställda.

– Så att vi kan få genomslag så snart som möjligt. Vårt främsta fokus är värmlänningarna, vi ska försöka göra det som har minst negativ påverkan och bäst effekt för dem.

Kritiseras av oppositionen

På tisdagens sammanträde sade en majoritet ja till styrelsens budgetförslag för 2024. Budgeten innebär bland annat ett underskott på 100 miljoner, pengar som bland annat ska hittas i regionens reservutjämningsresurs.

Oppositionen har tidigare kritiserat styrets förslag, och istället pekat på en föreslagen nollbudget.

Åsa Johansson (S), menar att det finns flera argument bakom den budget som nu föreslås till regionfullmäktige. Bland annat att förändringarna inom regionen behöver mer tid.

– Vi behöver en längre omställningstakt.

De stora underskotten inom vården och kollektivtrafiken är inget man kan ändra över en natt, menar Åsa Johansson (S). Särskilt eftersom att en del av utgifterna kan härledas till en uppgång i indexen och inflationen.

– Klarar vi att komma ner i den budgeten vi har idag, då är jag väldigt nöjd.

”Utfallet bättre än prognosen”

Oppositionen har främst kritiserat styrelsen för att lita på reservutjämningsresursen, trots att det ännu inte är klart hur mycket pengar som kommer finnas kvar.

– Det är en bedömning vi gjort. När vi har tittat på hur prognoser stämmer överens med utfallet de senaste år, blir utfallet i stort sett alltid bättre än prognosen, säger Åsa Johansson (S).

Om pengarna inte skulle finnas blir det en skuld som regionen måste betala av.

– Då blir det ett underskott som behöver återställas.

Läs tidigare artiklar om Region Värmlands ekonomiska kris:

Regionstyret lägger egen budget – får kritik: ”En ganska farlig väg”Regionen: Oppositionen kräver krisledningsgruppNya chocksiffran för sjukvården: Underskottet bara växerAnställningsstopp införs i hela Region VärmlandFörslag: Ny ändrad nollbudget för regionen – reservpengarna är slut

Artikeltaggar

Åsa JohanssonBudgetarEkonomiRegion VärmlandSjukvårdSocialdemokraternaStyrelser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.