Hoppa till huvudinnehållet

Regionen: Oppositionen kräver krisledningsgrupp

Publicerad:
M, L och KD vill se en krisgrupp för ekonomin där alla partier i regionen är representerade.
M, L och KD vill se en krisgrupp för ekonomin där alla partier i regionen är representerade. Foto: Håkan Strandman

Tillsätt en ekonomisk krisledningsgrupp. Och låt politiker besluta om undantag från anställningsstoppet.

Det vill Värmlands borgerliga allians för att komma tillrätta med krisen i Region Värmland.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill se en tillfällig krisledningsgrupp där alla partier är representerade. Gruppen ska ta fram och ta ställning till förslag som ger minskade kostnader, ändrade arbetssätt och en ekonomi i balans senast 2025.

De tre partierna är också kritiska till att anställningsstoppet inte efterlevs och vill att alla avsteg från det ska beslutas av regionstyrelsens personalutskott.

I sitt förslag till reviderad budget för nästa år skriver partierna att sjukvårdens budget var på 6,5 miljarder för fyra år sedan, att den i år är runt 8 miljarder, men kostar 9 miljarder. ”Det är en helt orimlig kostnadsutveckling”, skriver de tre partierna.

De tre borgerliga partierna vill också se en total genomlysning av regionen för att hitta flaskhalsar och ineffektivitet och fullt ut dra nytta av regionbildningen 2019. Man vill också återgå till att ha fler digitala möten, både för anställda och politiker.

Som NWT tidigare berättat stöder de tre borgerliga partierna förvaltningens förslag till budget, som innebär ett nollresultat nästa år.

– Det är det bästa vi kan luta oss emot när allting är så osäkert, sa regionrådet Stina Höök (M) till NWT på måndagen.

Läs tidigare artiklar om Region Värmlands ekonomiska kris:

Nya chocksiffran för sjukvården: Underskottet bara växerRegionstyret lägger egen budget – får kritik: ”En ganska farlig väg”

Artikeltaggar

BeslutBudgetarEkonomiFörvaltningKristdemokraternaLiberalernaModeraternaRegion VärmlandRegionens husStina HöökVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.