Hoppa till huvudinnehållet

Alma Lövs framtid blir en fråga för riksdagen: ”Läget ser illa ut”

Publicerad:
Alma Löv vann nyligen Värmlands turismpris 2023 och tävlar nu vidare om Stora turismpriset på riksnivå. Den 6 december avslöjas pristagaren.
Alma Löv vann nyligen Värmlands turismpris 2023 och tävlar nu vidare om Stora turismpriset på riksnivå. Den 6 december avslöjas pristagaren. Foto: Lena Richardson

Å ena sidan är museet Alma Löv nominerat till Stora turismpriset. Å andra sidan står museets framtid på spel.

Nu kräver värmländska riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson besked av kulturministern, om de fria konsthallarnas framtid.

– Läget ser illa ut, säger han.

I en skriftlig fråga till kulturminister Parisa Liljestrand tar Lars Mejern Larsson (S) Alma Löv Museum som exempel på en fri konstaktör som kämpar.

Lars Mejern Larsson (S) är riksdagsledamot och sitter i kulturutskottet.
Lars Mejern Larsson (S) är riksdagsledamot och sitter i kulturutskottet. Foto: Joachim Lagercrantz

– Man blir nästan bitter. Det är beklämmande när de är nominerade till Stora Turismpriset och samtidigt står de inför samma utmaningar igen. Marc och Karin Broos fick ju lägga det i träda en sväng, påminner han.

”Visar att det går”

Numera drivs det av dottern Stella Broos och Lars Mejern Larsson framhåller vad bra museet går, både rent konstnärligt och som besöksmål.

– De har skapat ett center och så mycket kultur runtomkring. Det visar att det går och då måste de ju få möjligheten att vara kvar. De betyder mycket för Värmland och för Sverige också. Alla pratar om Alma Löv och tycker det är så fantastiskt.

Samtidigt står Alma Löv och andra fria konsthallar inför stora bekymmer, noterar han i frågan till ministern.

Kulturminister Parisa Liljestrand, här vid ett besök på Embracer i Karlstad, krävs på besked om de fria konsthallarnas villkor.
Kulturminister Parisa Liljestrand, här vid ett besök på Embracer i Karlstad, krävs på besked om de fria konsthallarnas villkor. Foto: Tommy Pedersen

”Redan i januari i år visade en rapport från branschorganisationen Bildkonst Sverige att läget ser illa ut för fria utställare som sysslar med samtidskonst. Alma Löv är bara ett av flera exempel på verksamheter som är hotade”, skriver han.

– Får de inte stöd och support så går det ju inte. Det är ju skrämmande om en så fin verksamhet ska drabbas. Man blir nästan förbannad. När ska de förstå att kulturen är en tillväxtmotor för hela landet, om förutsättning ges, säger han till NWT.

Alma Löv är ett museum för samtidskonst, som är en konstnärlig knutpunkt och ett stort besöksmål. Konstnärlig ledare är Stella Broos, här med elefantskulpturen av Roland Persson.
Alma Löv är ett museum för samtidskonst, som är en konstnärlig knutpunkt och ett stort besöksmål. Konstnärlig ledare är Stella Broos, här med elefantskulpturen av Roland Persson. Foto: Lena Richardson

Den konkreta frågan han ställer till ministern är vad hon ”avser att göra för att skapa ekonomiska förutsättningar för samtidskonst i alla delar av landet”.

Vad hoppas du att ministern ska göra?

– Jag hoppas att man ska se betydelsen av kultur i hela landet och att det ska komma mer pengar. Kulturen i den här situationen vi befinner oss i nu, det är kulturen som håller oss samman i en kris. Här känns det nästan som att kulturen är det första strecket man drar.

Frågan lämnades in under tisdagen och ska enligt riksdagens regler besvaras inom 14 dagar.

Vinner Värmlands turismpris: ”Fantastisk upplevelse”

Artikeltaggar

Alma LövAlma Löv MuseumKarlstadKonstKulturLars Mejern LarssonMuseumNöje/KulturPolitikRiksdagenSocialdemokraternaStella BroosVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.