Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen anordnar dejter för nyinflyttade: ”Det blir en överraskning”

Publicerad:
Sandra Strømmen är koordinator på Kristinehamns kommun. Hon har även tagit fram tjänsten inflyttningsservice på Kristinehamns kommun.
Sandra Strømmen är koordinator på Kristinehamns kommun. Hon har även tagit fram tjänsten inflyttningsservice på Kristinehamns kommun. Foto: Madeleine Sandström

Är du nyinflyttad, eller relativt nyinflyttad? Då har du möjligheten att få vara med på en ”inflyttningsdejt.”

I slutet på november ska Kristinehamns kommun tillsammans med Kristinehamns historiska visa upp staden för nyinflyttade.

– Det blir även en överraskning, säger Sandra Strømmen, koordinator och initiativtagare för evenemanget.

I december 2022 lanserades ett nytt servicesystem i Kristinehamns kommun – en inflyttningsservice. Servicetjänsten kom till efter att Försvarsmakten uttryckt en önskan till Kristinehamns kommun att införa en inflyttningsservice, som ska hjälpa alla nyanställda och nyinflyttade att lokalisera sig i Kristinehamn.

Förra året samlades all information på kommunens hemsida, för den som är nyinflyttad, eller funderar på att flytta till Kristinehamn, samt den som är nyanställd.

– Vi vill att det ska vara lätt att hitta information om Kristinehamn. Vi berättar om hur utbudet med bland annat bostadsområden, näringsliv, jobb, barnomsorgen och skolan ser ut. Vad det finns för fritidsaktiviteter och föreningar, säger Sandra Strømmen.

I samband med att inflyttningsservicen startades kom Sandra på en ny idé – inflyttningsträffar. I våras var första träffen. Då fick nyinflyttade möjligheten att träffa varandra och utforska Kristinehamn tillsammans.

Guidetur

Den 29 november är det dags igen. Då ska kommunen tillsammans med Kristinehamns turistbyrå och Kristinehamns historiska anordna en ny träff. Då får de nyinflyttade även en möjlighet hitta på aktiviteter tillsammans.

Sandra Strømmen kom på idén med inflyttningsträffar i Kristinehamn.
Sandra Strømmen kom på idén med inflyttningsträffar i Kristinehamn. Foto: Madeleine Sandström

– Vi kommer att ses på turistbyrån och därefter ta del av en guidad tur på Kristinehamns historiska. Jag tror det är viktigt att få höra sin stads historia. Jag tror det skapar stolthet. Vi tycker det är jättekul att vi kan erbjuda det här. Jag hoppas att det kan skapas nya bekantskaper och nyinflyttade får en möjlighet att få känna gemenskap.

När räknas man som nyinflyttad då?

– Det är svårt att säga, för vissa kan känna sig nyinflyttade i två månader. Medan andra kan känna sig nyinflyttade efter två till tre år. Det vi har sagt är att man får känna efter själv. Om man känner sig nyinflyttad efter tre år är det helt okej att komma.

”Goodiebag”

Vid inflyttningsträffen kommer det att bjudas på fika.

– Jag kommer inte säga vad det är för fika. Om man är sugen på att komma måste man göra en föranmälan på vår hemsida först, där hittar man också mer information, säger hon och fortsätter:

Närsam och Visit Kristinehamn har varit en viktig roll när kommunen tog fram inflyttningsservicen.
Närsam och Visit Kristinehamn har varit en viktig roll när kommunen tog fram inflyttningsservicen. Foto: Madeleine Sandström

– Om man är nyfiken på vår inflyttningsservice är det bara att kontakta oss, också om man inte skulle ha möjlighet att komma.

Dessutom berättar Sandra att den som är nyinflyttad i Kristinehamn får en inflyttningslåda en så kallad ”goodiebag”.

– I inflyttningslådan så finns det en vattenflaska i glas. Det är tänkt att det är kopplat till vatten. I Kristinehamn så marknadsför vi naturen och livet på Vänern. Sedan finns det fler saker, men det vill inte jag inte avslöja. Det är en överraskning, avslutar hon.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgFörsvarsmaktenKristinehamnKristinehamns kommunNärsamNaturVänernVård och omsorgVattenVisit Kristinehamn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.